Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Trumps economische nationalisme is meer dan economisch' Met de aankondiging van de verhoging van importtarieven door Amerikaans president Trump lijkt het erop dat we vertrokken zijn voor een nieuwe ronde economisch nationalisme. Nieuw is dat soort beleid geenszins, niet voor de Verenigde Staten en evenmin voor hun buren of Europa. Bovendien dekt die vlag meer dan één lading.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'We zijn beland in een tijdperk van nieuw imperialisme' Macht schept arrogantie. En als het Donald Trump niet is, die de komende jaren landjepik probeert, zal het geheid wel een andere protagonist zijn.
Wereld Wereld Niet verwonderlijk dat Trump zijn oog laat vallen op Groenland: de rijkdommen in de bodem zijn een zegen en een vloek Donald Trump, die op 20 januari voor de tweede keer het Witte Huis betrekt, heeft het oog laten vallen op Groenland. Verwonderlijk is dat niet. Het eiland, dat toebehoort aan Denemarken, herbergt een verbazingwekkend aantal kritieke mineralen. En die zullen in de toekomst nog belangrijker worden.
Gezondheid Gezondheid Langer leven, stiltetoerisme en functioneel drinken: dit zijn 11 gezondheidstrends voor 2025 Het nieuwste crashdieet voor 2025? Daar doen we in dit Ozempic-tijdperk niet langer aan mee. Toch liggen er aan het begin van dit nieuwe jaar enkele voedings- en gezondheidstrends op de loer.
Wereld Wereld Hoe ernstig is Trumps claim op Groenland? ‘We gaan hier het best niet te licht over’ De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump sluit niet uit dat hij Groenland en het Panamakanaal ‘economisch en militair’ onder Amerikaanse controle zal krijgen. Hoofddocent internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) vreest een nieuwe stap richting een wereld waarin het recht van de sterkste primeert op de internationale rechtsorde.
Wereld Wereld Voorpublicatie: Koninklijke panda-diplomatie, van Copenhagen Zoo tot Pairi Daiza Voor de coronarcrisis gold China als ‘de kip met de gouden eieren’ waarin westerse landen zeer graag wilden investeren. Zo ook Europese monarchieën, die hun vorsten enthousiast inzetten om zaken gedaan te krijgen in Peking. In zijn boek ‘Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen’ vertelt Kemal Rijken onder meer over koninklijke China-reizen en de ratrace om lease-panda’s.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Koraalriffen blijken beter bestand tegen klimaatverandering: 'Uitstel, maar geen afstel' Volgens onderzoekers zou de verbleking van koraalriffen trager gaan dan voorspeld. Marien bioloog Gudrun De Boeck (UAntwerpen) ziet weer ruimte voor hoop, 'maar alleen als we de wereldwijde uitstoot verder beperken'.
Klimaat Klimaat Geograaf Gerard Govers pleit voor realisme: 'De doelstelling van 1,5 graden Celsius is dood’ ‘Door geen rundvlees te eten, kunnen we gigantische winsten boeken’, zegt geograaf en vicerector Gerard Govers (KU Leuven).