Klimaat Klimaat Geograaf Gerard Govers: ‘Waarom zouden we onze veilige kerncentrales niet meer mogen gebruiken?’ ‘Altijd het negatieve benadrukken, dat motiveert de mensen niet’, zegt Gerard Govers. Volgens de Leuvense professor beginnen onze klimaatinspanningen te renderen, al wil ook hij niet ‘blind optimistisch’ zijn.
België België Moody's verlaagt vooruitzichten voor België De Belgische overheidsfinanciën baren Moody's zorgen. Het Amerikaanse ratingbureau hield zijn kredietscore voor België vrijdag ongewijzigd op 'Aa3', maar verlaagde wel de vooruitzichten.
Wereld Wereld Is een tweestatenoplossing Israël-Palestina mogelijk? 'We moeten het beschouwen als een moeizame scheiding’ Ghaith al-Omari onderhandelde vroeger namens de Palestijnse Autoriteit met Israël. Sindsdien heeft hij zijn vroegere baas Mahmoud Abbas de rug toegekeerd en is hij observator geworden van de regio. ‘Dit is de stand van zaken: als Hamas het voor het zeggen heeft, zal de bevolking in miserie leven.’
België België Verkoop van namaaksigaretten in België verdubbeld in vier jaar tijd: 'Een illegaal pakje kost maar 4 euro' Eén op de tien sigaretten die in België worden gerookt, is vals. Goedkoop voor de roker, maar de maatschappelijke prijs is hoog.
Europa Europa Schotse premier stapt op na breuk met Groenen De Schotse premier Humza Yousaf heeft aangekondigd te zullen opstappen. Hij is van plan aan te blijven tot er een opvolger is gevonden.
Opinie | Christophe Heyndrickx Opinie | Christophe Heyndrickx 'Evenwicht vinden tussen overdadig pessimisme en excessief optimisme: dat is de tweestrijd van onze tijd' Christophe Heyndrickx en Lode De Waele van denktank Eleni staan stil bij een bizarre paradox: 'Ondanks dat we het als mensheid objectief gezien zeer goed zouden moeten hebben, wordt dat gevoel vanuit een subjectief standpunt niet bevestigd.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Het is betreurenswaardig dat veel burgers volharden in hun zelfvernietigende individualisme' Het probleem van de collectieve actie betekent dat mensen graag genieten van een gezamenlijk voordeel maar er zelf liever niet aan bijdragen. Dat probleem steekt vandaag zowat overal de kop op.
België België Sammy Mahdi: ‘Eerst Belgische werklozen activeren, dan pas arbeidsmigratie’ CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil een verplicht integratietraject voor arbeidsmigranten uit Europa en daarbuiten.
Video | België Video | België Undercover bij de vechtsportclub van Dries Van Langenhove: kickboksen voor witte suprematie (video) Sinds zijn vertrek uit de nationale politiek zet Dries Van Langenhove vol in op zijn vechtsportclub in Opwijk. ‘Weerbaar’ past in een internationaal circuit van extreemrechtse ‘active clubs’ die geloven in witte suprematie. Knack ging undercover.
Opinie | Simon Van Hoeymissen Opinie | Simon Van Hoeymissen 'Meer investeringen voor Defensie, dat moet het kernthema van de verkiezingen zijn' 'Momenteel is er geen grotere uiting van pacifisme dan grote investeringen in onze defensie', schrijft Simon Van Hoeymissen van de Koninklijke Militaire School.
België België Nico Wouters: ‘Als historicus en pacifist vind ik dat België zich dringend moet bewapenen’ Onlangs onthulde historicus Nico Wouters dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers miljoenen betaalden aan de NMBS om joden te deporteren: ‘Het was een flagrant gevolg van een gebrek aan voorzienigheid. De NMBS had verzuimd de oorlog degelijk voor te bereiden.’
Opinie | Jeroen Wijnendaele Opinie | Jeroen Wijnendaele 'Waarom ook partijvoorzitters elke week aan het Romeinse Rijk denken' Oudheidkundige Jeroen Wijnendaele ergert zich aan de foute voorstellingen van het Oude Rome door politici.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewezen verband tussen schurftepidemie en migratie Volgens een artikel op V-NIEUWS is de schurftepidemie niet los te zien van de grote asielinstroom. De auteur suggereert dat migratie ervoor heeft gezorgd dat schurft terug is in België. Daar is geen bewijs voor. Schurft komt overal meer voor en experts wijzen andere mogelijke oorzaken aan.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: de fuut als voorbeeld van wat een ‘perfect koppel’ kan zijn
Europa Europa Charles Michel ontmoet Zelensky in Kiev: 'De Europese steun voor Oekraïne neemt níét af' Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is zonet aangekomen in Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Zijn bezoek komt voor Oekraïne op een belangrijk moment. 'Dit is een fundamentele dag voor Oekraïne', zegt hij tegen Knack in Kiev.
Wereld Wereld Crystal meth in België: journalist Arthur Debruyne sprak met de Mexicaanse koks De voorbije vier jaar zijn in Nederland en België 24 Mexicanen opgepakt voor hun betrokkenheid bij clandestiene labs voor de productie van de gevaarlijke synthetische drug methamfetamine. Journalist Arthur Debruyne slaagde erin enkelen van hen aan de praat te krijgen. In zijn boek De Mexicaanse methode doet hij hun relaas.
Maatschappij Maatschappij Zon, zee en avocado's: aantal Belgen in Portugal verdrievoudigd in tien jaar tijd Voor wie snakt naar een betaalbaar leven onder de zon, weg van de Belgische ratrace, is Portugal het beloofde land. Maar wat betekent dat voor de lokale bevolking?
Opinie | Gert Verwilt Opinie | Gert Verwilt 'De situatie in Iran verdient meer aandacht dan een zoveelste Wetstraat-soap' De heisa over de visa voor de Iraanse delegatie aan de Brusselse stedentop mag niet afleiden van de situatie waarin veel Iraniërs vandaag nog steeds leven, vindt Gert Verwilt van Vista. 'Nog altijd smoort de Iraanse oproerpolitie de opstand van de jongeren in bloed.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Oekraïense aanvallen leiden tot nervositeit in het Westen' Oekraïense aanvallen leiden tot nervositeit in het Westen.
Wereld Wereld Ondanks Erdogans populariteit: ‘Zijn plan om vrome generatie Turken te kweken is mislukt’ De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft populair, zo blijkt na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Maar zal Erdogan er na een eventuele herverkiezing in slagen om van zijn land een islamitische autocratie te maken? Turkije-correspondent Rob Vreeken denkt van niet. 'De Turkse samenleving wordt almaar meer seculier.'
Gezondheid Gezondheid De tiende coronagolf: we zijn er nog niet van af, maar we leren ermee leven Ons land beleeft een tiende piek qua besmettingen met het coronavirus, maar de gevolgen zijn gelukkig niet meer zo dramatisch. Het wordt zoiets als een griepvirus.
Cultuur Cultuur Actrice Katrin Lohmann: 'De gedachte aan migreren blijft door mijn hoofd spoken' is actrice, psychotherapeut en sidekick in De ideale wereld.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De wereld zal niet vreedzamer zijn als wij onze macht opgeven' De grondslag van de politiek en buitenlandse politiek elders is echt niet ethischer.
Natuur Natuur Update Dirk Draulans over nieuwste inzichten stikstofvervuiling: het is nog erger dan we dachten Wat dóét stikstofvervuiling eigenlijk met onze natuur? Er groeien meer bramen en brandnetels, ja. Maar het is zo veel erger. Ecosystemen kunnen compleet ontwricht raken. Knack maakt de harde balans op.
Wereld Wereld Een jaar oorlog in Oekraïne: hoe Poetin het Westen verenigt én isoleert Op 24 februari 2022 kondigde de Russische president Vladimir Poetin een 'speciale militaire operatie' tegen Oekraïne aan. Een jaar later woedt de oorlog in alle hevigheid voort en lijkt een diplomatieke oplossing verder weg dan ooit.
Opinie | Eva Van Eenoo Opinie | Eva Van Eenoo 'De auto van het jaar is een SUV, en dat is slecht nieuws' 'Omdat steeds meer mensen intussen een SUV bezitten, wordt het politiek venster om hun gebruik en verspreiding te beperken steeds kleiner', schrijft Eva Van Eenoo (VUB) naar aanleiding van de verkiezing van de Auto van het Jaar. 'De autoindustrie telt haar centen, de maatschappij haar verliezen.'
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri 'WK voetbal in Qatar: onze schizofrene houding tegenover de mensenrechten zal ons blijven achtervolgen' De heisa rond het WK in Qatar drukte ons met de neus op de feiten: buiten West-Europa bestaat er nog een andere wereld.
Wetenschap Wetenschap Tot 12 procent van de huidkankers is erfelijk Het aantal gevallen van huidkanker blijft stijgen in ons land. Bij vrouwen tussen 15 en 29 jaar is het gevaarlijke melanoom zelfs de meest voorkomende kanker. Wetenschappers hopen nu op een mRNA-vaccin (zoals het coronavaccin) om die evolutie een halt toe te roepen.