Wereld Wereld Donald Trump in Time-interview: ‘Ik vertrouw niemand’ In een interview met Time Magazine geeft Donald Trump niet veel bloot over wat hij in zijn tweede ambtstermijn als president zal doen. We leren wel dat Trump het geen belangenvermenging vindt dat Elon Musk namens de overheid beslissingen zal kunnen nemen die zijn eigen bedrijven begunstigen. Ook opvallend: volgens de president elect zijn de problemen in het Midden-Oosten gemakkelijker op te lossen dan die in Oekraïne. 'Ik wil een langdurige vrede.'
Maatschappij Maatschappij Waarom we ongelukkiger zijn met meer loon Onze inkomens namen de voorbije jaren toe, en toch zijn we minder tevreden over onze job. Knack legde de resultaten van de enquête van Jobat voor aan Frederic Vermeulen, professor economie aan de KU Leuven. ‘De focus op alleen het inkomen is achterhaald.’
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘De rebellieën in het Midden-Oosten zijn niet altijd een marionettenspel waarbij de grootmachten aan de touwtjes trekken’ De falende staten in het Midden-Oosten zijn een dankbare voedingsbodem voor rebellieën. Dat bewijst eens te meer de snelle opmars van HTS in Syrië.
Gezondheid Gezondheid Minder hiv-besmettingen in Afrika, maar VN-doelstellingen lang niet bereikt Afrika ten zuiden van de Sahara leidt de wereld wat betreft de strijd tegen hiv/aids, blijkt uit nieuwe cijfers in The Lancet. Maar de doelstelling om besmettingen met 90 procent terug te dringen tegen 2030, is niet in zicht.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Trump in de schemertijd: wie is nu de baas in de VS?' Wie heeft nu de macht in de Verenigde Staten? Is het nog Joe Biden of is het toch al Donald Trump?
Wereld Wereld Oorlog in het Midden-Oosten: wat doet de olieprijs? De oorlog in het Midden-Oosten escaleert en de olieprijs klom in een paar dagen van 70 naar 75 dollar per vat. De hamvraag is: zal die prijs doorstijgen naar 100 dollar? Of juist dalen naar 50 dollar, zoals sommigen denken? Niet onbelangrijk voor onze economie en portemonnee.
Wereld Wereld Jimmy Carter wordt 100: ‘Hij denkt nog altijd dat hij zou kunnen helpen in het Midden-Oosten’ Vandaag wordt ex-president Jimmy Carter 100 jaar. Zijn plan is om minstens in leven te blijven tot hij voor partijgenoot Kamala Harris kan stemmen. Het mag ook langer zijn.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘In het noorden van Gaza wemelt het alweer van de Hamas-strijders’ Een escalatie in het Midden-Oosten is waarschijnlijker dan de meeste Europeanen denken.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'We moeten de gijzelaars uit de tunnel van de vergetelheid halen' In een gezamenlijk opiniestuk roepen 38 ondertekenaars op om de gijzelaars niet te vergeten die momenteel nog door Hamas worden vastgehouden.
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'Journalisten in Gaza zijn cruciaal om de oorlogsmisdaden vast te leggen en verhalen van slachtoffers te vertellen' 'Hoe duidelijker de oorlogsrealiteit kan in kaart gebracht worden, des te minder excuses er zijn voor regeringsleiders om geen doortastend buitenlands beleid te voeren, om niet in te grijpen waar mensenrechten geschonden worden en om de verantwoordelijken niet terecht te stellen', schrijft Tim Brys over het almaar afnemende aantal journalisten in Gaza, terwijl de oorlog er verder gaat.
Wereld Wereld Wordt de oorlog in Gaza ‘Bidens Vietnam’? Met het dreigement dat de VS de levering van offensieve wapens aan Israël zal stoppen als dat land een grootschalige invasie van Rafah start, is de gestage escalatie in retoriek uit het Witte Huis nogmaals verhard. Kan de oorlog in Gaza, zoals zijn linkse medestander Bernie Sanders aangeeft, ‘Bidens Vietnam’ worden?
Wereld Wereld VS-minister Blinken hoopt dat Hamas 'buitengewoon genereus' voorstel van Israël aanvaardt De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, hoopt dat Hamas zal ingaan op een 'buitengewoon genereus' voorstel van Israël om het offensief in Gaza te staken in ruil voor de vrijlating van gijzelaars.
Voetbal Voetbal Cercle-coach Miron Muslic: ‘Als je voetbalt, telt je afkomst niet. Dan voel je je geen vluchteling’ Miron Muslic was negen jaar toen hij met zijn ouders en zusje de oorlogsgruwel in Bosnië ontvluchtte. Vandaag wenkt de trainer van Cercle Brugge een grote toekomst.
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Palestina bevrijdt ons van Europese hypocrisie' De horror en de strijd in Palestina vragen geen barmhartigheid. We moeten ervan leren.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Voor Israël kwam de Iraanse aanval precies op het goede moment' Terwijl zelfs de Verenigdse Staten langzamerhand genoeg hadden van de acties van Israël in de Hamasoorlog, werd Israël belaagd door Iran. Het leverde het land veel internationale steun op, ook van buurlanden. Dat schrijft Robbert de Witt (EW).
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'Durven we Israël sancties opleggen?' 'Waarom kijkt de wereld gewoon toe terwijl Gazanen niet alleen platgebombardeerd worden, maar ook uitgehongerd?'
Wereld Wereld Filosoof Yuval Noah Harari: ‘We kunnen de Derde Wereldoorlog nog voorkomen' Kan de wereld nog gered worden? De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari praat over de oorlog in zijn thuisland en de invloed van China en Rusland. En voor de Europeanen heeft hij nog enkele nuttige adviezen. ‘Europa kan niet elke vier jaar afwachten wie de volgende Amerikaanse president wordt.’
Opinie | Tom Kenis Opinie | Tom Kenis ‘Het einde van Israël? Regime dat nu de plak zwaait, loopt op zijn laatste benen’ Als aandachtstrekker kan het tellen, maar even voor alle duidelijkheid: dit is geen pleidooi voor de zoveelste genocide of de ‘verhuis’ van wie dan ook, al dan niet vrijwillig. Het is een blik in de nabije toekomst van het systeem dat al decennia lang het dagelijkse leven dicteert van zo'n 14 miljoen zielen. Het regime dat de plak zwaait tussen de oevers van de Jordaan en de kabbelende golven van de Middellandse Zee loopt namelijk op zijn laatste benen.
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Misschien zijn we het platbombarderen van het Midden-Oosten te gewend geraakt om er nog om te geven' Maakt u zich ook zorgen om het Midden-Oosten?
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
Video | België Video | België Undercover bij de vechtsportclub van Dries Van Langenhove: kickboksen voor witte suprematie (video) Sinds zijn vertrek uit de nationale politiek zet Dries Van Langenhove vol in op zijn vechtsportclub in Opwijk. ‘Weerbaar’ past in een internationaal circuit van extreemrechtse ‘active clubs’ die geloven in witte suprematie. Knack ging undercover.
Wereld Wereld VS werken aan vredesplan voor Gaza – de obstakels zijn immens Gedeeltelijk in samenspraak met partners in het Midden-Oosten werken de VS aan een groot plan, dat de spanning in het Midden-Oosten moet milderen. Diplomatieke erkenning voor een Palestijnse staat is een van de elementen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Donald Trump zegt in deze speech niet dat aanslagen de van 9/11 ‘geen terreurdaad’ waren Op sociale media circuleert een fragment van een speech van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Volgens de verspreiders van het videofragment zou Trump zeggen dat de aanslagen op 11 september 2001 'geen terreurdaad' waren en 'uitgevoerd werden door de Verenigde Staten'. Dat klopt niet. In de beelden zegt Trump alleen dat er tijdens zijn presidentschap geen aanslagen waren zoals die op 9/11.
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov 'Zuid-Afrika versus Israël: rol van het Internationaal Gerechtshof kan enkel beperkt zijn' 'De verwachtingen rond de uitspraak ten gronde dreigen echter gespannen te blijven zolang het conflict op het terrein voortduurt', schrijft Alexander Loengarov na de voorlopige uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van afgelopen vrijdag. In deze bijdrage gaat hij dieper in op wat hij omschrijft als 'de delicate taak van internationaal recht'.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, 60 procent van de Belgen gelooft dat onze samenleving tegen 2050 op een islamitische samenleving zou kunnen lijken In een aflevering van Terzake kruisten Christophe Busch (Hannah Arendt Instituut) en socioloog Mark Elchardus (VUB) de degens over het begrip 'omvolking'. Volgens Elchardus zou 60 procent van de Belgen in een invulling van dat begrip geloven. Socialemediagebruikers vragen zich af waar dat cijfer vandaan komt. Het cijfer klopt, maar werd nooit gepubliceerd. Experts stellen zich wel vragen bij de conclusies die Elchardus eruit trekt en wijzen op het belang van nuance.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Gaza was al de grootste openluchtgevangenis, nu wordt het ook nog het grootste kinderkerkhof ter wereld' 'Er is geen goede kant van de geschiedenis aan het Bijbels festijn van bloed en tranen in Gaza', schrijft Jean-Marie Dedecker.
België België Update België neemt deel aan Europese missie in Rode Zee: 'Gênante koehandel' Het ziet er naar uit dat ons land zal deelnemen aan de Europese militaire missie om commerciële schepen te verdedigen tegen aanvallen van de Houthi in de Rode Zee.
Europa Europa ‘Totaal onbegrijpelijk': Duitsland reageert op kritiek Caroline Gennez over Israël en Palestina Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de kritiek van Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) 'totaal onbegrijpelijk'. Dat zegt een woordvoerder aan Knack.
Wereld Wereld Oud-diplomaat Frans van Daele waarschuwt: ‘Het Westen zal zich door 2024 moeten knokken om te overleven’
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'In 2023 zou Jezus geboren worden onder het puin in Gaza' Tim Brys trok vijf jaar geleden met zijn gezin naar Libanon om er Syrische vluchtlingen te helpen. Deze kerstperiode staat hij stil bij het lot van de mensen die door de oorlog in Gaza getroffen worden.
België België 'Akkoord, het is stap vooruit, maar we mogen niet naïef zijn': De Croo over het migratiepact Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het akkoord over het Europese migratiepact een goede zaak, maar is het werk nog niet volbracht. 'Het zal de hoge migratiedruk op de Europese Unie niet wegnemen', vertelt De Croo aan Knack.
België België Alexander De Croo: 'Europa is vandaag onvoldoende in staat om basisopdrachten uit te voeren' Met de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 9 juni komt het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie op geen evident moment. Toch ziet premier Alexander De Croo (Open VLD) kansen om Europa voor te bereiden op een nieuwe toekomst.
Maatschappij Maatschappij Paul Van Tigchelt: 'Beste boek van 2023? Het nieuwe strafwetboek' Paul Van Tigchelt is vicepremier en minister van Justitie en Noordzee (Open VLD).
Europa Europa Analyse van het akkoord over het Europees Migratiepact: 'Aan de terugkeer verandert dit weinig' Woensdagochtend bereikten het Europees Parlement en de lidstaten een voorlopig akkoord over grote delen van het langverwachte Europese Migratiepact. Er circuleren grote woorden, maar alles hangt af van de implementatie.
Opinie | Serge Rooman Opinie | Serge Rooman '"Free Palestine" in de Kempen: wat een sticker op een brooddoos vertelt over het conflict in het Midden-Oosten' 'De grote angst van politici voor een scenario waarbij het conflict uit het Midden-Oosten zou overwaaien naar de Europese grootsteden, is definitief een feit aan het worden', schrijft Serge Rooman. Hij grijpt een sticker op de brooddoos van zijn dochter aan, om aandacht te vragen voor de onschuldige burgers die slachtoffer zijn van het conflict.
Politiek Politiek Alexander De Croo (Open VLD): ‘Het is niet met wat make-up dat het Vlaams Belang zijn lelijke smoel aantrekkelijk kan maken’
Onderwijs Onderwijs Onderwijsexpert Wouter Duyck: ‘Het wordt tijd dat leerkrachten zelf met scholen beginnen’ Dinsdag werden de nieuwe PISA-resultaten bekendgemaakt, en die zijn volgens professor cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) alweer niet om vrolijk van te worden. 'De leervertraging is een sluipmoordenaar in onze samenleving.'
Politiek Politiek Theo Francken en Alexander De Croo: achter het relletje schuilt een goede persoonlijke relatie Politiek gezien zijn ze felle tegenstanders, maar op persoonlijk vlak komen Alexander De Croo (Open VLD) en Theo Francken (N-VA) goed overeen. Ook daarom was de premier zo verbaasd over de uithaal van Francken op de Israëlische televisie.
Wereld Wereld Nog een probleem erbij voor Biden: jongere kiezers keren zich af van ‘Genocide Joe’ De oorlog in Gaza en zijn steun aan Israël dreigen VS-president Biden twee kiezersgroepen te kosten, die hem in 2020 ondersteunden: moslims en jongeren.
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'Hoe karikaturaal denken antisemitisme en islamofobie voedt' In de strijd tegen antisemitisme en islamofobie roept Tim Brys op om ook onze vooroordelen in vraag te stellen, om écht te luisteren naar andere perspectieven en ze het voordeel van de twijfel te geven.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Voor de Palestijnen blijft de kans reëel dat ze ook na deze oorlog verweesd op hun puinhoop blijven zitten' Er werd natuurlijk eerst over de gijzelaars en een humanitaire break in de oorlog onderhandeld. Maar hoe moet het verder?
Europa Europa Charles Michel ontmoet Zelensky in Kiev: 'De Europese steun voor Oekraïne neemt níét af' Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is zonet aangekomen in Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Zijn bezoek komt voor Oekraïne op een belangrijk moment. 'Dit is een fundamentele dag voor Oekraïne', zegt hij tegen Knack in Kiev.
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Globalisering en ontgrenzing zijn helemaal geen onontkoombare en lineaire processen' 'Een sfeer van twijfel aan vooruitgang werkt een tendens tot verschillende vormen van begrenzing in de hand. De grens wordt volop herontdekt, de grens van onze politieke entiteiten net als de grenzen aan onszelf', schrijft Olivier Boehme. Eerder dit jaar verscheen zijn boek Scepsis. Over wankelend vooruitgangsgeloof’.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Hoe blijf je schaken terwijl de poten van je stoel worden doorgezaagd?' Hoe blijf je schaken terwijl de poten van je stoel worden doorgezaagd?
Column | Robbert de Witt Column | Robbert de Witt 'Europa, laat Midden-Oosten over aan VS en help juist nu Oekraïne' Het conflict in Gaza en Israël slokt begrijpelijkerwijs alle aandacht op. Maar daarmee dreigt Europa de oorlog aan de eigen grens te verwaarlozen, schrijft Robbert de Witt (EW). Terwijl de Oekraïners vechten tegen de grootste bedreiging van de Europese veiligheid: Vladimir Poetin.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Sociaal-culturele organisaties zien politieke bemoeienis toenemen: gespierde verkiezingstaal of is er meer aan de hand?' Naar aanleiding van een extra screening door de minister van cultuur, kropen enkele sociaal-culturele organisaties in de pen. Hun open brief werd intussen door meer dan 140 maatschappelijke organisaties en actoren onderschreven. Je leest hem hier integraal.
Wereld Wereld Israël-Palestina: is een tweestatenoplossing mogelijk na de oorlog in Gaza? 'Als deze crisis voorbij is, moeten we naar de toekomst kijken. Naar onze mening is dat een tweestatenoplossing', zei de Amerikaanse president Joe Biden over de oorlog in Gaza, die nu meer dan een maand aan de gang is. De Britse premier Rishi Sunak heeft soortgelijke opmerkingen gemaakt, net als de Franse president Emmanuel Macron. Maar hoe realistisch is dat idee?
Opinie | Brigitte Herremans Opinie | Brigitte Herremans 'De strijd tegen het antisemitisme is een mijnenveld' 'Antisemitisme in Europa wordt steeds vaker geassocieerd met het Israëlisch-Palestijns conflict. Deze verbinding is mede het gevolg van de politisering van het begrip antisemitisme. Dit maakt het steeds moeilijker om uitingen van antisemitisme correct te begrijpen en de verantwoordelijkheid van Europese regeringen te zien', schrijft Brigitte Herremans. 'Antisemitisme is echter nooit weg geweest uit Europa en komt in alle geledingen van de maatschappij voor. Toch leeft het besef dat Jodenhaat ons allen aanbelangt nauwelijks. Het is vooral in tijden van grote polarisering, onder meer tijdens oplaaiend geweld in Palestina en Israël, dat het antisemitisme aandacht krijgt in de media en het publieke debat. Dit zien we nu opnieuw, met de ongeziene escalatie van geweld in Israël en de Gazastrook.'
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Kennelijk geldt het oorlogsrecht niet voor Hamas' 'Hamas vuurt nog altijd raketten af op Israëlische burgerdoelen', schrijft Robbert de Witt van EW. 'Bewust, en dat doet het al jaren. Is dat dan geen schending van het oorlogsrecht?'