Wereld Wereld Russische socioloog: ‘Veel Russen hopen stiekem dat de oorlog nog even duurt. Dan keren de soldaten tenminste niet terug’ Ondanks de verslechterende economische situatie verklaren Russen hun steun aan het leger en de president. ‘Als Russen zeggen dat ze bereid zijn te onderhandelen, betekent dat: vrede sluiten aan de voorwaarden die Rusland oplegt.’
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'We moeten ons beter voorbereiden op koerswijzigingen van de grootmachten' Deze week ontvangt de Russische president leiders uit Brazilië, India, China, India en Zuid-Afrika voor topoverleg.
Europa Europa Zelensky ontslaat luchtmachtcommandant na neerstorten F-16 De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag het ontslag aangekondigd van luchtmachtcommandant Mikola Olesjtsjoek. Het ontslag komt er een dag nadat bekend was geraakt dat een aan Kiev geleverd Amerikaans F-16-gevechtsvliegtuig was neergestort.
Opinie | Jasmine Malekzadem Opinie | Jasmine Malekzadem 'Een seculiere, democratische rechtsstaat in Iran: is dat zoveel gevraagd?' 'De beslissingen worden in Iran al 45 jaar genomen door de hoogste geestelijke leiders', schrijft Jasmine Malekzadem. 'De verkiezingen die nu in het land gehouden worden, veranderen daar weinig aan.'
Opinie | Tom Sauer Opinie | Tom Sauer 'Alle signalen staan op rood, en toch ligt blijkbaar niemand echt wakker van kernwapens' 'Een nieuwe wapenwedloop komt er niet aan, ze is er al. Voor het eerst sinds midden jaren tachtig dalen de aantallen kernwapens wereldwijd niet meer. Ze stijgen terug, en geen haan die er naar kraait', schrijft professor Tom Sauer (UAntwerpen).
Opinie | Montasser AlDe'emeh Opinie | Montasser AlDe'emeh 'Meer Palestijnen dan ooit zien de gewapende strijd als enige optie tegen de voortdurende onderdrukking' 'Meer dan 76 jaar na Nakba gaat de kolonisatie van Palestina gewoon door. Het Westen met zijn dubbele moraal draagt daarin een grote verantwoordelijkheid', schrijft onderzoeker Montasser AlDe'emeh (KU Leuven).
Europa Europa Poetin: 'We willen onderhandelen als Oekraïne vier regio's opgeeft' Vladimir Poetin wil onderhandelen met Oekraïne als Kiev zijn troepen terugtrekt uit vier regio's die Moskou opeist en als Kiev afziet van lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Russische president vrijdag laten optekenen.
Europa Europa 50 miljard voor Oekraïne: niet zonder risico voor Belgische belastingbetaler Nog dit jaar wil het Westen Oekraïne 50 miljard dollar toestoppen. Zo komt er een voorlopig einde aan een soap, met een Brussels bedrijf in de hoofdrol.
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'Journalisten in Gaza zijn cruciaal om de oorlogsmisdaden vast te leggen en verhalen van slachtoffers te vertellen' 'Hoe duidelijker de oorlogsrealiteit kan in kaart gebracht worden, des te minder excuses er zijn voor regeringsleiders om geen doortastend buitenlands beleid te voeren, om niet in te grijpen waar mensenrechten geschonden worden en om de verantwoordelijken niet terecht te stellen', schrijft Tim Brys over het almaar afnemende aantal journalisten in Gaza, terwijl de oorlog er verder gaat.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘“Ik voel alles!”, gilde een van die vrouwen tijdens een ingreep, maar ze werd niet serieus genomen’ Nieuw onderzoek naar de mannenpil is beloftevol ‘omdat het om een niet-hormonale aanpak gaat’, viel deze week te lezen in De Morgen. Want van hormonale anticonceptie zouden mannen last krijgen van bijwerkingen zoals acne, libidoverlies en moodswings. Waarom worden diezelfde klachten bij vrouwen niet ernstig genomen?
Wereld Wereld Aartsconservatief en aanhanger van Khamenei: wie was de Iraanse president Ebrahim Raisi? Iraans president Ebrahim Raisi, die zondag om het leven kwam bij een helikopterongeluk, werd beschouwd als een aartsconservatieve hardliner. Hij was een vertrouweling van ayatollah Ali Khamenei - de geestelijke leider van Iran - en werd gezien als een van diens mogelijke opvolgers.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De oorlog in Oekraïne heeft China opnieuw doen twijfelen over zijn eigen kracht' China profiteert van de Oekraïne-oorlog. Toch zal het niet zelf zomaar met een clubje onruststokers ten strijde trekken, schrijft Jonathan Holslag.
Boeken Boeken Schrijver Chris Ceustermans: ‘Niet twijfelen zorgt soms voor extremistische uitwassen’ ‘In 1989 schoot Joeri, een van mijn beste jeugdvrienden, zich dood in Leuven’, vertelt Chris Ceustermans. ‘Hij was een Hongaarse vluchteling, die voor de antiregimepers werkte en gevolgd werd door de geheime diensten. Zijn dood was een grote shock voor mij. ‘Al vijfendertig jaar kleeft zijn verhaal aan mij. Tijdens corona heb ik beslist er …
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Tot afgrijzen van een goed deel van zijn familie stelt Robert F. Kennedy Jr. een erg trumpiaans programma voor' Robert F. Kennedy Jr. wil president van Amerika worden. Winnen kan hij niet, maar hij loopt wel Joe Biden en Donald Trump in de weg.
Opinie | Simon Van Hoeymissen Opinie | Simon Van Hoeymissen 'Pleidooi om een publiek sociaal medium te ontwikkelen: van het volk, voor het volk, en door het volk' 'Vandaag maken private sociale mediabedrijven ons verslaafd aan aandacht, en gebruiken andere landen dat om extremisme, wantrouwen en passiviteit onder onze bevolking aan te wakkeren', schrijft Simon Van Hoeymissen. 'Die onderlinge strijd om aandacht tussen politieke partijen en tussen burgers biedt op deze manier geen constructieve bijdrage tot ons beleid, onze welvaart, of ons welzijn. Toch moet het zeker mogelijk zijn om digitale technologie wél te gebruiken op een manier dat die ons algemeen belang dient.'
Politiek Politiek Socioloog Mark Elchardus: ‘Ooit zal het Vlaams Belang mee moeten besturen’ ‘Ik ben geen antiglobalist. Maar ik word ook niet heel triestig als u mij zo noemt’, zo vat Mark Elchardus z’n nieuwe boek Over grenzen zelf een beetje samen tijdens dit gesprek. In omvang verhoudt dat essay zich als de dunne Elchardus tot de dikke Elchardus die Reset was, hoewel het geen samenvatting is. Het …
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Palestina bevrijdt ons van Europese hypocrisie' De horror en de strijd in Palestina vragen geen barmhartigheid. We moeten ervan leren.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Voor Israël kwam de Iraanse aanval precies op het goede moment' Terwijl zelfs de Verenigdse Staten langzamerhand genoeg hadden van de acties van Israël in de Hamasoorlog, werd Israël belaagd door Iran. Het leverde het land veel internationale steun op, ook van buurlanden. Dat schrijft Robbert de Witt (EW).
Wereld Wereld Gevecht in Georgisch parlement over omstreden wetsontwerp 'buitenlandse agenten' Er is maandag een gevecht uitgebroken tussen parlementsleden in het Georgische parlement, dat debatteert over de herinvoering van het controversiële wetsvoorstel over "buitenlandse agenten".
Europa Europa Russische beïnvloeding in het Europees Parlement: ‘Dit is veel slimmer dan Qatargate’ In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen sluit het net zich in sneltempo rond iets wat op een grote Russische beïnvloedingsoperatie lijkt. Extreemrechts komt nadrukkelijk in beeld.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'De gruwel van Netanyahu is een godsgeschenk voor Tom Van Grieken' Zou dit het begin van het einde van de oorlog zijn? Het Israëlische leger trekt zowat al zijn troepen terug uit Zuid-Gaza, zo raakte afgelopen weekend bekend. Dat is een belangrijke militaire ingreep. Gaza stond ooit bekend als ‘de grootste openluchtgevangenis ter wereld’, maar de laatste maanden is het ook een van de grootste executieterreinen …
Gezondheid Gezondheid Neurobioloog kreeg een burn-out van haar burn-out: ‘Mijn brein zal nooit meer hetzelfde zijn’ ‘Chronische stress wreekt zich vroeg of laat op het lichaam', zegt de Nederlandse neurobioloog Brankele Frank. Een gesprek over verdraaide hersenen, de tranen van het lichaam en uitgebluste politici.
Opinie | Theo Francken (N-VA) Opinie | Theo Francken (N-VA) '75 jaar NAVO: Poetins agressie was de impuls die de bondgenoten nodig hadden om te ontwaken en alle naïviteit te laten varen' 'Het uiterst gewelddadig en imperialistisch avontuur van Poetin in Oekraïne heeft het vuur in de NAVO weer aangewakkerd', schrijft Theo Francken op de 75ste verjaardag van het militair bondgenootschap.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Steeds weer blijkt: landen die stout zijn, krijgen straf van China' Publiekelijk schetst de Chinese regering fraaie vergezichten over economische samenwerking en een gelijk speelveld. Maar strijk Xi Jinping niet tegen de haren in, want dan volgt straf. Het is listige diplomatie van China, waarbij het steeds probeert het westerse blok uiteen te spelen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Opinie | Victor De Decker Opinie | Victor De Decker 'Groen protectionisme zal plaats moeten ruimen voor groene partnerschappen' Onderzoeker Victor De Decker (Egmont) staat stil bij de geopolitieke implicaties van een Europese Green Deal. 'Europese investeringen en subsidies in groene technologie en infrastructuur mogen niet stoppen aan de grenzen van Europa: ze moeten globaal zijn.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Zoeken tienduizenden migranten straks via Niger hun weg naar Europa?' Met de val van Agadez dreigt opnieuw een poort naar Europa in de greep van de Russen te belanden.
Wereld Wereld Ook de komende zes jaar zal Poetin voortdurend achterom moeten kijken Zoals na elke ‘herverkiezing’ zal Vladimir Poetin de komende zes jaar de duimschroeven aanhalen. Tegelijk is het maar de vraag wat die populariteit echt waard is.
Wereld Wereld Filosoof Yuval Noah Harari: ‘We kunnen de Derde Wereldoorlog nog voorkomen' Kan de wereld nog gered worden? De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari praat over de oorlog in zijn thuisland en de invloed van China en Rusland. En voor de Europeanen heeft hij nog enkele nuttige adviezen. ‘Europa kan niet elke vier jaar afwachten wie de volgende Amerikaanse president wordt.’
Opinie | Tom Kenis Opinie | Tom Kenis ‘Het einde van Israël? Regime dat nu de plak zwaait, loopt op zijn laatste benen’ Als aandachtstrekker kan het tellen, maar even voor alle duidelijkheid: dit is geen pleidooi voor de zoveelste genocide of de ‘verhuis’ van wie dan ook, al dan niet vrijwillig. Het is een blik in de nabije toekomst van het systeem dat al decennia lang het dagelijkse leven dicteert van zo'n 14 miljoen zielen. Het regime dat de plak zwaait tussen de oevers van de Jordaan en de kabbelende golven van de Middellandse Zee loopt namelijk op zijn laatste benen.
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Als Rusland Transnistrië “beschermt”, zal de EU dan Moldavië en Georgië verdedigen?' 'De uitbreiding van de EU was altijd al een geopolitiek project, maar nog nooit heeft een andere grootmacht ze actief tegengewerkt', schrijft Sven Biscop. Hij staat stil bij de recente vraag van Transnistrië aan Rusland om bescherming tegen Moldavië. 'En ook over Georgië moet de EU zich zorgen maken.'
Wereld Wereld 'Navalny stierf kort voor hij zou worden vrijgelaten in kader van gevangenenruil' Aleksej Navalny stierf kort voor hij zou moeten worden vrijgelaten in het kader van een gevangenenruil. Dat zegt Maria Pevtsjich, de voorzitter van zijn anti-corruptiestichting in een boodschap op YouTube. Volgens haar zou de Russische oppositieleider worden geruild met Vadim Krasikov, de Russische huurmoordenaar die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor moord in Duitsland. In de deal zouden ook nog twee Amerikanen die momenteel vastgehouden worden in Rusland, betrokken zijn.
Wereld Wereld Russische auteur in ballingschap: ‘De enige vraag is of Navalny werd doodgeslagen, neergestoken of vergiftigd’ ‘Poetin maakte een grote fout toen hij Navalny liet vermoorden.’ Dmitri Glukhovsky, een Russische auteur die tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld werd vanwege zijn boeken, gelooft dat de aanhangers van Navalny vastberaden zullen verder strijden voor zijn idealen.
Opinie | Marta Barandiy Opinie | Marta Barandiy 'Zullen we pas wakker worden wanneer Rusland effectief een NAVO-land militair aanvalt?' 'Als je niet weet dat je in oorlog bent, hoe kun je die dan winnen?', schrijft Marta Barandiy van Promote Ukraine. Dit weekend zijn in Gent en Brussel betogingen gepland. De oorlog in Oekraïne is sinds deze week tweer jaar aan de gang.
Opinie | Kristof Titeca Opinie | Kristof Titeca 'Protesten tegen het Westen in Congo: afleidingsmanoeuvre of legitieme actie?' 'Terwijl de betogers zeker een punt hebben, spelen ze ook een falend Congolees regeringsbeleid in de kaart', schrijft Kristof Titeca over de protesten die recent de kop opstaken voor verschillende ambassades in Kinshasa.
Opinie | Inge Denaeghel Opinie | Inge Denaeghel 'Kan de dood van Navalny begin zijn van iets nieuws?' 'Veel Russen vrezen echter dat met de dood van deze opposant van Poetin er een einde komt aan de hoop op verandering. Maar misschien is het net het begin van iets nieuws', schrijft auteur Inge Denaeghel.
Opinie | Marc Thys Opinie | Marc Thys 'Het politieke centrum moet opnieuw de taal van macht leren spreken' 'Als men iets wil veranderen ten goede, heeft men macht nodig. En vandaag is macht opnieuw de taal van de internationale politiek geworden. Een taal die we dus beter goed begrijpen maar ook opnieuw durven spreken', schrijft Marc Thys.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ontdekkingsreiziger Christian Clot over klimaatcrisis: 'We onderschatten de kracht van het geven van het goede voorbeeld' Hoe gaan mensen om met de meest extreme hitte, waar ze steeds vaker mee te maken zullen krijgen? En hoe kunnen ze worden aangespoord om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde? De Frans-Zwitserse ontdekkingsreiziger Christian Clot probeert deze vragen te beantwoorden met zijn expedities.
Wereld Wereld ‘Poetin vecht tegen de halve vrije wereld, hij kan niet winnen’ De nieuwe Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radek Sikorski, waarschuwt tegen Poetin. ‘Als hij wint, zal hij Oekraïne met de grond gelijkmaken en de inwoners in zijn leger dwingen om het als basis voor nieuwe oorlogen te gebruiken.’
Opinie | Christoph D'Haese Opinie | Christoph D'Haese 'Is het tijd om ons aan te passen? Neen. De leuze van Aalst Carnaval zal altijd blijven: ‘Geen taboes’' 'Laat ons dus vooral dapper voortdoen met het ridiculiseren van radicalen, desnoods tegen de stroom en de tijdgeest in. Aalst carnaval vertegenwoordigt in zekere zin de stem van een zwijgende meerderheid', schrijft burgemeester Christophe D'Haese aan de vooravond van Aalst Carnaval.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Topeconoom over klimaatverandering: ‘De mensheid heeft altijd al oplossingen gevonden’ De economische kosten van de klimaatcrisis lopen hoger op dan verwacht, aldus Ottmar Edenhofer. De Duitse klimaateconoom vertelt ons wat hem hoop geeft. En waarom hij mediteert.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Als heel het Westen heel de tijd bang moet zijn, dan heeft Poetin al een beetje gewonnen'
Opinie | Patrick Vander Weyden Opinie | Patrick Vander Weyden 'Langdurige onderdrukking van de Palestijnen laat niet langer toe om Israël een democratie te noemen' 'De steun van het Westen aan Israël ondermijnt de geloofwaardigheid van de inspanningen voor democratische waarden en instellingen', schrijft socioloog Patrick Vander Weyen. In 1996 was hij EU-waarnemer bij de eerste Palestijnse verkiezingen. 30 jaar later voelt hij schaamte over zijn naïviteit en euforie naar aanleiding van de Oslo-akkoorden.
Psychologie Psychologie Dirk De Wachter: 'Een beetje eenzaamheid hoort bij het leven' Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) lanceert met 'Samen tegen eenzaamheid' een campagne om het taboe rond eenzaamheid te doorbreken. ‘De minister zal het probleem van de eenzaamheid daarmee niet oplossen, maar het is wel goed dat er aandacht voor is’, zegt psychiater Dirk De Wachter.
Opinie | Simon Van Hoeymissen Opinie | Simon Van Hoeymissen 'Meer investeringen voor Defensie, dat moet het kernthema van de verkiezingen zijn' 'Momenteel is er geen grotere uiting van pacifisme dan grote investeringen in onze defensie', schrijft Simon Van Hoeymissen van de Koninklijke Militaire School.
Opinie | Sara Matthieu Opinie | Sara Matthieu 'Terugkeer van budgettaire besparingsobsessie brengt Europa in gevaar' 'Ellenlange wachtlijsten in de zorg en kinderopvang, een gat in het investeringsbudget voor onderwijs, sociale huisvesting en woningrenovaties, en meer: dat is wat ons te wachten staat als de starre Europese begrotingsregels terugkeren', schrijft europarlementslid Sara Matthieu (Groen). 'Het is politieke zelfmoord in dit verkiezingsjaar. Toch is dat precies waar de conservatieve partijen deze week in het Europees parlement voor kozen. Tijd voor een andere aanpak.'
Maatschappij Maatschappij Van tarotlezers tot TikTok-heksen: de comeback van het occultisme Van tarotkaartlezers in hippe bars over helende waarzeggers tot TikTok-heksen: het occultisme lijkt terug van nooit helemaal weggeweest.
Opinie | Jan Wostyn Opinie | Jan Wostyn 'De collectieve straf tegen het Palestijnse volk heeft meer dan lang genoeg geduurd' 'De uitspraken van Caronline Gennez tonen alvast dat niet iedereen in de regering passief wil blijven en zetten zo wat druk op de ketel', schrijft Jan Wostyn van Vista. Hij roept premier De Croo op om zijn nek uit te steken als het gaat over de situatie in Gaza. 'Niet alleen met woorden, maar ook met daden.'
België België Waarom België nauwelijks geld uittrekt voor Oekraïne De regering-De Croo gaat prat op haar steun aan Oekraïne. Maar uit de cijfers blijkt dat ze daar nauwelijks iets voor hoefde te doen.
Opinie | Jeroen Wijnendaele Opinie | Jeroen Wijnendaele 'Waarom ook partijvoorzitters elke week aan het Romeinse Rijk denken' Oudheidkundige Jeroen Wijnendaele ergert zich aan de foute voorstellingen van het Oude Rome door politici.