Jonathan en Kevin Borlée Verhuizen naar de VS
Dé Belgische revelaties van de voorbije Olympische Spelen in Peking, de tweelingbroers Jonathan en Kevin Borlée (20), hebben besloten om hun atletisch talent verder te laten ontwikkelen in de VS. Vanaf januari gaan de 400 meterlopers de helft van het jaar studeren en trainen aan de Florida State University in Tallahassee. Vader Jacques Borlée, ook coach van het 4 x 400 meterteam waarmee de broers in een Belgisch record vijfde werden in Peking, verhulde niet dat de betere atletiekinfrastructuur de belangrijkste reden is waarom zijn zonen naar de VS trekken. Kevin Borlée gaf ook aan dat de combinatie sport en studie er beter georganiseerd is. Hij studeert kinesitherapie, zijn broer economie. Niet iedereen is even enthousiast over de carrièrewending van de Bor-lées. Roger Moens, ex-wereld-recordhouder op de 800 meter, vindt het ‘een flater’. Hij vreest dat de twee door het vroege begin van het Amerikaanse atletiekseizoen te snel vermoeid zullen raken, en dat ze er in de verleiding kunnen komen om doping te gebruiken.
Eddie De Block Speelt rechter
Gerechtelijke stappen vond hij wat overdreven voor de vier minderjarigen die vernielingen aanbrachten op het kerkhof van Merchtem, dus besloot burgemeester Eddie De Block (Open VLD) de jongeren zelf een straf op te leggen. Ze moeten een jaar lang maandelijks één dag zwerfvuil helpen ophalen. Daarmee stelt hij zich niet boven de wet, vindt De Block, aangezien de ouders van de jonge vandalen instemmen met de bestraffing. Al noemde hij het in de Corelio-kranten wel ‘een vorm van snelrecht’. Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) kon er niet bepaald om lachen. ‘Rechter spelen kan in geen geval’, zei hij. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) daarentegen vindt dat meer burgemeesters het voorbeeld van De Block zouden moeten volgen.
Mieke Smits Bakt koekje vaneigen deeg
‘Irfak verwerkt het door overvoeding ontstane vetoverschot uit de rijkere westerse landen tot specifieke, gezonde en uitgebalanceerde voedingsproducten voor de derde wereld.’ Vet van liposucties recycleren tot koekjes voor de arme kinderen dus. Wie de uitleg van het bedrijf Irfak leest op www.irfak.org moet toch wel even slikken. Maar het schokeffect blijkt ook de bedoeling, want achter Irfak blijkt de Nederlandse kunstenares Mieke Smits te zitten. Ze werkte het project uit voor de tentoonstelling Glocal Affairs in Maastricht. Smits stelt wel duidelijk dat ze niet belerend wil zijn, maar enkel haar publiek wil doen nadenken. ‘Hoe ver kun je gaan om mensenlevens te redden? Is menselijk vet eten om niet te verhongeren erger dan andermans bloed toegediend krijgen om niet te sterven? Dat zijn zaken waarover veel te weinig wordt nagedacht’, legde ze uit aan de krant De Standaard.
Maduvha Madima Voert campagne tegen geweld
Het voorbije jaar stierven in Zuid-Afrika bijna 20.000 mensen door misdaden met geweld. Enkele vooraanstaande zangers en muzikanten scharen zich voluit achter de strijd tegen de ontspoorde Zuid-Afrikaanse misdaad. Dat doen ze met een gezamenlijk album, Take Charge, dat ze opdragen aan Lucky Dube, de Zuid-Afrikaanse reggaezanger die vorig jaar omkwam bij een carjacking. Zangeres Maduvha Madima riep haar landgenoten op om criminelen uit hun buurt aan te geven bij de politie. ‘Iedereen kent de moordenaars in hun gemeenschap, maar niemand is bereid om ze te ontmaskeren’, zei ze aan de BBC.
Thomas Verbeke