FRANK FOL KOOKT VOOR FRANK DE WINNE
Een reis naar de ruimte mag dan veel te bieden hebben, over de gastronomische kant van hun trip durven astronauten al wel eens te klagen. Niet zo de Belgische trots Frank De Winne, die topchef Frank Fol vroeg om naar afwisseling te zoeken voor de klassieke astronautenvoeding. De gereputeerde groentekok had negen maanden nodig om goedkeuring te krijgen van de NASA, maar mag nu toch zijn ‘legumaise’ meesturen als De Winne in mei voor de tweede maal naar het internationaal ruimtestation ISS trekt. De saus op basis van champignons en truffel is volgens Fol ‘de mayonaise van de toekomst’.
RENATE DORRESTEIN DEELT NIEUWE ROMAN GRATIS UIT
‘Het zijn de lezers die verhalen en personages tot leven wekken door ze in hun hart te sluiten. Daar wil ik ze op deze manier voor bedanken.’ Om die reden wou de Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein aan enkele van haar trouwste lezers gratis en in primeur een exemplaar van haar jongste roman Is er hoop bezorgen, vertelde ze aan de literaire blog De papieren man. Het boek ligt pas op 16 april in de boekhandel, en ook de pers kon het nog niet lezen. Vierduizend lezers hebben op haar oproep gereageerd via leesclubs en tijdschriften, en een loting moest beslissen wie uitverkoren was. Dorrestein pakte in 2007 ook al uit met tv-spotjes voor haar roman Echt sexy.
DIANE DISNEY MILLER WIL NAAM VAN VADER ZUIVEREN
De laatste jaren werd de legendarische animatiepionier Walt Disney door enkele biografen neergezet als een antisemiet en een moeilijke mens. Er werd ook volop verhaald over zijn turbulente huwelijksleven, en dat heeft zijn imago danig geschaad, vindt zijn enige nog levende kind, Diane Disney Miller. Bovendien ergert ze zich eraan dat velen Disney kennen als merk, maar niet langer de artiest zelf. Aan The New York Times legde ze uit dat haar familie daarom maar liefst 80 miljoen euro investeert in The Walt Disney Family Museum, dat in oktober opengaat in San Francisco en het blazoen van de legende moet oppoetsen. Richard Benefield, ex-vicedirecteur van de Harvard University Art Museums, zal het museum leiden, en belooft ‘academische integriteit’ bij het correct vertellen van Disneys levensverhaal. Er worden onder meer ook originelen van zijn werk en nooit eerder vertoonde homevideo’s verwacht.
LECH WALESA DREIGT POLEN TE VERLATEN
De gewezen president van Polen Lech Walesa is het beu om steeds weer met de beschuldiging geconfronteerd te worden dat hij ooit een communistische spion is geweest. Hoewel hij in 2000 al eens werd vrijgesproken van de aantijging omdat de ‘bewijzen’ vervalst bleken, zit er toch een tweede publicatie aan te komen die opnieuw het verhaal probeert te schragen dat hij in de jaren zeventig op de scheepswerven van Gdansk zijn collega’s bespioneerde voor de geheime politie. Walesa ziet een afrekening door politieke tegenstanders in het nieuwe boek, dat de jonge historicus Pawel Zyzak schreef voor het Nationaal Herdenkingsinstituut. Hij is het ontkennen zodanig moe dat hij er tegenover de BBC mee dreigde zijn Nobelprijs voor de Vrede (1983) terug te geven, of zelfs zijn geliefde Polen te verlaten.
Thomas Verbeke