Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Miljoenen voor Rwanda? Europa legt zijn veiligheid in handen van onbetrouwbare landen' Rwanda speelt een funeste rol in het hart van het Afrikaanse continent.
Wereld Wereld Nieuwe Britse regering houdt eerste ministerraad: 'Rwandaplan is dood en begraven' Na de grote overwinning van Labour bij de parlementsverkiezingen van donderdag, heeft de nieuwe premier Keir Starmer zaterdag een eerste ministerraad in zijn ambtswoning in Downing Street 10 gehouden. De prime minister vertelde aan zijn ploeg dat er "een enorme hoeveelheid werk op de plank ligt".
Europa Europa Na de monsterscore: waarom er kersvers Brits premier Keir Starmer moeilijke jaren wachten De Labourpartij van kopman Keir Starmer heeft zoals verwacht de verkiezingen gewonnen, maar er wacht hem ondanks zijn absolute meerderheid geen gemakkelijke regeerperiode.
Wereld Wereld Het brokkenparcours van Rishi Sunak: ‘Britten stemmen op wie het minst afgrijselijk is’ Na het gokschandaal rond de verkiezingsdatum in het VK, de zoveelste blunder van de Britse Conservatieve Partij, lijkt een zware verkiezingsnederlaag onvermijdelijk voor de partij van premier Rishi Sunak. ‘Maar Brexit, de belangrijkste reden van de Tory-afkeer, lijkt wel taboe.’
Politiek Politiek Dalilla Hermans: ‘Ik heb het erg moeilijk als ik het staatsmanschap van Bart De Wever hoor roemen’ ‘Ik was eerst niet van plan om naar de verkiezingsavond te kijken op televisie’, vertelt Dalilla Hermans. We spreken haar maandagochtend in het historische centrum van Brugge, wanneer de allerdefinitiefste resultaten nog moeten worden afgestempeld door de FOD Binnenlandse Zaken.
Opinie | Laure Uwase Opinie | Laure Uwase 'Voorbij slogans en verdeeldheid: huidskleur is maar een oppervlakkig criterium voor wie we werkelijk zijn' Bekladde en besmeurde affiches zijn helaas een onderdeel van een verkiezingscampagne. Dat mijn affiche afgelopen weekend werd beklad met stickers waarop stond "It's okay to be white" en "Ze willen geen diversiteit, ze willen minder blanken", was een scherpe herinnering aan de verdeeldheid die onze samenleving binnendringt.
Europa Europa Delen van Britse migratiewet kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland, zegt rechtbank Verschillende delen van de controversiële Britse migratiewet, die onder meer voorziet dat asielzoekers naar Rwanda gedeporteerd worden, kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland. Dat heeft een rechtbank in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast maandag geoordeeld. Sommige bepalingen in de wet gaan namelijk in tegen de brexitafspraken die de bescherming van de mensenrechten in de regio garanderen.
Opinie | Jos Vranckx Opinie | Jos Vranckx 'Is er echt zoveel meer crisis en ellende dan vroeger? Nee, we zijn kwetsbaarder geworden' Zoals kikkers blijven zitten in water dat langzaam wordt opgewarmd, tot het te laat is om eruit te springen, zo worden wij momenteel ‘klaargestoomd’ voor een toekomst vol bedreigingen, waarschuwt Jos Vranckx. 'Tijd om in het verzet te komen tegen de angstcultuur.'
Opinie | Paul De Roo Opinie | Paul De Roo 'Kroniek van de christelijke volkspartij: migratieproblematiek doet de hoofden helemaal op hol slaan' 'Het is betrekkelijk onbegrijpelijk dat de grootste politieke fractie van de Europese Unie eenzelfde waanzinnig plan op het getouw zet als wat Boris Johnson twee jaar geleden uit zijn mouw schudde', schrijft Paul De Roo naar aanleiding van de plannen rond migratie van de Europese Volkspartij (EVP). 'Tegen beter weten in hoopt men potentiële kiezers van het extreemrechtse kamp weg te houden.'
België België Auteur Sibo Kanobana: 'Omvolking? Ik zie het probleem niet’ ‘Wie ben ik om te zeggen dat mensen zichzelf niet meer blank mogen noemen’, vraagt Sibo Kanobana. De Congolees-Belgisch auteur en opiniemaker ziet in zulke discussies over woorden vooral afleidingen van de fundamentelere problemen met ras, diversiteit en ongelijkheid. Kanobana geeft les aan de Open Universiteit in Nederland, en doctoreerde in de sociolinguïstiek. Hij weet …
Opinie | Kristof Titeca Opinie | Kristof Titeca 'Protesten tegen het Westen in Congo: afleidingsmanoeuvre of legitieme actie?' 'Terwijl de betogers zeker een punt hebben, spelen ze ook een falend Congolees regeringsbeleid in de kaart', schrijft Kristof Titeca over de protesten die recent de kop opstaken voor verschillende ambassades in Kinshasa.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ontdekkingsreiziger Christian Clot over klimaatcrisis: 'We onderschatten de kracht van het geven van het goede voorbeeld' Hoe gaan mensen om met de meest extreme hitte, waar ze steeds vaker mee te maken zullen krijgen? En hoe kunnen ze worden aangespoord om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde? De Frans-Zwitserse ontdekkingsreiziger Christian Clot probeert deze vragen te beantwoorden met zijn expedities.
Opinie | Jan Bernheim Opinie | Jan Bernheim 'Om zo tekeer te gaan als in Zuid-Israel en Gaza, moet je de ander eerst ontmenselijkt hebben' Jan Bernheim, lid van Een Andere Joodse Stem (EAJS), verbleef in de zomer van 1961 in een kibboets in de buurt van Gaza. Ook toen al merkte hij de ontmenselijking op, die het conflict in de regio vandaag zo kenmerkt.
Europa Europa Analyse van het akkoord over het Europees Migratiepact: 'Aan de terugkeer verandert dit weinig' Woensdagochtend bereikten het Europees Parlement en de lidstaten een voorlopig akkoord over grote delen van het langverwachte Europese Migratiepact. Er circuleren grote woorden, maar alles hangt af van de implementatie.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Landbouw zonder chemische insecticiden onmogelijk? In Afrika kan het Als reactie op de klimaatuitdaging probeert de Rwandese regering terug te keren naar de gewoonten van haar voorouders.
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Een onuitvoerbare wet, een verdeelde partij en een premier op de wip: Brexittijden zijn terug in de Britse politiek 'Rishi Sunak won dinsdagavond de eerste ronde in de slag om zijn omstreden wetsvoorstel dat het Verenigd Koninkrijk moet toelaten om asielzoekers naar Rwanda te sturen. Maar het heeft nog meerdere ronden te gaan', schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen. 'Maar net als het politieke voortbestaan van de Britse premier, kan het voorstel nog voortijdig sneuvelen.'
Opinie | Alexander Simoen Opinie | Alexander Simoen 'Hoog tijd dat Europa de moed terugvindt om zich de ware ‘logica van de vrede’ te herinneren' 'Wordt het geen tijd dat Europa zich durft af te meten aan de eigen grote idealen?' vraagt godsdienstleraar Alexander Simoen. Hij brengt de start van het Europees project in herinnering, en de wens van Robert Schuman voor vrede.
Wereld Wereld Terug naar af: Britse regering mag geen migranten naar Rwanda sturen Het Verenigd Koninkrijk mag geen asielzoekers naar Rwanda sturen, oordeelt het Britse Hooggerechtshof. Het zet het Britse migratiebeleid op losse schroeven.
Europa Europa Meloni besteedt asielbeleid uit aan Albanië: 'Er wordt alweer een grens verlegd' Italië gaat onderschepte bootmigranten op de Middellandse Zee naar Albanië brengen. Daarover bereikten beide landen maandag een akkoord. Wat is er precies beslist?
Wereld Wereld Duits president vraagt 'vergiffenis' voor bloedbaden in Tanzania De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft "vergiffenis" gevraagd voor de wreedheden die de Duitse kolonialen begin vorige eeuw begingen in Songea. In dat stadje in het zuiden van Tanzania werd een opstand van de plaatselijke bevolking met geweld neergeslagen. Tijdens de opstand kwamen tussen de 75.000 en 300.000 mensen om, vooral van honger.
Wereld Wereld Pieter Omtzigt: conservatieve katholiek of progressieve bestrijder van discriminatie? Wie is Pieter Omtzigt, het Nederlandse lid van de Tweede Kamer dat met de oprichting van een eigen partij de Nederlandse politiek helemaal door elkaar schudt?
Wereld Wereld Sunak vastberaden illegale migratie te bestrijden na tragedie op Kanaal Twee dagen nadat zes migranten verdronken in het Kanaal heeft de Britse premier Rishi Sunak maandag onderstreept dat hij vastberaden blijft om een einde te maken aan de illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk via deze gevaarlijke route.
Wereld Wereld 10.500 slachtoffers van Congolese krijgsheer hebben volgens ICC recht op herstelbetaling Zowat 10.500 slachtoffers van de Congolese krijgsheer Bosco Ntaganda komen in aanmerking voor herstelbetalingen. Dat zei het Internationaal Strafhof (ICC) vrijdag. In totaal gaat het om 31,3 miljoen dollar. Ntaganda, bijgenaamd "Terminator", werd in 2019 tot dertig jaar cel veroordeeld voor wreedheden die hij begin de jaren 2000 in het noordoosten van Congo heeft begaan. …
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'De Britten houden niet meer van de Brexit. En tegelijk ook steeds minder van de Conservatieve Partij' De Britten houden niet meer van de Brexit. En tegelijk ook steeds minder van de Conservatieve Partij.
Wereld Wereld Brits minister Braverman krijgt zware kritiek wegens houding tijdens bezoek aan Rwanda De Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman ligt op sociale media zwaar onder vuur omdat ze zich volgens critici ongevoelig heeft getoond tijdens een bezoek aan potentiële huisvesting in Rwanda, waar asielzoekers uit het Verenigd Koninkrijk zouden worden ondergebracht.
Sport Sport Sportswashing in Rwanda: ‘Het zijn investeringen in imago, niet in de dagelijkse realiteit’ Gianni Infantino wordt herverkozen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA op een congres in... Kigali. Net als Qatar probeert Rwanda via de sport zijn imago op te poetsen. Maar heeft dat enig nut?
Nieuws Nieuws Pegasus Project: Journalisten en activisten wereldwijd gehackt met Israëlische spionagesoftware Geavanceerde Israëlische spionagesoftware, in licentie gegeven aan overheden om terroristen en criminelen op te sporen, is gebruikt om 37 smartphones van onder meer journalisten en mensenrechtenactivisten wereldwijd te hacken. Dat blijkt uit het internationale journalistieke onderzoek Pegasus Project, dat vandaag door Knack, Le Soir en 15 mediapartners gepubliceerd wordt. Forbidden Stories coördineerde het onderzoek, Amnesty International Security Lab gaf technische assistentie.