Je kunt je e-mail maar beter met de grootste achterdocht gebruiken, wil je gespaard blijven van computervirussen.

Onze computers worden niet bestookt door internationaal georganiseerde terreurgroepen, maar door tieners die zich vervelen omdat ze geen lief hebben. Dat lijkt toch de boodschap na de arrestatie van de Duitser die verantwoordelijk is voor de kweek en verspreiding van het Sasser-virus, dat de voorbije weken wereldwijd miljoenen pc’s aantastte. De man bleek geen computerexpert in een bunker, geen Nemo uit The Matrix, maar een 18-jarige student.

Volgens Microsoft, vaak het doelwit van digitale aanvallen, bestaat de grootste groep viruskwekers uit knutselaars die persoonlijke eer willen halen of gewoon nieuwsgierig zijn of ze onrust kunnen zaaien. Boosdoeners die handelen uit economische motieven vormen echter het snelst groeiende ‘marktsegment’, terwijl de grootste sommen geld worden gestopt in (de bestrijding van) elektronische spionage. Zorgwekkend is vooral de gedachte wat er zou kunnen gebeuren wanneer terreurbewegingen zich gaan specialiseren in de materie. De plannen van de slechteriken uit alle James Bondfilms samen zouden wel eens realiteit kunnen worden.

In afwachting van het moment dat de wereld stopt met draaien, voorkomt de thuisgebruiker veel kwaad met een goed antivirusprogramma. Een sluitende beveiliging biedt zo’n programma evenwel niet. Viruskwekers zijn immers clever genoeg om nieuwe codes te programmeren die aan het oog van de beveiligingssoftware ontsnappen. Wanneer een virus opduikt dat niet wordt tegengehouden, haasten virusbestrijders zich om binnen de dag en soms zelfs binnen het uur een upgrade van hun software klaar te stomen, die gratis aan klanten wordt aangeboden. Veel meer kan van hen niet worden verwacht, maar toch komen ze voor sommigen te laat. Bovendien: een virus dat onschadelijk is gemaakt, wordt vaak in gemuteerde vorm nog eens de wereld in gestuurd. Zo ook in het geval van Sasser. Viruskwekers en -bestrijders spelen een kat-en-muisspel. Als je niet tot toeschouwer van dat spel wilt worden gereduceerd, kun je zelf enkele veiligheidsmaatregelen nemen: open nooit e-mails van een onbekende afzender of met een onderwerp dat je ongewoon voorkomt, en wees voorzichtig wanneer verschillende mensen binnen een tijdsspanne van enkele uren eenzelfde mail naar je opsturen, zelfs als het vrienden of collega’s zijn. In de vuilbak ermee! Zolang je de mail en het attachment in de mail niet opent, ben je normaal gezien veilig. Tenminste, voor virussen die zich via e-mail verspreiden, de meest voorkomende vorm.

E-mailparanoia, akkoord, maar geenszins overdreven. Intel-oprichter Andy Grove zei ooit: only the paranoid survive.

Bart Vandormael

Zolang je de mail en het attachment niet opent, ben je normaal gezien veilig.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content