‘Alsof we de EU kunnen verlaten zonder daarvoor gestraft te worden’
Volgens de voormalige Britse vicepremier Nick Clegg moet het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijven. ‘Een Brexit zou ook nationalisten in andere landen inspireren. En dat is het laatste wat Brussel wil.’
Dit jaar zal het Verenigd Koninkrijk een volksraadpleging organiseren over de vraag of het land in de EU moet blijven. De Britse premier David Cameron hoopt binnenkort voldoende toezeggingen uit Brussel te krijgen om in juni het referendum uit te kunnen schrijven, maar nu al staan de zenuwen strak gespannen. Peilingen wijzen erop dat de Brexit een realistische mogelijkheid is. Ook Nick Clegg maakt zich zorgen. Clegg was tot mei 2015 vicepremier en leider van de Liberal Democrats. Toen leed zijn partij een grote verkiezingsnederlaag. Sindsdien is hij een van de meest pro-Europese Britse volksvertegenwoordigers.
Volgens heel wat peilingen lijken de voorstanders van de Brexit te zullen winnen. Is dat zorgwekkend?
NICK CLEGG: De peilingen betekenen niets. Het is nog veel te vroeg om na te denken over het referendum. De doorsnee Brit maakt zich zorgen over het onderwijs, de gezondheidszorg of de huizencrisis. Ze zijn niet geïnteresseerd in de EU. Ze zeggen maar wat tegen die peilingbureaus. Je kunt de stemming in het land pas inschatten als we een datum voor het referendum hebben, als we weten hoe de vraagstelling op het stembiljet zal luiden en waar we precies voor gaan stemmen. Wacht maar met conclusies te trekken tot we halverwege de campagne zitten.
Hoe gaat u de aarzelende en onverschillige Britse kiezers overtuigen om in de Europese club te blijven? Veel mensen vragen zich af wat de EU hen te bieden heeft. Nog los van de vraag naar de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk doet de Britse economie het beter dan die van de eurozone. Veel Britten vinden bovendien dat de euro een hopeloos verhaal is en dat open grenzen niet werken door de vluchtelingencrisis.
CLEGG: Die argumenten zijn makkelijk te weerleggen. Wij Britten zitten namelijk in een zeer gunstige positie. Juist omdat we niet meedoen met de euro of met Schengen (zonde zonder binnengrenzen, nvdr), maar wel midden in de grootste handelsmarkt ter wereld zitten, hebben wijhet beste van twee werelden. We zouden gek zijn om die positie op te geven. Echt, dat is eenvoudig en duidelijk uit te leggen.
Wat zouden de gevolgen van een Brexit zijn?
CLEGG:Een Brexit zou bijzonder gevaarlijk zijn. Zij die beweren dat de EU ons zonder slag of stoot zal laten gaan, weten niet waar ze het over hebben. Denken dat we alle voordelen van de EU zullen kunnen behouden is naïef en belachelijk. Alsof we de club kunnen verlaten zonder daarvoor gestraft te worden! Brussel gaat het ons, als we besluiten uit de Unie te stappen, heel moeilijk maken. Al was het maar om te voorkomen dat anderen ons voorbeeld zullen volgen.
U denkt dat een Brexit het begin kan zijn van de ontbinding van de EU?
CLEGG:Dat kan, ja. Overal in Europa zijn de populistische partijen aan een opmars bezig. De Brexit zou olie op het vuur van de nationalisten zijn. Die zeggen: als Groot-Brittannië eruit kan stappen, dan kunnen wij dat ook. Het laatste wat Brussel wil, is dat de Brexit een katalysator voor andere landen wordt.
Lia Van Bekhoven
‘Wij Britten zouden gek zijn om onze bevoorrechte positie in de EU op te geven. ‘