Europa Europa Update Beschadigde onderzeese kabel: Finse onderzoekers vinden kilometerslang spoor op zeebodem De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock spreekt van een "dringende wake-upcall" na de beschadiging van een onderzeese stroomkabel tussen Finland en Estland. Ze eist nieuwe sancties van de Europese Unie tegen de Russische schaduwvloot, die mogelijk betrokken is bij de vermoedelijke sabotage.
Maatschappij Maatschappij Oorlog in Oekraïne, klimaatrampen en epidemieën: moet de overheid ons overlevingsadvies geven? Het Nationale Crisiscentrum lanceert in 2025 een grootschalige campagne om de bevolking 'weerbaarder' te maken. De bedoeling is duidelijk te maken hoe je moet schuilen, evacueren, en hoe je een eigen noodplan kan maken.
Gezondheid Gezondheid 10 redenen waarom chocolade zo goed voor u is Dat donkere chocolade gezond is, weten we al. Uit een recente studie blijkt dat nu ook melkchocolade beschermt tegen beroertes en hartziektes. We zetten de gezondheidsvoordelen van chocolade nog eens op een rijtje.
Geneeskunde Geneeskunde Dringend nood aan plasmadonoren: ‘Slechts 0,5 procent van de Vlamingen doneert momenteel plasma’ De vraag naar bloedplasma stijgt jaarlijks, terwijl het product wereldwijd schaarser wordt. Waarom is het zo belangrijk dat we naast bloed ook plasma doneren?
Maatschappij Maatschappij Vruchtbaarheidscijfer daalt naar 1,5 kinderen per vrouw Het totale vruchtbaarheidscijfer - het gemiddelde aantal kinderen per vrouw - daalt in Vlaanderen al sinds 2010 - met één uitzondering in 2021. Het cijfer ging van 1,81 in 2010 naar 1,53 in 2022 en naar 1,5 in 2023. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. Gemiddeld heeft een vrouw nu dus 1,5 kinderen.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Het Vlaams Belang scoorde minder dan gehoopt, maar Tom Van Grieken is salonfähiger dan ooit’ Kent u het woord ‘salonfähig’ nog? Het leenwoord uit het Duits, dat al sinds 1984 in Van Dale staat, betekent zoiets als ‘waar zonder schaamte over gepraat kan worden’, of ‘sociaal acceptabel’. Het woord werd trendy in Vlaanderen na Zwarte Zondag in 1991, toen een op de tien Vlamingen op het Vlaams Blok stemde. Nu …
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Structurele sanering van de openbare financiën dringt zich op' Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) staat stil bij nieuwe Europese begrotingsregels, nu ons land met een becijferd plan moet komen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, in ons land worden niet de meeste antidepressiva geslikt Er is geen enkel land ter wereld waar zo veel antidepressiva geslikt worden’, zo beweerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in De Zondag. Dat klopt niet. De medicatie wordt in België meer dan gemiddeld genomen, maar minder dan in landen als IJsland, Portugal en Canada. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Boeken Boeken Oud-president Nicolas Sarkozy over de Oekraïne-oorlog: ‘Deze crisis heeft al te lang geduurd. We dansen op de rand van de vulkaan’ Gedurende zijn presidentschap besteedde Nicolas Sarkozy speciale aandacht aan de relatie met Rusland. In Tijden van confrontatie, zijn autobiografie die eerstdaags verschijnt, analyseert de voormalige Franse president de Russisch-Oekraïense oorlog. Een voorpublicatie.
Opinie | Luc Barbé Opinie | Luc Barbé 'Nieuwe kerncentrales: waarom ontsporen zoveel projecten op vlak van budget en timing? 'De geschiedenis van kernenergie is er een van budgettaire ontsporingen en niet gerespecteerde constructietijden', schrijven Luc Barbé en Alex Polfliet. In de aanloop naar de verkiezingen gaan her en der stemmen op om nieuwe kerncentrales te bouwen. 'Kiezen voor nieuwe kerncentrales, groot of klein, heeft geen enkel industrieel-economische logica en vertraagt de klimaat- en energietransitie.'
Opinie | Theo Francken (N-VA) Opinie | Theo Francken (N-VA) '75 jaar NAVO: Poetins agressie was de impuls die de bondgenoten nodig hadden om te ontwaken en alle naïviteit te laten varen' 'Het uiterst gewelddadig en imperialistisch avontuur van Poetin in Oekraïne heeft het vuur in de NAVO weer aangewakkerd', schrijft Theo Francken op de 75ste verjaardag van het militair bondgenootschap.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'De Europese begroting: wie betaalt?' In deze bijdrage staat professor Herman Matthijs (VUB en UGent) stil bij definanciering van de begroting van de Europese Unie.
Opinie | Bart Claes Opinie | Bart Claes 'Voorkomen van dak- en thuisloosheid is beter dan genezen' 'Er is een radicale koerswijziging nodig als we dak- en thuisloosheid in Vlaanderen tegen 2030 willen oplossen', schrijven Bart Claes en Wouter Torfs van CAW.
Natuur Natuur Natuurherstelwet: haalt De Croo zijn slag thuis dankzij Viktor Orbán? Hongarije zal de Europese Natuurherstelwet niet meer steunen, zo heeft de regering-Orbán woensdagvoormiddag aan België laten weten. Daardoor heeft de Natuurherstelwet niet langer de vereiste meerderheid.
Wereld Wereld Hongaars parlement keurt Zweedse NAVO-toetreding goed Het Hongaarse parlement heeft maandag de Zweedse toetreding tot de NAVO goedgekeurd. Hongarije is daarmee het laatste NAVO-land dat die toetredingsprotocollen heeft geratificeerd. Nu is nog de handtekening van de Hongaarse president nodig.
Wereld Wereld Twee jaar oorlog in Oekraïne: ‘Als Trump herkozen wordt, kan het snel gaan’ De oorlog in Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. Wie is er aan het winnen en wanneer zwijgen de wapens? Knack sprak erover met drie defensiespecialisten: professoren Sven Biscop (Egmont Instituut/UGent), David Criekemans (Universiteit Antwerpen), en Alexander Mattelaer (VUB).
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ontdekkingsreiziger Christian Clot over klimaatcrisis: 'We onderschatten de kracht van het geven van het goede voorbeeld' Hoe gaan mensen om met de meest extreme hitte, waar ze steeds vaker mee te maken zullen krijgen? En hoe kunnen ze worden aangespoord om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde? De Frans-Zwitserse ontdekkingsreiziger Christian Clot probeert deze vragen te beantwoorden met zijn expedities.
Wereld Wereld Turks parlement stemt in met Zweedse toetreding tot NAVO Het Turks parlement heeft dinsdagavond ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat meldt persbureau Bloomberg. Zweden heeft nu alleen nog de goedkeuring van Hongarije nodig om lid te worden van het militaire bondgenootschap.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Zullen de massaprotesten tegen AfD de opkomst van extreemrechts in Duitsland kunnen stuiten?' Dirk Rochtus staat stil bij de recente protesten tegen AfD, op verschillende plaatsen in Duitsland.
Politiek Politiek Regering schroeft subsidies voor krantenbedeling fors terug De federale regering stopt het systeem van concessies voor de verdeling van kranten en behoudt de komende drie jaar enkel nog subsidies voor de levering in dunbevolkte gebieden en voor uitgaves binnen de non-profit. Vanaf 2027 houdt de steun volledig op.
Opinie | Peter Verluyten Opinie | Peter Verluyten 'We kijken op een eenzijdige manier naar de tabellen om ons onderwijs te beoordelen' Peter Verluyten plaatst een aantal kanttekeningen bij de laatste PISA-resultaten, en vraagt aandacht voor een aantal minder zichtbare uitdagingen voor ons onderwijs: de afnemende intrinsieke motivatie en stress bij leerlingen.
Onderwijs Onderwijs Onderwijsexpert Wouter Duyck: ‘Het wordt tijd dat leerkrachten zelf met scholen beginnen’ Dinsdag werden de nieuwe PISA-resultaten bekendgemaakt, en die zijn volgens professor cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) alweer niet om vrolijk van te worden. 'De leervertraging is een sluipmoordenaar in onze samenleving.'
Europa Europa Schrijver Arnon Grunberg bezocht Noorse asielcentra: 'Ik ben verbaasd hoe vredig het hier is’ De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg trok naar Noorwegen en bezocht er verschillende asielcentra. In het Hoge Noorden pakken ze het helemaal anders aan dan in de Lage Landen, zo blijkt.
Opinie | Vincent Scheltiens Opinie | Vincent Scheltiens 'Het is eenzelfde wind die door Nederland en Argentinië waait' 'Afgedwongen sociale en democratische rechten en vrijheden moeten verdedigd worden maar dat mag van links niet de verdedigers van de status quo maken', schrijft historicus Vincent Scheltiens na de verkiezingsuitslag in Nederland en Argentinië. 'Zoals in het verleden steeds het geval is geweest moet die strijd gepaard gaan met een perspectief van radicale maatschappijverandering.'
Politiek Politiek Regering-De Croo met de billen bloot over begroting: de rekening komt eraan De overheidsfinanciën van België behoren tot de slechtste van Europa, al lacht de regering-De Croo dat steeds weg. Maar de Europese Commissie is klaar en duidelijk en de rekening komt eraan.
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Globalisering en ontgrenzing zijn helemaal geen onontkoombare en lineaire processen' 'Een sfeer van twijfel aan vooruitgang werkt een tendens tot verschillende vormen van begrenzing in de hand. De grens wordt volop herontdekt, de grens van onze politieke entiteiten net als de grenzen aan onszelf', schrijft Olivier Boehme. Eerder dit jaar verscheen zijn boek Scepsis. Over wankelend vooruitgangsgeloof’.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Vaders aan de wieg: een investering in de toekomst' 'Een uitgebreid vaderschapsverlof, een overheidsinvestering voor de toekomst, is een eerste uitstekende stap om onze kinderen in alle rust te laten opgroeien', schrijft Nicholas Vijverman van de Vrijdaggroep. 'Met slechts een fractie van de huidige fiscale voordelen aan fossiele brandstoffen, zouden we ons al een Scandinavisch vaderschapsverlofmodel kunnen veroorloven.'
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Er zit defaitisme in onze weigering om extreemrechts nog extreem te noemen’
Europa Europa In memoriam, Martti Ahtisaari: de Finse ex-president die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg In Helsinki overleed de 86-jarige Martti Ahtisaari (1937 -2023). De diplomaat was president van Finland en kreeg als perfecte oorlogsonderhandelaar de Nobelprijs voor de Vrede.
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Groot-Brittannië bleef altijd gespaard van een grote populistische partij, maar het radicaliseren van de Conservatieven is in volle gang' Na afloop van het partijcongres vn de Conservatieven in Manchester, staat Lia Van Bekhoven stil bij het lot van premier Rishi Sunak en de toekomst van de tory's.
Opinie | Joeri Thijs Opinie | Joeri Thijs 'Klimaatactivisten zijn geen criminelen, behandel ze ook niet zo' 'Europese overheden proberen activisten steeds vaker te intimideren en dwarsbomen door te dreigen met rechtszaken', schrijft Joeri Thijs van Greenpeace. Deze week komen 14 actievoerders van Greenpeace voor de rechter voor hun deelname aan een actie in Zeebrugge.
Gezondheid Gezondheid Vlaming geeft zijn leven 7 op 10: wat kan beter? Vlamingen zijn ondanks de vele crisissen in de wereld nog steeds best tevreden over hun levenskwaliteit, maar de meest tevreden mensen wonen in het noorden van Europa. Wat kunnen we van hen leren?
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet al deze landen verboden gendertransitie-operaties voor minderjarigen Op sociale media gaat een quote van de Canadese psycholoog Jordan Peterson rond met een lijst Europese landen die gendertransitie-operaties voor minderjarigen zouden hebben gebannen. Maar dat is niet voor alle landen op die lijst het geval.
Wereld Wereld Zweden krijgt groen licht van Turkije voor NAVO-toetreding De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal de toetredingsdocumenten van Zweden naar het parlement sturen voor ratificatie. Dat heeft Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, maandag in Vilnius aangekondigd. Erdogan laat zo zijn verzet tegen een Zweedse toetreding tot de NAVO varen.
Maatschappij Maatschappij ‘Een hoger inkomen maakt ook een vrouw aantrekkelijker’ Welke impact heeft de omgekeerde gender gap in het onderwijs op de relatiemarkt?
Maatschappij Maatschappij Google en vzw deCheckers bundelen de krachten tegen fake news De Belgische vzw deCheckers gaat in zee met de Amerikaanse technologiereus Google. Samen willen ze de strijd aangaan tegen misinformatie op het internet.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman 'Boetes zouden rijke mensen écht pijn moeten doen’ In tegenstelling tot heel wat andere Europese landen, hangt de hoogte van een boete bij ons niet van je inkomen af. ‘Voor welstellende overtreders zou dat wellicht weinig verschil maken, maar voor mensen die het niet breed hebben des te meer’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.
Europa Europa Neutraal of solidair met Oekraïne: het dilemma van Zwitserland Westerse landen zetten druk op Zwitserland. Ze willen dat het land, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie of de NAVO, zijn neutrale houding in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne versoepelt. Maar Zwitserland verkiest zijn neutraliteit boven solidariteit met Oekraïne.
Wereld Wereld Henry Kissinger (100): ‘Met Oekraïne in de NAVO wordt Europa veiliger’ Henry Kissinger wordt zaterdag 100. Ondanks zijn hoge leeftijd volgt de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de internationale politiek nog altijd op de voet. Wat denkt hij over de oorlog in Oekraïne?
Opinie | Hans Maertens Opinie | Hans Maertens 'Stuur de Europese natuurherstelwet terug naar de tekentafel' 'De nieuwe Europese natuurherstelwet die in de steigers staat zou voor ons land zeer verregaande gevolgen hebben', vrezen werkgeversorganisaties Voka, Unizo, Beci en Boerenbond. Zij pleiten ervoor om meer rekening te houden met de economische en sociale gevolgen die de strengere wetgeving zou veroorzaken.
Gezondheid Gezondheid Hersenvliesontsteking door tekenbeet neemt toe: wanneer is vaccinatie nuttig? De relatief onbekende virusziekte 'tekenencefalitis' is in opmars in Europa, al blijft de aandoening eerder zeldzaam bij de mens. Neem je een duur vaccin of niet?
Europa Europa Is premier De Croo van mening veranderd over de Europese Natuurherstelwet? De groenen en de PS zijn niet te spreken over het feit dat premier Alexander De Croo zonder overleg vraagt om de Europese Natuurherstelwet te pauzeren. Met dat verzoek past De Croo zich aan een groeiende Europese consensus aan.
Opinie | Luc Barbé Opinie | Luc Barbé 'Kernenergie is een sector aan het infuus' 'We zitten we met een systeemfalen van kernenergie', schrijven Luc Barbé en Alex Polfliet. Zij zien geen toekomst in een sector die kampt met ontspoorde budgetten en oplopende vertragingen.
Wereld Wereld VS roepen Turkije en Hongarije op om Zweden tegen juli toe te laten tot NAVO Lloyd Austin, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft Hongarije en Turkije woensdag aangemaand om vaart te zetten achter de ratificatie van het Zweedse NAVO-lidmaatschap. De kandidatuur van Zweden moet 'zo snel mogelijk' groen licht krijgen, klinkt het.
Wereld Wereld Finland houdt eerste militaire oefening sinds toetreding tot NAVO Finland heeft donderdag aangekondigd dat het zijn eerste militaire oefening sinds zijn toetreding tot de NAVO heeft gehouden. Daarbij zijn Duitse en Portugese schepen symbolisch in de haven van Helsinki aangemeerd.
Wereld Wereld Finland is nu officieel NAVO-lid, Rusland belooft tegenmaatregelen Finland is nu officieel toegetreden tot de NAVO, als 31ste lid van de militaire verdragsorganisatie. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto heeft daarvoor dinsdag de benodigde documenten overhandigd aan Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'De NAVO krijgt er met Finland een lange grens met Rusland bij' Finland wordt lid van de NAVO en Zweden volgt wellicht spoedig. Vladimir Poetin schoot zich met de oorlog in Oekraïne in de voet.
Wereld Wereld Finland wordt dinsdag officieel lid van NAVO Finland treedt morgen dinsdag toe tot de NAVO als 31ste lid van de alliantie. 'We zullen voor de eerste keer de Finse vlag hijsen', aldus Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de verdragorganisatie. Dinsdag en woensdag vergaderen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken op de hoofdzetel in Brussel.
Nieuws Nieuws Finland treedt toe tot NAVO na Turkse toezegging Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.
Wereld Wereld Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO.