Gezondheid Gezondheid Hoe lossen we verkeerslawaai op? ‘Treinen zijn stiller geworden, wegverkeer net luider’ Drie op de tien Vlamingen worden gehinderd door lawaai van wegverkeer. Geluidsingenieurs proberen verkeerslawaai in te perken, maar zijn gebonden aan beperkte budgetten en zwakke wetgeving. Knack stapte op de meettrein van Infrabel.
Factcheck Factcheck Factcheck: Een huwelijk tussen twee vrouwen eindigt vaker in een scheiding Huwelijken tussen twee vrouwen zouden volgens socialemediagebruikers vaker tot een echtscheiding leiden dan huwelijken tussen twee mannen of tussen een man en een vrouw. Voor vrouwenparen zou de kans op een echtscheiding maar liefst 72 procent zijn. Volgens Nederlandse en Noorse statistieken klopt het dat huwelijken tussen vrouwen significant vaker tot een echtscheiding leiden. Maar de cijfers die online circuleren, zijn sterk overdreven.
België België Het gevaar van Bovaer? Hoe ‘klimaatmelk’ leidt tot paniek en complottheorieën Bovaer, een voedingsadditief voor runderen dat de methaanuitstoot van de veeteelt wil inperken, leidt tot verontruste vragen, aangevuurd door complotdenkers. Is dat terecht?
Politiek Politiek Vlaams begrotingstekort loopt op tot 3,3 miljard Het Vlaams begrotingstekort in 2024 loopt verder op. Dat blijkt uit het Monitoringrapport van het Departement Financiën.
Cultuur Cultuur Dichter-zanger Andy Fierens: ‘Driekwart van de goede muziek die in Vlaanderen wordt gemaakt, wordt nooit gedraaid op de radio’ Dichter Andy Fierens blaast zijn groep Andy & the Androids nieuw leven in. ‘Mijn zoon is alvast wild enthousiast. Hij zei: "Eindelijk hoef ik me eens niet voor je te schamen, papa."’
Psychologie Psychologie ‘Mensen zagen de videoboodschap van Aron Wade en vroegen zich af: waarom wil jij nou dood?’ Ondraaglijk psychisch lijden is vaak niet even zichtbaar als fysiek lijden en daarom moeilijker te bevatten. Toch gaat het evengoed door merg en been, en kan het ertoe leiden dat mensen de dood nog als de enige uitweg zien.
Boeken Boeken Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Ik voel me in België beter dan in Nederland’ De top 50 van beste Nederlandstalige boeken die Knack dit najaar publiceerde was duidelijk: literatuurminnend Vlaanderen houdt van Ilja Leonard Pfeijffer. De schrijver – geboren Nederlander, maar intussen een halve Italiaan – laat vanuit Genua weten dat de liefde wederzijds is. Al vindt hij het ook wel een beetje vreemd dat ook sommige Vlaamse toppolitici hem op handen dragen. ‘Mijn roman Alkibiades was juist bedoeld als een waarschuwing voor populisten.’
Psychologie Psychologie Psychiater Dirk De Wachter over 'Vertroostingen': ‘Ik wil niet klinken als een toxische optimist of een pastoor' In de zomer van 2021 werd bij Dirk De Wachter een levensbedreigende kanker vastgesteld. Het maakte van Vlaanderens bekendste psychiater plots een patiënt. Vanuit die ervaring schreef hij zijn Vertroostingen, het laatste Time to Read-actieboek. ‘Mensen met een groot verdriet worden zelden getroost door een gezellige kerstmarkt.’
Politiek Politiek In memoriam: Miet Smet, een vrouw onder mannen Oud-minister Miet Smet (81) is overleden. Ze was een van de eerste belangrijke vrouwen in de politiek en dat in een tijd dat ook in de Wetstraat vrouwen zich een pak sterker moesten tonen dan hun mannelijke collega’s – zeg maar: concurrenten.
Maatschappij Maatschappij Wie houdt de kinderen weg van de smartphone? ‘De overheid moet een dieet voor schermtijd ontwikkelen’ Volgens Kids Unplugged, een collectief van bezorgde ouders, doet de overheid onvoldoende om kinderen te beschermen tegen de negatieve effecten van de smartphone. ‘Goed gebruik van smartphones is een verantwoordelijkheid van ouders, scholen én overheden’, zegt expert Lieven De Marez.
Maatschappij Maatschappij Tine Embrechts (‘Menopauzia’): ‘Van schaamte over de menopauze heb ik helemaal geen last meer’ Actrice en zangeres Tine Embrechts, bijna 50, maakte met Menopauzia een openhartig programma over de menopauze, en heel veel Vlaamse vrouwen – en hopelijk ook mannen – zijn haar daar dankbaar voor. ‘Ik word overstelpt met berichten, nog altijd.’
Justitie Justitie Therapie voor plegers van seksueel misbruik: nodig, maar garanties zijn er niet Sven Pichal werd door de rechtbank veroordeeld tot 8000 euro boete en een celstraf van drie jaar met uitstel. Een van de voorwaarden die hij moet nakomen, is dat hij intensieve therapie volgt voor zijn seksuele problematiek. Voor sommigen is het onbegrijpelijk dat Pichal enkel een voorwaardelijke straf krijgt, maar niet voor criminologe Minne de Boeck. ‘Het is efficiënter om plegers van zedenfeiten te behandelen búíten de gevangenis’
Opinie | Trudo Herman Opinie | Trudo Herman 'Professionalisering in het onderwijs? Klinkt positief, maar dat kan ook verkeerd uitdraaien' 'Professionalisering wordt best niet gebruikt als toverwoord. Hoe graag men het ook zou willen, maatschappelijke problemen kunnen er door het onderwijs niet in een handomdraai mee worden opgelost', schrijft oud-leerkracht Trudo Herman.
Klimaat Klimaat Zorgt klimaatverandering voor meer droogte of juist voor meer nattigheid? Nee, het was niet alleen een gevoel, en ja, uw gezeur over het weer was niet ongegrond. Volgens de harde data van het KMI was 2024 het natste jaar sinds het begin van de metingen in Ukkel. Dat had te maken met een toevallige samenloop van weerkundige variabelen, maar ook de invloed van klimaatopwarming is onmiskenbaar.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Meer dan honderd jaar geleden werd België al eens opgesplitst Op 21 maart 1917 werd België officieel opgesplitst: Vlaanderen en Wallonië kregen aparte ministeries, maar wel onder het bevel van de Duitse gouverneur-generaal. In januari 1915 was de Flamenpolitik al ingezet door gouverneur-generaal Moritz von Bissing. Twee jaar later draait die op volle toeren en volgt het tweede luik, de Wallonenpolitik.
Cultuur Cultuur De Lage Landen van Arnout Hauben: ‘Nederland is nog veel meer gepolariseerd dan Vlaanderen’ Hoge kijkcijfers, een format dat vlot verkocht raakte in het buitenland en de meest prestigieuze Nederlandse televisieprijs: 2024 was een topjaar voor Arnout Hauben. Al is het niet al goud wat er blinkt en moest hij zijn productiehuis De chinezen downsizen.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Na 190 dagen kakelen is het tijd om een ei te leggen' 'Regeringsvorming in ons Avondland is een vorm van sisyfusarbeid. Elke partij wil een kluif, en in Arizona zitten er vijf als een bok op hun haverkist', schrijft Jean-Marie Dedecker, die geen goed oog heeft in de vorming van een nieuwe federale regering.
Politiek Politiek In memoriam Lode Wils (1929-2024): de oudste, bedrijvigste en cassantste historicus van het land Vandaag vrijdag kon in zijn woning in Heverlee een laatste groet gebracht worden aan Lode Wils (18 maart 1929-10 december 2024), dé specialist van de Vlaamse beweging.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de otter komt terug, op kousenvoeten In tijden van kommer en kwel voor natuur en milieu mag er ook weleens ruimte zijn voor een succesverhaal. Dus, dames en heren: de otter beleeft een voorzichtige revival.
Politiek Politiek N-VA voert druk op: ‘Bart wordt geen premier van eender welke regering’ De Arizona-onderhandelingen hervatten onder een slecht gesternte. Steeds meer tekenen zich twee blokken af: de N-VA en de MR versus Vooruit, de CD&V en Les Engagés. ‘Links heeft de verkiezingen niet gewonnen.’
Politiek Politiek Commotie in Vlaams Parlement nadat Chris Janssens (Vlaams Belang) zou gezegd hebben dat Demir 'beter was teruggekeerd naar haar land' In het Vlaams Parlement is het woensdag tot een incident gekomen tussen Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. De opmerkingen van Janssens gebeurden zonder microfoon en staan dus niet in het verslag, maar volgens N-VA-parlementslid Koen Daniëls heeft Janssens daarbij gezegd dat Demir vroeger 'beter was teruggekeerd naar haar land'.
Onderwijs Onderwijs Kan dyslexie worden voorkomen? ‘Het is cruciaal om al in de kleuterklas in te grijpen’ In heel wat gevallen kan dyslexie worden voorkomen als er vroeg genoeg wordt ingegrepen. Toch gebeurt dat in ons kleuteronderwijs nog niet systematisch. ‘In Nederland is nochtans gebleken dat preventieprogramma’s de groep met ernstige leesproblemen opvallend kan verkleinen’, zegt orthopedagoog Pol Ghesquière.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Uiteindelijk is Bart De Wever toch meer een conservatief dan een Vlaams-nationalist’ 2024 was het jaar waarin de belangrijkste Belgische politicus van de 21e eeuw een nieuwe rol opnam. Op 10 juli werd Bart De Wever door koning Filip aangesteld als federaal formateur, met de opdracht om een Belgische regering te vormen. Dat is een ongebruikelijke rol voor een Vlaams-nationalistische politicus. De Wever heeft die taak sereen …
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Wolvenjacht is in Vlaanderen (en Europa) nog niet voor morgen' De versoepeling van de beschermingsstatus van de wolf in Europa lijkt onomkeerbaar nu de permanente commissie onder het Verdrag van Bern vorige week heeft ingestemd met het verlaagd beschermingsniveau. Toch is wolvenjacht in onze regio’s nog niet voor morgen, beargumenteert Hendrik Schoukens. De Europese Commissie lijkt de wolf op te offeren in zijn strijd om de ziel van het platteland terug te winnen. Maar het zou van een kale reis terug kunnen komen in deze hopeloos achterhaalde symbolenstrijd.
Opinie | Brecht Nuyts Opinie | Brecht Nuyts 'Hoe herontdekken we de vergeten kern van mensenrechten?' In zijn klas gaat leerkracht Brecht Nuyts in gesprek met zijn leerlingen over de de impact van geweldfilmpjes die viraal gaan op sociale media. Op de dag van de Mensenrechten staat leerkracht stil bij de oorsprong ervan. 'Mensenrechten worden pas betekenisvol wanneer ze in daden worden omgezet.'
Politiek Politiek Onderzoek UGent: Werkgevers kritisch voor langdurig inactieven Werkgevers zijn niet altijd overtuigd door inactieven die opnieuw gaan solliciteren. Momenteel telt ons land 1,3 miljoen inactieven: mensen tussen 25 en 64 jaar die niet aan het werk zijn en ook geen werk zoeken. Uit een onderzoek van de UGent blijkt dat vooral langdurige inactiviteit de terugkeer naar een job bemoeilijkt, tenzij het gaat om mensen die van de gelegenheid gebruikmaken om een opleiding te volgen.
België België Advocaat Nele Somers en ex-Miss Belgian Beauty: ‘We zouden meer in stammen moeten leven’ Advocaat Nele Somers nam deel aan De slimste mens ter wereld en is ‘tafelspringer’ in De tafel van Gert, beide op Play4.
Maatschappij Maatschappij Jong talent: Gaëlle Mortier onderzocht de buddywerkingen voor nieuwkomers in Vlaanderen De buddywerking voor anderstalige nieuwkomers, die sinds 2023 deel uitmaakt van het inburgeringstraject in Vlaanderen, heeft onder andere als doel om het sociale netwerk van de nieuwkomer te versterken. ‘Maar dat doel wordt niet altijd gerealiseerd’, zegt onderzoeker Gaëlle Mortier (30).
Maatschappij Maatschappij Ambitieuze Arno (30) heeft één beperking en drie jobs: ‘Ik zou graag fulltime video’s maken’ Of hij nu vlogs maakt, als fietskoerier door de stad raast of in de horeca aan de slag is: Arno Leybaert (30) laat zich niet tegenhouden door zijn verstandelijke beperking. ‘Met de juiste begeleiding kan alles’, maakt hij duidelijk. Werken betekent voor Arno groeien, leren en vooral: plezier maken.
Gezondheid Gezondheid Waarom u beter stopt met ‘white noise’ om in slaap te vallen Heel wat mensen luisteren naar white noise of witte ruis omdat het zou helpen om in slaap te vallen. Volgens experts is dat geen goed idee. ‘We ontprikkelen ons zenuwstelsel niet door het aan nóg meer prikkels bloot te stellen.’
Onderwijs Onderwijs Van wereldtop naar grijze middelmaat: Vlaamse leerlingen presteren steeds minder goed in wiskunde en wetenschappen Volgens de nieuwste Timms-resultaten doen leerlingen van het vierde leerjaar het almaar minder goed in wiskunde en wetenschappen. En minstens zo zorgwekkend: nergens is de terugval zo groot als in Vlaanderen. Els Vanlommel van Platform Wiskunde Vlaanderen reageert niet verrast. ‘Ik ben voor professionele autonomie van leraren, maar dat is niet hetzelfde als de vrijheid om zomaar wat te doen.’
Onderwijs Onderwijs Waarom kinderen van migranten slechter presteren: ‘Alleen met geloof en ambitie raak je er niet’ Kinderen van migranten scoren in testen als PISA en Timms beduidend slechter. Hoe komt dat? En is migratie dé verklaring voor ons dalend onderwijsniveau? Onderwijssocioloog Bram Spruyt (VUB) en hoogleraar pedagogie Orhan Agirdag (KUL) zien andere verklaringen. ‘Het is makkelijker om bepaalde groepen te stigmatiseren dan toe te geven dat je er niet in slaagt om iederéén kwalitatief onderwijs aan te bieden.’
Geneeskunde Geneeskunde Waarom HPV-test voortaan klassiek uitstrijkje vervangt: ‘3 op de 4 vrouwen krijgt ooit het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken’ Vanaf 1 januari 2025 zullen vrouwen tussen 30 en 64 jaar om de vijf jaar uitgenodigd worden voor een HPV-test, het virus dat tot baarmoederhalskanker kan leiden. ‘70 tot 80 procent van de bevolking zal ooit besmet worden met HPV’, zegt Frédéric Amant, gynaecoloog aan het UZ Leuven. Acht vragen die licht schijnen op het virus, beantwoord door experts.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij Die verontwaardiging over dronken Tom Waes: mag het wat meer zijn? Alle mogelijke bedenkingen zijn al gemaakt na het ongeval van de beschonken Tom Waes. Knack-redacteur Tex Van berlaer wil terug naar de essentie.
Opinie | Katrien Houtmeyers Opinie | Katrien Houtmeyers 'Taboe doorbreken? Tijd om ons systeem van langdurige ziekte eens te herbekijken' 'Bijna acht op de 100 Belgen ontvangen vandaag een ziekte-uitkering. Dat cijfer ligt een pak hoger dan in andere Europese landen. Wie er dan precies ziek is: de Belg of het systeem?', vraagt Katrien Houtmeyers (N-VA). 'Volgens de christelijke mutualiteit CM moet arbeidsongeschiktheid vooral gedestigmatiseerd worden. Bewijze daarvan de ‘imagocampagne’ die ze tegenwoordig afvuurt op kijkers van tv en sociale media.'
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels ‘Ik snak naar vooruitgangsoptimistische stukjes zoals die van Maarten Boudry’ ‘Ik zou deze maand niets liever doen dan te slaapwandelen door de feestdagen’, schrijft Peter Casteels in zijn column.
Atletiek Atletiek Topsportcoördinator Rutger Smith over de koerswijziging van Atletiek Vlaanderen: ‘We zijn het slachtoffer van ons eigen succes geworden’ Het centralisatieplan van Atletiek Vlaanderen en topsportcoördinator Rutger Smith veroorzaakte veel scepsis van coaches en atleten. De Nederlander is er zeker van dat alle wantrouwen over het nieuwe ‘center of excellence’ in Gent zal wegvloeien. ‘Mettertijd zullen ze inzien: daar moeten we zijn’, zegt Smith.
Opinie | René Konings Opinie | René Konings 'Trek Brussel uit het politieke moeras' 'Van inhoudelijke discussies over een regeerakkoord is er niets te merken', schrijft René Konings (VOKA) nu de Brusselse formatie opnieuw in een impasse verzeildis. Hij zet vijf werven op een rij waar de volgende Brusselse regering dringend werk van moet maken.
België België Professor Wim Van Lancker: ‘Achter de prijsstijging voor kinderopvang zit geen duidelijke beleidskeuze’ De kinderopvang wordt duurder, ook voor gezinnen met de laagste inkomens. ‘Aan die in het systeem ingebakken scheve verhouding verandert er niets’, zegt Wim Van Lancker, terwijl sociaal beleid het omgekeerde zou moeten doen.’
Boeken Boeken In de coulissen van de loge: ‘De vrijmetselarij moet de geheimhouding laten varen’ In Hoe ruw is de steen? neemt auteur Rudolf Hecke u mee in de verborgen wereld van de logetempel, de ‘vochtige kamer’ en het leven van stille en minder stille maçons. Een voorpublicatie.
Cultuur Cultuur Waarover twijfelt cabaretier en zanger Mich Walschaerts? ‘Vroeger vond ik dat alles vanzelf moest gaan. Ik surfte mee met alles wat voorbijkwam. Hoe gemakkelijker het ging, hoe beter. Als ik er moeite voor moest voor doen, liet ik het gaan. Zo heb ik kostbare dingen verloren: sommige relaties, bijvoorbeeld, zou ik vandaag anders aanpakken. Door ouder te worden en ook door kinderen …
Milieu Milieu Dierenrechten: ‘Het is denkbaar dat koeien in stallen binnenkort meer ‘rechten’ krijgen' Het debat over dierenrechten woedt volop. Hoever kunnen we gaan in het verlenen van rechten aan niet alleen de natuur, maar ook aan individuele dieren?
Factcheck Factcheck Factcheck: minder dan 1 op de 5 Vlaamse werknemers is écht tevreden met zijn job In Het Laatste Nieuws zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) dat slechts 18 procent van de Vlaamse werknemers écht tevreden is met zijn baan. Dat klopt: uit een bevraging in 2022 bij Vlaamse werknemers in de publieke en de privésector is gebleken dat de meerderheid van de werknemers (63,6 procent) redelijk tevreden is, maar dat slechts 18,2 procent zich écht tevreden noemt over zijn job.
Politiek Politiek Criminoloog Christophe Busch over de steile opgang van extreemrechts: ‘Een Vlaamse Orban of Trump is mogelijk’ Het doorbreken van het cordon sanitaire op lokaal niveau is voor criminoloog Christophe Busch een belangrijk signaal dat we een stapje opschuiven naar een autocratie. ‘De afbraak van een democratie gaat vele malen sneller dan het heropbouwen.’
Politiek Politiek Migratieadvocaten vrezen spreekverbod bij Agentschap Integratie en Inburgering Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is van plan om het Agentschap Inburgering en Integratie (AGII) te beperken in het juridisch adviseren van advocaten. ‘Dit is te gek voor woorden’, zegt mensenrechtenadvocate Kati Verstrepen.
Justitie Justitie Al 700 gedetineerden vervroegd vrij door overbevolking in gevangenissen Door de overbevolking in Belgische gevangenissen zijn 696 gedetineerden met verlengd penitentiair verlof. Dat blijkt uit een interne studie van het Gevangeniswezen die Belga kon inkijken. Het gaat om 5,15 procent van de nationale gevangenisbezetting, met uitschieters tot 15 procent.
Politiek Politiek De memoires van Louis Tobback: ‘Voor elke euro die een andere stad krijgt, krijgt Antwerpen er tien’ Jarenlang was Louis Tobback de bekendste en zo nodig de luidste burgemeester van het land. Zijn Leuvense memoires lezen als een masterclass lokale politiek.
Maatschappij Maatschappij Wonen in Brussel: ‘Er zijn zelfs wachtlijsten voor kraakpanden’ Brusselse daklozen die ‘geluk’ hebben, kunnen in een kraakpand terecht. En de Brusselse overheid? Die kijkt met enige gelatenheid toe: ‘We zien ze liever binnen dan op straat.’
België België ‘Niet bewezen dat strengere taalvereisten tot betere integratie leiden’ Het Vlaamse regeerakkoord verstrengt fors de taalvereisten voor nieuwkomers, die voor Nederlands voortaan ‘niveau B1 mondeling’ moeten halen. Sancties voor wie dat niveau niet haalt, zijn er voorlopig niet.
Opinie | Lotte Vanwezemael Opinie | Lotte Vanwezemael 'Nieuwe slachtoffers voorkomen moet prioriteit zijn: investeer in gespecialiseerde hulp aan jongeren die seksueel grensoverschrijdend gedrag plegen' Vier experten staan stil bij de nood aan gespecialiseerde hulpverlening voor jongeren die seksueel grensoverschrijdend gedrag plegen. In het nieuwe Vlaams regeerakkoord wordt deze hulp vermeld, maar zonder duidelijk engagement.