Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Auto’s in brand steken? Het wordt tijd om de selectieve verontwaardiging over geweld ter discussie te stellen' Ik kijk op naar mensen die zich verzetten tegen onrecht.
Opinie | Montasser AlDe'emeh Opinie | Montasser AlDe'emeh 'Meer Palestijnen dan ooit zien de gewapende strijd als enige optie tegen de voortdurende onderdrukking' 'Meer dan 76 jaar na Nakba gaat de kolonisatie van Palestina gewoon door. Het Westen met zijn dubbele moraal draagt daarin een grote verantwoordelijkheid', schrijft onderzoeker Montasser AlDe'emeh (KU Leuven).
Opinie | Kemal Rijken Opinie | Kemal Rijken 'Wat Conner Rousseau (Vooruit) kan leren van Frans Timmermans (PvdA)' Politicoloog en auteur Kemal Rijken vergelijkt de positie van de socialistische partijen in Nederland en Vlaanderen na de verkiezingen van 9 juni. Hij denkt dat ze allebei lessen kunnen trekken uit de politieke situatie in Denemarken.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Zoeken tienduizenden migranten straks via Niger hun weg naar Europa?' Met de val van Agadez dreigt opnieuw een poort naar Europa in de greep van de Russen te belanden.
Opinie | Tom Kenis Opinie | Tom Kenis ‘Het einde van Israël? Regime dat nu de plak zwaait, loopt op zijn laatste benen’ Als aandachtstrekker kan het tellen, maar even voor alle duidelijkheid: dit is geen pleidooi voor de zoveelste genocide of de ‘verhuis’ van wie dan ook, al dan niet vrijwillig. Het is een blik in de nabije toekomst van het systeem dat al decennia lang het dagelijkse leven dicteert van zo'n 14 miljoen zielen. Het regime dat de plak zwaait tussen de oevers van de Jordaan en de kabbelende golven van de Middellandse Zee loopt namelijk op zijn laatste benen.
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov 'Zuid-Afrika versus Israël: rol van het Internationaal Gerechtshof kan enkel beperkt zijn' 'De verwachtingen rond de uitspraak ten gronde dreigen echter gespannen te blijven zolang het conflict op het terrein voortduurt', schrijft Alexander Loengarov na de voorlopige uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van afgelopen vrijdag. In deze bijdrage gaat hij dieper in op wat hij omschrijft als 'de delicate taak van internationaal recht'.
Geschiedenis Geschiedenis Biograaf van 'antizioniste' Hannah Arendt: 'Ze was midden jaren 30 een regelrechte heldin' De Duitse filosofe Hannah Arendt werd altijd opnieuw als kroongetuige van de Israëlkritiek beschreven. 'Problematisch', zegt haar biograaf Thomas Meyer. Want Arendt had een complexe relatie met de Joodse staat, ze was tegelijk denker én activiste.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Gaza was al de grootste openluchtgevangenis, nu wordt het ook nog het grootste kinderkerkhof ter wereld' 'Er is geen goede kant van de geschiedenis aan het Bijbels festijn van bloed en tranen in Gaza', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Klimaat Klimaat 2023 warmste jaar ooit: 'Eenvoudige glimp van rampzalige toekomst' Het jaar 2023, sinds dinsdag geboekstaafd als het warmste jaar ooit, is een "eenvoudige glimp van de rampzalige toekomst die ons te wachten staat als we nu niet handelen". Dat heeft Stéphane Dujarric, de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, laten optekenen.
België België 'Akkoord, het is stap vooruit, maar we mogen niet naïef zijn': De Croo over het migratiepact Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het akkoord over het Europese migratiepact een goede zaak, maar is het werk nog niet volbracht. 'Het zal de hoge migratiedruk op de Europese Unie niet wegnemen', vertelt De Croo aan Knack.
België België Alexander De Croo: 'Europa is vandaag onvoldoende in staat om basisopdrachten uit te voeren' Met de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 9 juni komt het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie op geen evident moment. Toch ziet premier Alexander De Croo (Open VLD) kansen om Europa voor te bereiden op een nieuwe toekomst.
Europa Europa Analyse van het akkoord over het Europees Migratiepact: 'Aan de terugkeer verandert dit weinig' Woensdagochtend bereikten het Europees Parlement en de lidstaten een voorlopig akkoord over grote delen van het langverwachte Europese Migratiepact. Er circuleren grote woorden, maar alles hangt af van de implementatie.
Onderwijs Onderwijs Onderwijsexpert Wouter Duyck: ‘Het wordt tijd dat leerkrachten zelf met scholen beginnen’ Dinsdag werden de nieuwe PISA-resultaten bekendgemaakt, en die zijn volgens professor cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) alweer niet om vrolijk van te worden. 'De leervertraging is een sluipmoordenaar in onze samenleving.'
Opinie | Vincent Scheltiens Opinie | Vincent Scheltiens 'Het is eenzelfde wind die door Nederland en Argentinië waait' 'Afgedwongen sociale en democratische rechten en vrijheden moeten verdedigd worden maar dat mag van links niet de verdedigers van de status quo maken', schrijft historicus Vincent Scheltiens na de verkiezingsuitslag in Nederland en Argentinië. 'Zoals in het verleden steeds het geval is geweest moet die strijd gepaard gaan met een perspectief van radicale maatschappijverandering.'
Europa Europa Meloni besteedt asielbeleid uit aan Albanië: 'Er wordt alweer een grens verlegd' Italië gaat onderschepte bootmigranten op de Middellandse Zee naar Albanië brengen. Daarover bereikten beide landen maandag een akkoord. Wat is er precies beslist?
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze Turkse schepen zijn de blokkade van de Bosporus voor Rusland niet aan het afdwingen Op sociale media gaan beelden rond van tientallen schepen in de Bosporus. Volgens veel commentaren zou het gaan om Turkse schepen die Russische schepen moeten beletten om door de zeestraat te varen. Dat klopt niet. De beelden tonen de viering van de honderdjarige verjaardag van Turkije. Het klopt wel dat Turkije sinds de inval van Rusland in Oekraïne de Bosporus voor Russische oorlogsschepen blokkeert.
België België Buitenlandse pers over de aanslag in Brussel: vooral Belgische politiewerking in vraag gesteld Hoe kijken buitenlandse media naar de aanslag die op 16 oktober plaatsvond in Brussel? Voor de meeste buitenlandse media blijkt het slechts een voetnoot, behalve voor de Zweedse publieke omroep en voor het Franse Le Figaro.
Politiek Politiek De Croo: 'Bevel om grondgebied te verlaten moet dwingender worden' Een bevel om het grondgebied te verlaten, moet dwingender worden. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag verklaard na afloop van de Nationale Veiligheidsraad
Europa Europa Duitsland wil flexibele migratiecontroles aan grens met Polen, Tsjechië en Zwitserland De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil nu toch stationaire controles aan de grens met Polen, Tsjechië en Zwitserland. Dat meldt de Duitse krant die Welt maandag. De Duitse regering zal de Europese Unie daarvan op de hoogte brengen.
Wereld Wereld Hoe Israël in 2005 Gaza opgaf 'De gewelddadige verrassingsuitbraak door Hamas roept de vraag op: had Israël de Gazastrook in 2005 wel moeten overlaten aan de Palestijnen?' schrijft Robbert de Witt van EW.
Wereld Wereld IOM-baas gaat strijd aan met 'normalisering' van migrantendoden op de Middellandse Zee Strijden tegen de 'normalisering' van de vele migrantendoden op de Middellandse Zee, zo luidt de missie van Amy Pope, het nieuwe hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Maandag in Genève hamerde ze ook nog op de noodzakelijke hulp aan landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.
Wereld Wereld Amerikaans-Mexicaanse grens is dodelijkste migratieroute over land wereldwijd Met afgelopen jaar 686 doden en vermisten is de Amerikaans-Mexicaanse grens de dodelijkste migratieroute over land wereldwijd. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Vliegende bioloog toont bedreigde ibissen nieuwe trekroute Terwijl u dit leest, trekken enkele tientallen heremietibissen van het Bodenmeer naar Andalusië. Ze doen dat onder leiding van twee ultralichte vliegtuigjes en twee menselijke pleegouders, die hen een lange, alternatieve trekroute aanleren. De oude, snelle route is door klimaatverandering onbruikbaar geworden.
Klimaat Klimaat 'Rampenkapitalisme bestaat, maar bosbranden maken geen deel uit van een complot' Niet iedereen gelooft dat het klimaat op aarde verandert of dat menselijke activiteiten daarbij een rol spelen. Voor de extreme weerfenomenen deze zomer vallen in de hoek van zogenaamde klimaatsceptici wel erg bizarre alternatieve verklaringen te horen.
Gezondheid Gezondheid Huissteekmug wordt resistent tegen insecticiden: wat zijn de gevolgen? Wetenschappers melden een steeds grotere resistentie van de huissteekmug (Culex pipiens) tegen insecticiden in Europa.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Een Frontex-directeur die het lot van migranten gaat verbeteren: het is een bittere Hollandermop'
Europa Europa De Tunesiëdeal: liever twee doden in de woestijn dan drie in de Middellandse Zee De Europese Unie slaat de handen in elkaar met de Tunesische dictator Kais Saied om het aantal migranten naar het Europese vasteland terug te dringen. Dat Saied de mensenrechten zal respecteren, zoals hij belooft, lijkt onwaarschijnlijk.
Politiek Politiek Staatssecretaris De Moor: 'Onaanvaardbaar dat migranten sterven in de woestijn' Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor vindt het onaanvaardbaar dat er migranten aan hun lot worden overgelaten en 'sterven in de woestijn'. De deal met Tunesië had juist de bedoeling om verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee te vermijden, aldus De Moor.
Wereld Wereld Frans Timmermans: 'Oekraïne moet zo snel mogelijk bij de EU komen’ 'Ik denk dat een succes maken van Oekraïne een van de weinige kansen is die we hebben om Rusland de andere kant op te duwen.' Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over Europa, Rusland, China, migratie en het klimaat.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Waarom Russen hun geliefde Krim nooit zullen opgeven' 'Zelensky belooft steeds ook de Krim te gaan bevrijden. Maar in Poetins streven de Sovjet-glorie te herstellen, is de Krim een prestigeproject', schrijft Robbert de Witt. 'Want voor miljoenen Russen heeft het schiereiland een magische klank.'
Opinie | Vlinks Opinie | Vlinks ‘Hoe ver weg staan de V-partijen van de essentie van de Vlaamse beweging?’ 'Mag het tijdens ‘Vlaanderen Feest’ wat meer zijn dan een slaatje met gegrilde worst aangeprezen met een voorspelbare hoera-toespraak?' vraagt Johan Velghe van Vlinks naar aanleiding van de Vlaamse feestdag op 11 juli.
Opinie | Joke Dillen Opinie | Joke Dillen 'In het nieuwe asiel- en migratiepact trekken vluchtelingen aan het kortste eind' 'Waarom roepen we geen categorisch halt toe aan de wijdverspreide en toenemende praktijk van gewelddadige pushbacks waarmee mensen vandaag geconfronteerd worden?', schrijft Joke Dillen van Caritas International over de impact van het Europese migratieakkoord. 'Sterker nog, waarom lijken we sluiks precies het omgekeerde te doen?'
Europa Europa Na nieuwe bewijzen van Griekse pushbacks: ‘Europa kijkt doelbewust weg’ Niemand twijfelt er nog aan dat Griekenland migranten illegaal terug de zee op duwt. Maar bij de Europese Commissie en de lidstaten blijft het oorverdovend stil.
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Het is behoorlijk idioot te klagen over toeristen, alsof je er zelf geen bent' Martha Balthazar is theatermaakster. Haar column verschijnt tweewekelijks.
Wereld Wereld Brazilië laat vliegdekschip met asbest in oceaan zinken De Braziliaanse marine heeft een beschadigd vliegdekschip vol met asbest en andere schadelijke stoffen tot zinken gebracht in de Atlantische Oceaan. Er was geen alternatief, zegden de autoriteiten, tot woede en onbegrip van milieuactivisten.