Factcheck Factcheck Factcheck: nee, winterdepressies maken je niet vatbaarder voor verkoudheden en griep ‘Mensen die lijden aan een winterdepressie zijn ook vatbaarder voor verkoudheden en griep’, zo lazen we bij Het Laatste Nieuws. Volgens experts klopt dat niet. Naast klassieke depressiesymptomen hebben mensen met een winterdepressie vooral last van slaperigheid en een drang naar calorierijk voedsel.
Opinie | Kemal Rijken Opinie | Kemal Rijken 'Gaf koning Filip alvast wat goede raad aan formateur De Wever?' De Nederlandse auteur Kemal Rijken volgt de Europese koningshuizen op de voet. In deze bijdrage houdt hij de kersttoespraken in België en Nederland tegen het licht.
Wereld Wereld Gevluchte Palestijnse auteur Mahmoud Jouda: ‘Gaza is één groot kerkhof geworden’ Vanuit Kaapstad blikt de Palestijnse schrijver Mahmoud Jouda terug op de Nakba 2.0.
Psychologie Psychologie ‘Mensen zagen de videoboodschap van Aron Wade en vroegen zich af: waarom wil jij nou dood?’ Ondraaglijk psychisch lijden is vaak niet even zichtbaar als fysiek lijden en daarom moeilijker te bevatten. Toch gaat het evengoed door merg en been, en kan het ertoe leiden dat mensen de dood nog als de enige uitweg zien.
Boeken Boeken Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Ik voel me in België beter dan in Nederland’ De top 50 van beste Nederlandstalige boeken die Knack dit najaar publiceerde was duidelijk: literatuurminnend Vlaanderen houdt van Ilja Leonard Pfeijffer. De schrijver – geboren Nederlander, maar intussen een halve Italiaan – laat vanuit Genua weten dat de liefde wederzijds is. Al vindt hij het ook wel een beetje vreemd dat ook sommige Vlaamse toppolitici hem op handen dragen. ‘Mijn roman Alkibiades was juist bedoeld als een waarschuwing voor populisten.’
Europa Europa Migratie-expert Hanne Beirens: ‘België het afvoerputje van het asielbad noemen, dat is een brug te ver’ In 2025 is het tien jaar geleden dat Europa verrast en overweldigd werd door de vluchtelingencrisis. Werd er dit jaar echt een beginnetje gemaakt van een nieuwe aanpak in de EU? ‘Grenscontroles zijn een doekje voor het bloeden.’
Gezondheid Gezondheid ‘De non alcoholic-revolutie komt niet uit de lucht vallen’: hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt? Dat zelfs het populaire cultbier Cara Pils dit jaar een alcoholvrije variant kreeg, zegt genoeg: katervrij gerstenat is meer dan een hype.
Maatschappij Maatschappij Wie houdt de kinderen weg van de smartphone? ‘De overheid moet een dieet voor schermtijd ontwikkelen’ Volgens Kids Unplugged, een collectief van bezorgde ouders, doet de overheid onvoldoende om kinderen te beschermen tegen de negatieve effecten van de smartphone. ‘Goed gebruik van smartphones is een verantwoordelijkheid van ouders, scholen én overheden’, zegt expert Lieven De Marez.
Europa Europa Nederland zegt volgende stap in EU-toetreding Servië te zullen blokkeren Nederland blokkeert de volgende stap in de toetreding van Servië tot de Europese Unie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp maandag gezegd, daags voor de EU zich over haar uitbreiding buigt.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Meer dan honderd jaar geleden werd België al eens opgesplitst Op 21 maart 1917 werd België officieel opgesplitst: Vlaanderen en Wallonië kregen aparte ministeries, maar wel onder het bevel van de Duitse gouverneur-generaal. In januari 1915 was de Flamenpolitik al ingezet door gouverneur-generaal Moritz von Bissing. Twee jaar later draait die op volle toeren en volgt het tweede luik, de Wallonenpolitik.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) ‘Hoeveel moet België méér aan defensie spenderen om aan de NAVO-normen te voldoen?’ NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte pleit om de defensie-uitgaven tegen het jaar 2030 op te trekken tot 3 procent van het bbp. De afgelopen maanden waren er al Amerikaanse pleidooien om de Wales-norm van 2 procent bbp op te trekken naar 2,5 procent. ‘Te veel NAVO-leden, waaronder België, hebben op hun militaire lauweren gerust gedurende de decennia van vrede in West-Europa’, vindt professor Herman Matthijs. ‘Terwijl de derde wereldoorlog al een tijdje bezig is.’
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de otter komt terug, op kousenvoeten In tijden van kommer en kwel voor natuur en milieu mag er ook weleens ruimte zijn voor een succesverhaal. Dus, dames en heren: de otter beleeft een voorzichtige revival.
Europa Europa Nederlands kibbelkabinet met schaduwpremier Geert Wilders: ‘Mensen vinden het prachtig’ In Nederland kwam dit jaar een knetterrechtse partij aan de macht. Dick Schoof werd premier, PVV-leider Geert Wilders de onbetwiste spelverdeler. Een ongezien experiment.
Onderwijs Onderwijs Kan dyslexie worden voorkomen? ‘Het is cruciaal om al in de kleuterklas in te grijpen’ In heel wat gevallen kan dyslexie worden voorkomen als er vroeg genoeg wordt ingegrepen. Toch gebeurt dat in ons kleuteronderwijs nog niet systematisch. ‘In Nederland is nochtans gebleken dat preventieprogramma’s de groep met ernstige leesproblemen opvallend kan verkleinen’, zegt orthopedagoog Pol Ghesquière.
Wereld Wereld Update Zesde dodelijk slachtoffer gevonden op plek explosies Den Haag Hulpverleners hebben in de nacht van zondag op maandag een zesde dodelijk slachtoffer gevonden op de Tarwekamp in de Nederlandse stad Den Haag. Dat bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden.
Wereld Wereld Zuid-Koreaanse president kondigt intrekking van krijgswet aan De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gaat de pas afgekondigde krijgswet in zijn land weer intrekken. Dat heeft hij woensdagmorgen (lokale tijd) aangekondigd, zo melden de nieuwsagentschappen Reuters en Yonhap.
Boeken Boeken Will-Limba Moleka wil jongeren weer warm maken voor boeken : ‘Iedereen verdient een held in wie ze zichzelf herkennen’ ‘Boeken saai? Dat dacht ik vroeger ook’, zegt de Antwerpse Will-Limba Moleka (25), schrijver, illustrator en leescoach met Congolese roots. Maar met zijn debuutroman en verschillende leesbevorderende initiatieven heeft hij een missie: jongeren opnieuw laten ontdekken hoe leuk lezen kan zijn.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 11 procent Vlaamse peuters te dik: '2 negatieve evoluties zijn vandaag normaal geworden' Uit de nieuwe cijfers van Kind en Gezin blijkt dat elf procent of een op de tien kinderen van twee jaar lijdt aan overgewicht. Huisarts Staf Henderickx schrikt daar niet van.
Politiek Politiek Criminoloog Christophe Busch over de steile opgang van extreemrechts: ‘Een Vlaamse Orban of Trump is mogelijk’ Het doorbreken van het cordon sanitaire op lokaal niveau is voor criminoloog Christophe Busch een belangrijk signaal dat we een stapje opschuiven naar een autocratie. ‘De afbraak van een democratie gaat vele malen sneller dan het heropbouwen.’
Opinie | Lotte Vanwezemael Opinie | Lotte Vanwezemael 'Nieuwe slachtoffers voorkomen moet prioriteit zijn: investeer in gespecialiseerde hulp aan jongeren die seksueel grensoverschrijdend gedrag plegen' Vier experten staan stil bij de nood aan gespecialiseerde hulpverlening voor jongeren die seksueel grensoverschrijdend gedrag plegen. In het nieuwe Vlaams regeerakkoord wordt deze hulp vermeld, maar zonder duidelijk engagement.
Politiek Politiek Bart De Wever onderhandelt over waar het pijn zal doen, en voor wie De Arizona-partijen zitten opnieuw rond tafel voor wat eindelijk de echte onderhandelingen zouden kunnen zijn. Ook Vooruit weet wat er op het spel staat: een aanpassing en zelfs een afslanking van de verzorgingsstaat.
Nieuws Nieuws Crisisoverleg in Nederlandse regering na opstappen staatssecretaris Er heerst een crisissfeer in de Nederlandse regering als gevolg van de aankondiging dat de Nederlandse staatssecretaris Nora Achahbar, van de centrumpartij NSC, zal opstappen. Als ook haar partij opstapt, heeft de regering geen meerderheid meer.
België België Wat doet het Belgische energie-eiland Prinses Elisabeth dat ons 630 miljoen per jaar zal kosten? Het kostenplaatje van het kunstmatige eiland Prinses Elisabeth, dat netbeheerder Elia voor de Belgische kust bouwt, blijft oplopen. Het energie-eiland met een kostprijs van minstens 7 miljard euro moet dienen om windenergie aan land te brengen én uit te wisselen met andere Europese landen.
Psychologie Psychologie ‘Eén op de drie mensen heeft een jeugdtrauma. En dat heeft grote gevolgen’ Veerle Segers en Eva Kestens maakten een podcast over jeugdtrauma’s, een thema waar veel te weinig over gepraat wordt. ‘Jeugdtrauma’s kunnen ook voor fysieke klachten zorgen.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Het Verdronken Land van Saeftinghe: hoe Vlaamse oernatuur ons tegen het stijgende zeewater beschermt (video) De natuur is onze beste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis, stellen experts. ‘Zonder dit unieke moerasgebied liep de stad Antwerpen al meermaals onder water.’
België België Proces-Herman Brusselmans: ‘Satire is geen vrijbrief om zomaar om het even wat te zeggen’ De controversiële column van Herman Brusselmans over de oorlog in Gaza zorgt voor een uitdijend kluwen van juridische procedures door Joodse organisaties. Hoe strikt zijn de wettelijke grenzen aan persvrijheid en vrije meningsuiting?
Voetbal Voetbal Machtspositie van wereldvoetbalbond FIFA staat op losse schroeven na klacht bij Europese Commissie Met een klacht bij de Europese Commissie wil de spelersvakbond FIFPRO het welzijn van topvoetballers beschermen.
Gezondheid Gezondheid ‘Lange wachttijden bij de dermatoloog? Ga eens bij de kapper langs’ Is dat vreemde vlekje onder je haar huidkanker of gewoon een ouderdomswrat? Een nieuwe opleiding leert kappers om het verschil te zien.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Ondernemen met een hoger doel: hoe bedrijven de wereld gaan redden' Nicholas Vijverman en Peter Depauw van de Vrijdaggroep staan stil bij het idee van 'steward-ownership', dat volgens hen de basis kan vormen voor een economie die de continue spanning tussen bedrijfsbelangen en winstgevendheid wegneemt.
Europa Europa Nederlandse analist Marcelo Mooren: ‘Het populisme is niet de onvermijdelijke toekomst van Europa’ Na de overwinning van extreemrechts in de laatste verkiezingen heeft Nederland nu een rechts-populistische regering. Dat is niet onverwacht, vindt auteur en politiek lobbyist Marcelo Mooren: ‘Als de gevestigde partijen het niet fatsoenlijk oplossen, dan zullen populisten het toxisch proberen op te lossen.’
Opinie | Hans Claus Opinie | Hans Claus 'Toekomst gevangenissen? Met populistisch armworstelen gaan we complexe problemen niet oplossen' 'Er bereiken ons onrustwekkende berichten over wat aan de onderhandelingstafel voor de federale regering voor het armlastige gevangeniswezen bekokstoofd wordt', schrijft gewezen gevangenisdirecteur Hans Claus nu de partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering aangekomen zijn bij het luik Justitie.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom mannelijke boktorren tijdens knokpartijen elkaars antennes proberen te breken Timmerboktorren zijn kevers die 1 tot 2 centimeter groot worden. Met hun grijsbruine schutkleur vol donkere vlekken zijn ze uitstekend gecamoufleerd voor een veilig leven op hun voornaamste biotoop: dood dennenhout.
Opinie | Toine Paulissen Opinie | Toine Paulissen 'Referendum Moldavië: zelden zal een overwinning zo als een nederlaag hebben aangevoeld' 'President Maia Sandu heeft de veldslag gewonnen met een nipte meerderheid in het referendum, maar de resterende oorlog rond EU lidmaatschap voor Moldavië lijkt bij voorbaat geen gelijke strijd', schrijven Toine Paulissen en Steven Van Hecke naar aanleiding van de uitslag van het Moldavisch referendum over toetreding tot de Europese Unie.
Wereld Wereld In memoriam Ratan Tata, de Indiase tycoon die driekwart van zijn inkomsten wegschonk In Mumbai overleed Ratan Tata, 86. Hij stuwde het bedrijf Tata naar vestigingen in 100 landen, meer dan een miljoen werknemers en 152 miljard euro omzet. Tegelijk was hij een van de grootste filantropen ter wereld.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Is het een kwestie van pech dat iemand long covid krijgt?' Ik was onlangs op een conferentie waar iemand een mondkapje droeg. Ze leed aan een ernstige vorm van long covid, net als enkele vrienden van mij van wie ik het vaagweg weet. Af en toe delen ze iets op sociale media over de aanhoudende effecten van het virus, en dan denk ik telkens: wat hebben …
Gezondheid Gezondheid Uurwissel van zomertijd naar wintertijd: gingen we dat niet afschaffen? Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Opinie | Celia Groothedde Opinie | Celia Groothedde 'Vaag en verontrustend: wat lezen we in het Vlaams regeerakkoord over kinderopvang' 'Goede kinderopvang is een veilig nest om als jong gezin een springplank te krijgen en je te ontplooien, niet gewoon een “parking voor kinderen” terwijl ouders werkten. Iedereen begrijpt dat, behalve misschien de Vlaamse regering', schrijft Celia Groothedde (Groen). Zij leest in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord geen oplossing voor de fundamentele problemen in de kinderopvang.
Europa Europa Het Europese asielbeleid verlaten? Weinig realistisch, weinig interessant Steeds meer politici willen uit het Europese asiel- en migratiebeleid stappen. Dat is niet alleen aartsmoeilijk, maar ook allesbehalve zaligmakend.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Moet de Nederlandse democratie gered worden door Gert Verhulst?’ ‘Ik heb geen ruggengraat van een banaan.’ Het is een beetje een krom zinnetje van Geert Wilders, die zich vorige week na de zeer verhitte Algemene Politieke Beschouwingen in het Nederlandse parlement tot de camera’s wendde. De ‘Algemene Politieke Beschouwingen’ is in Nederland de naam van het debat over de regeringsplannen. De extreemrechtse politicus eiste …
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Degelijk koninklijk huis kan niet zonder schandalen' Veel Noren spreken er schande van dat hun prinses met een zelfverklaarde sjamaan trouwt. Tegelijk wordt er van gesmuld. Een monarchie bestaat omdat de leden van de koninklijke familie niet zijn zoals gewone mensen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Bijgedachte | België Bijgedachte | België ‘Als McDonald’s en ijsjes niet meer mogen: wanneer koelt het platteland af?’ Als het ‘platteland’ in het nieuws komt, is dat vooral omdat plattelanders elkaar in de haren vliegen. Waarom toch?
Voetbal Voetbal Finale EK voetbal: Lamine Yamal en Nico Williams geven Spanje kleur Wie zondag de finale van het EK voetbal tussen Engeland en Spanje ook wint, Lamine Yamal en Nico Williams zijn dé sensaties van het toernooi. Maar de Spaanse wonderboys brengen La Roja meer dan dribbels en jeugdig enthousiasme: ze zijn de ambassadeurs van een multicultureel Spanje.
Maatschappij Maatschappij 13 vluchtmisdrijven per dag: ‘Strengere straffen helpen niet’ Het aantal verkeersongevallen met vluchtmisdrijf in België blijft stijgen. Vorig jaar waren dat er 4800. In 13 procent van alle letselongevallen in 2023 sloeg de dader op de vlucht. Het slachtoffer blijft in zo’n geval achter met een bijkomend trauma. ‘De belangrijkste reden voor een vluchtmisdrijf zit in onze hersenstructuur’, zegt de Nederlandse verkeerspsycholoog Matthijs Dicke-Ogenia.
België België Waalse regering wil wegenvignet De nieuwe Waalse regering heeft de ambitie om een wegenvignet in te voeren om weggebruikers, binnenlandse zowel als buitenlandse, mee te laten betalen voor het gebruik van het Waalse wegennet. Ongeveer 20 jaar geleden waren er al eens plannen om een gelijkaardig wegenvignet in te voeren samen met de andere gewesten, maar die plannen werden toen begraven door voormalig Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V).
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: het ziet er niet goed uit voor grashommel De populaties van de meeste bestuivende insecten, zoals hommels en andere bijen, staan onder druk.
Wereld Wereld Duitse podcastmakers reconstrueren het onwaarschijnlijke verhaal van een koppel Russische topspionnen In de gloednieuwe podcastreeks Die Anschlags duiken journalisten van WDR en ARD in het spannende verhaal van Andreas en Gudrun Anschlag, een koppel Russische topspionnen dat in 2011 in Duitsland tegen de lamp liep. Straffe vaststelling: de radiozender die hen in het grootste geheim opdrachten bezorgde, stuurt vandaag nog altijd signalen in de ether.
Opinie | Eric Vrijsen Opinie | Eric Vrijsen 'Mark Rutte is de ideale loopjongen voor het gezamenlijk belang van de NAVO' 'Een handige vlerk als Mark Rutte kan de NAVO best gebruiken', schrijft EW-redacteur Eric Vrijsen.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Structurele sanering van de openbare financiën dringt zich op' Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) staat stil bij nieuwe Europese begrotingsregels, nu ons land met een becijferd plan moet komen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Jongeren stemmen niet altijd zo verstandig als anderen graag willen' Al jaren gaan er stemmen op – vooral in progressieve kring – om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. In België en Duitsland mochten jongeren stemmen bij de Europese verkiezingen. Helaas voor de progressieven pakte dat niet uit als gehoopt, schrijft Robbert de Witt.
België België ‘Onbegrijpelijk dat Vlaanderen doorgaat met adoptie uit Hongarije en Bulgarije’ In Hongarije en Bulgarije belanden gehandicapte kinderen en Roma opvallend vaak op lijsten voor buitenlandse adoptie. Toch zet Vlaanderen de adopties uit Oost-Europa verder.