André Vandoren: ‘Geen oorlog tegen terreur’

'Dankzij de para's kunnen politiemensen zich met andere, belangrijkere taken bezighouden.'
Chris De Stoop
Chris De Stoop Chris De Stoop is redacteur van Knack.

Het is niet omdat er nu soldaten worden ingezet, dat de veiligheidsdiensten hun werk niet goed zouden doen. Dat zegt de topman van de antiterreurdienst OCAD.

De paracommando’s van Tielen zijn gewoon om in Afghanistan uit te kijken voor aanvallen van de taliban. Nu staan ze in de straten van Antwerpen. Het dreigingsniveau 3, het op één na hoogste, zal immers nog minstens tot 26 januari blijven gelden. Dat bevestigt André Vandoren, directeur van de centrale antiterreurdienst OCAD.

ANDRÉ VANDOREN: Er is geen andere concrete dreiging voor aanslagen in België, maar het is mogelijk dat er nog mensen rondlopen van de terreurcel die we in Verviers hebben aangetroffen. Eens dat niet meer zo is, kunnen we over een verlaging van het dreigingsniveau praten.

Bijna twee jaar geleden zei u in Knack dat het probleem van de Syriëstrijders voor uw diensten het moeilijkste en delicaatste ooit was.

VANDOREN: Dat is nu wel bewezen. Het is een moeilijk probleem door de omvang, de intrinsieke dreiging en de betrokkenheid van heel jonge mensen van bij ons. In die twee jaar is het probleem enorm toegenomen, en dat doet het nog. Nu gaat het niet alleen meer om vertrekkers maar ook om terugkeerders. Er zijn nu 100 strijders teruggekeerd, 150 tot 200 zijn nog ginds en volgens onze informatie zouden er al tientallen overleden zijn. Maar over de mensen in Verviers kan ik niets concreets zeggen om het onderzoek niet te schaden.

Nochtans spreekt zelfs de minister van Justitie op televisie openlijk over de zoektocht naar het zogenaamde ‘brein’ en worden er voortdurend persconferenties gegeven terwijl de acties nog bezig zijn. Wordt de angst zo niet gevoed?

VANDOREN: Door wat er is Parijs en Verviers is gebeurd, was die angst er toch al. Het federale parket weet ook goed wat het kwijt kan en wat niet. Wat vrijgegeven mag worden, bericht je het best zo snel mogelijk om de zaak tot de juiste proporties te herleiden. Anders laat je het veld aan de sociale media en ontstaan er binnen de kortste keren indianenverhalen.

De commissaris-generaal van de federale politie koppelde er op tv meteen het besluit aan vast dat besparingen niet meer kunnen en dat er extra middelen nodig zijn.

VANDOREN: Op geen enkel moment heb ik gehoord dat iemand enig voordeel zou willen bekomen door in de media op te treden. Alle betrokken diensten hebben eens te meer bewezen dat er op dat vlak in België een uitstekende samenwerking is, en dat is al jaren het geval.

Maar toch hebben we nu para’s op straat nodig? Volgens de burgemeester van Antwerpen ‘om meer vuurkracht te hebben’.

VANDOREN: Zo worden politiemensen vrijgemaakt om zich met andere, belangrijkere taken bezig te houden. Maar ik zal nooit zeggen dat we nu ‘oorlog tegen terreur voeren’. Nee, we voeren vastberaden actie zoals we dat al jaren doen.

Chris De Stoop

‘Er zijn 100 Syriëstrijders naar België teruggekeerd, 150 tot 200 zijn nog ginds.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content