Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'In tegenstelling met wat vaak wordt beweerd is België een van de rijkste en gelijkste landen ter wereld' Welk land is het rijkste ter wereld? Het antwoord hangt af van de criteria die gebruikt worden. Dat blijkt ook uit de jongste ranglijst van het weekblad The Economist. Om te beginnen kan worden gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp), de waarde van alle goederen en diensten die in een land worden geproduceerd. Dat …
Boeken Boeken Hoe vinden we ons leesplezier terug? 'Het motiveert om er iets collectiefs van te maken, precies wat Time to Read wil doen' ‘Time to Read’ is een noodzakelijk initiatief, vindt leesexpert Frank Hakemulder. ‘Wie vooral korte tekstjes leest, leest oppervlakkig.’
België België ‘Onbegrijpelijk dat Vlaanderen doorgaat met adoptie uit Hongarije en Bulgarije’ In Hongarije en Bulgarije belanden gehandicapte kinderen en Roma opvallend vaak op lijsten voor buitenlandse adoptie. Toch zet Vlaanderen de adopties uit Oost-Europa verder.
Politiek Politiek Het rapport van de regering-De Croo: ‘Landen zonder index hebben de koopkracht minstens even goed beschermd’ Je kunt de economische prestaties van de regering-De Croo maar beoordelen als je ze vergelijkt met de rest van Europa. Gert Peersman (UGent) deed dat op verzoek van Knack: ‘België is het enige land dat zowel met de vergrijzingskosten als de overheidsfinanciën in slechte papieren zit. Daar heeft de regering-De Croo niets aan gedaan.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De Noordzee als CO2-kerkhof? 'Er zullen gevolgen zijn voor het ecosysteem' Kunnen we CO2 afvangen en begraven in de Noordzee? De gevolgen van een dergelijke praktijk roepen vragen op.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'De Europese begroting: wie betaalt?' In deze bijdrage staat professor Herman Matthijs (VUB en UGent) stil bij definanciering van de begroting van de Europese Unie.
Wereld Wereld Gevluchte Oekraïense mannen in België: ‘Ik probeer mijn vage schuldgevoelens te compenseren’ 650.000 potentiële rekruten voor het Oekraïense leger verblijven in het buitenland. Nu het front onder druk staat ziet Kiev hen graag terugkeren. Knack sprak met Oekraïners die in ons land verblijven en stelde vast dat patriottisme vele vormen aanneemt.
Wereld Wereld 12 westerse landen schorten VN-hulp aan Gaza op: ‘Dit is een bliksemafleider voor Israëls misdrijven’ Al twaalf westerse landen zetten hun financiering stop aan de VN-hulporganisatie UNRWA, na beschuldigingen over de betrokkenheid van medewerkers bij Hamas. Experts vrezen voor het voortbestaan van de organisatie en spreken over een Israëlische propagandacampagne. ‘Als Israël een hervorming van UNRWA had gewild, dan had het dat in tijde van vrede moeten doen.’
Maatschappij Maatschappij Journaliste Katrin Swartenbroux: 'Mijn grootste ontdekking van 2023? Een snuifje zout in de koffie' Katrin Swartenbroux is journalist en auteur. Dit jaar verscheen haar boek OK dan niet.
Wereld Wereld Kinderen nemen Nobelprijs van Narges Mohammadi in ontvangst In het stadhuis van de Noorse hoofdstad Oslo hebben de kinderen van de Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi haar Nobelprijs voor de Vrede vandaag/zondag in ontvangst genomen. De 51-jarige zit in haar thuisland in de gevangenis.
Europa Europa Schrijver Arnon Grunberg bezocht Noorse asielcentra: 'Ik ben verbaasd hoe vredig het hier is’ De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg trok naar Noorwegen en bezocht er verschillende asielcentra. In het Hoge Noorden pakken ze het helemaal anders aan dan in de Lage Landen, zo blijkt.
België België Federaal parket vraagt internering ex-militair voor bedreigen premier De Croo Het federaal parket vraagt dat Sam H., de Belgische ex-militair die werd opgepakt omdat hij premier De Croo zou hebben bedreigd, geïnterneerd zou worden. Het dossier is vorige week voor de raadkamer verschenen, maar is uitgesteld zonder dat er een nieuwe datum werd bepaald. Volgens de verdediging van de man was er helemaal geen plan voor een aanslag op de premier of wie dan ook.
Europa Europa 'Zweden maakt grootste desinformatiegolf mee sinds de Tweede Wereldoorlog' Tijdens zijn dodelijke tocht door Brussel leek Abdesalem Lassoued doelbewust voor Zweedse slachtoffers gekozen te hebben. En daar kan fake news en desinformatie wel iets mee te maken hebben.
Gezondheid Gezondheid Toxicoloog Jan Tytgat: ‘Nicotinezakjes zijn geen onschuldige snoepjes’ België verbiedt sinds deze maand de verkoop van nicotinezakjes. Voorstanders zien die zakjes als een rookstopmiddel, tegenstanders beschouwen ze als een opstap naar sigaretten.
Wereld Wereld Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi wint Nobelprijs voor de Vrede De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi. Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, ‘kikkerlogo’ betekent niet dat een voedingsmiddel onkruidverdelger bevat Op sociale media wordt gewaarschuwd voor een logo met een kikker: het zou betekenen dat een voedingsmiddel de onkruidverdelger atrazine bevat. Dat klopt niet: het bewuste logo is dat van de Rainforest Alliance. Het geeft aan dat een voedingsmiddel op een duurzame manier is geproduceerd.
Wereld Wereld Stoltenberg wil dat Duitsland defensie-uitgaven gevoelig optrekt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg wil dat Duitsland de defensie-uitgaven gevoelig optrekt, omwille van de oorlog in Oekraïne. Dat zei hij in een interview met de Duitse kranten van de Funke Mediengruppe.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet al deze landen verboden gendertransitie-operaties voor minderjarigen Op sociale media gaat een quote van de Canadese psycholoog Jordan Peterson rond met een lijst Europese landen die gendertransitie-operaties voor minderjarigen zouden hebben gebannen. Maar dat is niet voor alle landen op die lijst het geval.
Wetenschap Wetenschap Er was al vroeger leven op aarde dan we dachten Het ontstaan van leven op aarde was in meer dan één opzicht een toevallige gelukstreffer.
Wielrennen Wielrennen Hoe Lance Armstrong 30 jaar geleden wereldkampioen werd op 'laag octaan'-brandstof Wat Louis had gedaan met zijn trompet en Neil op de maan, deed die andere Armstrong - genaamd Lance - in 1993 voor het eerst met de fiets: de wereld verbazen. Door in een uitgeregend Oslo als 21-jarige superman richting regenboogtrui te vliegen, weliswaar toen al op verboden kerosine.
Column | Lia van Bekhoven Column | Lia van Bekhoven 'Waarom de Orkney-eilanden overwegen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten' De Orkney-eilanden onderzoeken de mogelijkheid om aan te sluiten bij een ander land dan Schotland en het Verenigd Koninkrijk. 'Geef ze eens ongelijk', verzucht Lia van Bekhoven.
Justitie Justitie Ex-militair die op foto van premier De Croo schoot, is opgepakt in Noorwegen De ex-militair die in een videofragment premier Alexander De Croo bedreigd heeft, was reeds gekend bij de militaire inlichtingendienst wegens banden met criminele milieus. De ex-militair bevond zich in Noorwegen, waar hij is opgepakt. Een huiszoeking in Leopoldsburg leverde klaarblijkelijk niet veel op.
Maatschappij Maatschappij Stoverij uit Luik en mosselen uit Nederland: bestaat er zoiets als typisch Vlaamse kost? Vlaanderen pompt de komende jaren 38 miljoen euro in de Smaakhaven. Het project moet onze regio culinair op de kaart zetten, maar hoe Vlaams is de Vlaamse gastronomie? 'De Vlaamse keuken bestond tot voor kort niet', zegt voedingshistoricus Peter Scholliers.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, België behoort niet tot de 3 meest onveilige landen in Europa Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) stelt op sociale media dat België het op twee na meest onveilige land in Europa is om ’s nachts alleen op straat rond te lopen. Alleen Frankrijk en Wit-Rusland zouden slechter scoren. Dat klopt niet. Dewinter haalt onveiligheid en onveiligheidsgevoel door elkaar. Bovendien zijn de cijfers over het onveiligheidsgevoel waarop de kaart zich baseert niet betrouwbaar.
Europa Europa Neutraal of solidair met Oekraïne: het dilemma van Zwitserland Westerse landen zetten druk op Zwitserland. Ze willen dat het land, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie of de NAVO, zijn neutrale houding in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne versoepelt. Maar Zwitserland verkiest zijn neutraliteit boven solidariteit met Oekraïne.
Gezondheid Gezondheid Hersenvliesontsteking door tekenbeet neemt toe: wanneer is vaccinatie nuttig? De relatief onbekende virusziekte 'tekenencefalitis' is in opmars in Europa, al blijft de aandoening eerder zeldzaam bij de mens. Neem je een duur vaccin of niet?
België België Belgische wapenlevering Oekraïne: 'Leopardtanks van 15.000 euro terugkopen voor 500.000 euro' De regering zet normaal gezien vrijdag het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne. Daar zullen geen Leopardtanks bijhoren, al bevinden er zich nog in ons land.
Auto Auto Verdwijnen de verbrandingsmotoren? De automerken anticiperen stilaan op de elektrische transitie en passen daarom hun gamma aan. Zo biedt Hyundai in Noorwegen nu nog alleen elektrische modellen aan. Staat ons dat ook te wachten? De Europese Unie heeft beslist dat er vanaf 2035 nog enkel elektrische auto’s mogen worden verkocht. Dat betekent dus het definitieve einde van de …
Maatschappij Maatschappij Journalist Bregje Hofstede blikt terug: 'Het feit dat ik “goed nieuws 2022” moest googelen, zegt genoeg' is journalist, columnist en schrijver. Zopas verscheen haar boekje December in de reeks De maanden (Das Mag).
Klimaat Klimaat Wetenschappers over hun angsten bij de klimaatcrisis: 'Ik heb nooit publiekelijk gehuild. Nog niet' Na 30 jaar roepen in de woestijn wordt de last op de schouders van (klimaat)wetenschappers steeds zwaarder om dragen. Wat als het voorspellen van de planetaire catastrofe je dagtaak is, maar de wereld grotendeels wegkijkt? Vier wetenschappers laten in hun hart kijken.