Technologie Technologie AI-pionier Pattie Maes: 'Sommigen van mijn studenten praten nu al elke dag twee uur lang met een chatbot' ‘Sommige van mijn studenten praten nu al twee uur per dag met een chatbot', zegt Pattie Maes, die aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge het onderzoek leidt naar de interactie tussen de mens en technologie.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt Wildeman Trump drijft landen in de armen van China Onder invloed van Trumps importtarieven keren steeds meer landen zich af van de Verenigde Staten. Door zijn harde koers zoeken onder meer de EU, Japan en Zuid-Korea naar economische zekerheid elders. China springt daarop in en breidt zijn wereldwijde invloed uit, schrijft Robbert de Witt.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ beestenboel: de vossenlintworm is een ongelofelijke voortplantingsmachine met bescheiden impact op de mens Jarenlang hebben jagers ons proberen wijs te maken dat de opmars van de vos die ze zo hartgrondig haten, hand in hand zou gaan met een opmars van de vossenlintworm. Die kan gevaarlijk zijn voor de mens. Maar zoals zo dikwijls is ook dit jagerslatijn gebleken, dat af en toe nog eens de kop opsteekt …
België België Moeten we even bang zijn voor Trump als voor Poetin? Belgen koesteren evenveel wantrouwen jegens Donald Trump als tegenover Vladimir Poetin, zo blijkt uit een Knack-enquête bij 1060 Belgen. Hebben ze gelijk?
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck Trumps tarievenoorlog: dit is hoe de EU moet terugslaan 'Wat we echt nodig hebben in de handelsoorlog is een uitgekiende zet die Trump niet ziet aankomen', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Gezondheid Gezondheid ‘Ik heb te veel PFAS in mijn bloed. En u waarschijnlijk ook’: hoe zorgwekkend is dat? Antwerpenaren die in de buurt van de 3M-fabriek wonen, krijgen de raad om hun blootstelling aan PFAS te verminderen. Maar hoe mijd je in hemelsnaam een stof die overal is? ‘Staat PFAS op de ingrediëntenlijst van mijn bakpapier?’
Cultuur Cultuur Televisiemaker Sven de Leijer: ‘Het Journaal maakt me de laatste jaren bijna elke dag bang’ Sven de Leijer is televisiemaker. Hij tourt ook met de zaalshow ‘Liefde voor publiek’.
België België 6 op de 10 Belgen zijn bang voor een nieuwe wereldoorlog De oorlog in Oekraïne, de onzekere situatie rond de Verenigde Staten als NAVO-bondgenoot en de discussie over de verhoogde defensie-uitgaven hebben een impact op de gemoedstoestand van de Belg. 6 op de 10 zijn bang dat een mogelijke oorlog ook ons land bereikt.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Grondstoffenbejag is van alle tijden: het mercantilisme van Trump heeft minstens het voordeel van de duidelijkheid' Ook Europa hangt immers af van de exploitatie van grondstoffen in kwetsbare landen, maar lijkt nog altijd op China te rekenen om de klus van de ontginning en de verwerking te klaren.
Opinie | Martha Balthazar Opinie | Martha Balthazar ‘Het regent opnieuw bommen op Gaza en Europa kijkt schaapachtig toe’ Even alles op een rij. In Palestina is van een staakt-het-vuren geen sprake meer.
Politiek Politiek Vreugde bij regering-De Wever over budgettair hervormingsplan voorbarig: ‘Europa zal ernstige bedenkingen hebben’ De regering-De Wever diende haar plannen voor budgettaire hervormingen in bij Europa en denkt dat het volstaat om de begrotingssanering te mogen spreiden. Maar de Leuvense begrotingsexpert Wim Moesen waarschuwt voor voorbarige euforie. ‘Europa zal zeker kritiek hebben op de trage hervormingen, het gebrek aan fiscale visie en de onrealistische terugverdieneffecten.’ Eind april volgt het oordeel.
Gezondheid Gezondheid Uurwissel: alles wat u moet weten over het zomeruur Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Wereld Wereld ‘Absoluut prutswerk’: defensie-expert Sven Biscop over de uitgelekte berichten van JD Vance & co. Amerikaanse topfunctionarissen hebben gevoelige oorlogsplannen besproken in een chatgroep waar per ongeluk ook een journalist lid van was. De toon van de berichten, gepubliceerd door The Atlantic, is ronduit anti-Europees. Professor internationale politiek Sven Biscop (Egmont Instituut/UGent) reageert. ‘Een onvoorstelbare blunder.’
Europa Europa Waarom internationale treinreizen niet populairder zijn: ‘Voor Europa is het eigenlijk al te laat’ Te duur en te veel gedoe: internationale treinen zouden een goed alternatief moeten zijn voor vliegtuigen, maar zijn toch niet bijzonder populair. Nochtans zou een eenticketbeleid al veel kunnen oplossen.
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'Profiteren van braindrain in de VS: hoe kunnen we Einstein weer naar Europa halen? 'In de jaren dertig vluchtten prominente denkers van de Frankfurter Schule uit nazi-Duitsland naar de Verenigde Staten. Ze vonden daar, net als Hannah Arendt of Albert Einstein, onderdak om hun ideeën verder te ontwikkelen, weg van een onderdrukkend regime. Vandaag zien we een omgekeerde beweging', schrijven Wouter Beke en Liesbet Sommen. 'Terwijl de Trump-administratie de onderzoeksbudgetten in de VS drastisch vermindert, de wetenschappelijke vrijheid inperkt en het maatschappelijk debat dagelijks vergiftigt, ontstaat de mogelijkheid dat Amerikaanse onderzoekers op zoek gaan naar een nieuw toevluchtsoord. Dit biedt Europa een unieke kans om zich te profileren als de vrijhaven voor internationaal talent.'
Opinie | Pieter-Jan Van De Weghe Opinie | Pieter-Jan Van De Weghe 'Groei of groen? Waarom de klimaatstrijd economische groei nodig heeft' 'De nieuwe “Clean Industrial Deal” die onlangs werd voorgesteld lijkt een stap in de juiste richting, maar de noodzakelijke principes blijven te vaag', schrijft Pieter-Jan Van de Weghe. 'Hoe kunnen we grote bedrijven vandaag aanzetten tot transformatie? Alvast niet door de financiering droog te leggen.'
Technologie Technologie Jong Talent: Maxim Van de Wynckel (30) zoekt oplossingen om gebruikers meer controle te geven over hun locatiegegevens ‘Locatiegegevens zijn big business’, zegt doctoraatsonderzoeker Maxim Van de Wynckel. Zulke data worden door een hele rist aan applicaties en andere diensten opgeslagen. ‘Denk aan navigatie- en fitnessapps, maar ook aan wifi- en bluetooth-signalen. Gebruikers zijn zich vaak niet bewust van die onzichtbare vormen van dataverzameling.’Recente gebeurtenissen tonen aan hoe kwetsbaar locatiegegevens zijn. ‘Eind december …
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'Terugkeer als ontbrekende puzzelstuk voor een geloofwaardig Europees migratiebeleid' 'Al jaren gaat migratie over de tongen als een van de meest gevoelige thema’s, van de toog in het gemiddelde Vlaamse dorpscafé tot in de hoogste politieke regionen. Verschillende nationale regeringen vielen over het thema en verkiezingen werden erdoor gewonnen of verloren. Het antwoord tot een gecontroleerde migratie ligt echter grotendeels Europees', schrijven Wouter Beke en Nicole de Moor. 'Deze week lanceert de Europese Commissie dan ook haar langverwachte herziening van de Terugkeerrichtlijn als laatste puzzelstukje.'
Auto Auto MG toont nieuwe elektrische ES5 Het Chinese merk breidt zijn elektrisch aanbod in Europa uit met een nieuwe crossover.
Opinie | Anton Shekhovtsov Opinie | Anton Shekhovtsov 'Europa heeft de laatste jaren veel wake-upcalls' gekregen, maar er zijn er maar weinig die tot actie hebben geleid' 'Om deze overgangsperiode te doorstaan is er meer nodig dan alleen een verhoging van de defensie-uitgaven; het vereist een bredere strategische visie op de plaats van Europa in een snel veranderende wereld', schrijft Anton Shekhotsov.
Wereld Wereld Econoom Martin Lück: ‘Beleggers maken zich zorgen over de bromance tussen Trump en de techbonzen’ Donald Trump geldt als een man van de markten, maar op de beurs is zijn tweede presidentschap tot nu toe een flop. Veel beleggers hadden zich verheugd op belastingverlagingen en deregulering, maar op de aandelenmarkten is daar niets van te merken. De toonaangevende Amerikaanse index S&P 500 staat na een korte opleving ongeveer op hetzelfde …
Auto Auto D-Day voor autosector Op 5 maart wil de Europe Commissie een nieuw actieplan voor de Europese autosector voorleggen. Dan moet duidelijk worden of er uitstel komt van de snelle elektrificatie van de automarkt. Of komen er opnieuw steunmaatregelen voor dat proces?
Auto Auto VS heffen 25 % taks op Europese auto’s President Donald Trump kondigde invoerrechten op Europese producten aan. Hij viseert daarbij vooral de Europese auto-industrie.
Geneeskunde Geneeskunde We leven lang, maar we sterven ook te lang: ‘De samenleving eist van artsen steeds meer dingen die zij niet kunnen’ Om onnodig lijden door te verregaande therapeutische zorg tegen te gaan, bekwamen artsen zich in de delicate dialoog rond leven en dood. Hoe herwaarderen we de ‘kunst van het vredig sterven’?
Voeding Voeding Rauwe melk: superfood of gevaarlijke trend? Terwijl hipsters in Europa hun havermelk stilaan inruilen voor erwtenmelk, is rauwe koemelk in de Verenigde Staten aan een opmars bezig. En dat is niet zonder gevaar.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de Duitse kakkerlak veroverde vanuit Europa zo goed als de hele wereld Officieel heet de meest verspreide kakkerlak in de wereld ‘Duitse kakkerlak’. De Zweedse allround wetenschapper Carl Linnaeus noemde hem zo in 1776, omdat hij op basis van wat er toen over de verspreiding van de soort bekend was, meende dat ze vooral in Duitsland voorkwam. Maar genetisch onderzoek, waaraan werd meegewerkt door de Belgische kakkerlakexpert …
Wereld Wereld ‘Met één pennentrek heeft Trump wereldwijd onafhankelijke journalistiek vernietigd’ De beslissing van de regering-Trump om het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingshulp USAID lam te leggen heeft ernstige gevolgen voor onderzoeksjournalistiek, waarschuwt Miranda Patrucic, hoofdredacteur van het journalistencollectief OCCRP.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Na de machtswissel in Washington heeft Poetin heel Europa stevig bij de kladden' Drie jaar na de Russische inval belooft de Amerikaanse president Donald Trump om vrede te stichten in Oekraïne. Vrede doet de realiteit echter geweld aan. Als de wapens al zullen zwijgen, dan is dat in essentie het gevolg van het Russische militaire overwicht ten aanzien van Oekraïne en de begrijpelijke onwil van de Amerikanen om …
Opinie | Simon Van Hoeymissen Opinie | Simon Van Hoeymissen 'Wat kan Europa doen tegen de toenemende invloed van buitenlandse Big Tech?' Criminoloog en politicoloog Simon Van Hoeymissen vraagt zich af wat het Europese antwoord kan zijn na de opmerkelijke speech die de Amerikaanse vicepresident JD Vance gaf op de veiligheidsconferentie in München afgelopen weekend.
Sport Sport Jong talent: Jasper Struelens (31) ontwikkelt circulaire ski’s ‘Wintersport kan een stuk duurzamer’, zegt ingenieur Jasper Struelens, die als tiener ging skiën in de Zwitserse en zelfs de Canadese bergen. Vandaag doet hij dat uitsluitend nog in Europa, om met de trein te kunnen reizen en de uitstoot van skivakanties te verlagen. Maar ook de ski’s kunnen een verschil maken.
Technologie Technologie Na DeepSeek: zitten de VS en de EU op het verkeerde AI-spoor? Europa krijgt een kans om bij te benen op het vlak van artificiële intelligentie, terwijl Amerika gas moet terugnemen.
Opinie | Jennifer Morgan Opinie | Jennifer Morgan 'Het wordt te heet voor vrede' Wetenschappers, inlichtingendiensten en militair strategen zijn het erover eens: de klimaatcrisis is een existentiële bedreiging voor onze veiligheid. Jennifer Morgan, de Duitse Vertegenwoordiger voor het Internationaal Klimaatbeleid, legt uit wat dat betekent.
Politiek Politiek Zeven redenen waarom staken en betogen vandaag onverantwoord is De vakbonden verwachten meer dan 50.000 betogers in Brussel tegen de plannen van de regering-De Wever. Maar beseffen de actievoerders wel voldoende in welke financieel-economische situatie we ons vandaag bevinden?
België België Europese gasprijs piekt: ‘Consumenten met een vast energiecontract hoeven zich niet al te veel zorgen te maken’ De Europese gasprijs stijgt tot het hoogste niveau in twee jaar. ‘Zolang we gas blijven importeren en we daarvoor dus afhankelijk blijven van andere landen, zal de gasprijs blijven fluctueren’, zegt energie-expert Moniek de Jong.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom de tanden van de beverrat roesten in contact met water In Argentinië maken natuurbeschermers zich wat zorgen over de toekomst van hun inheemse beverrat.
Opinie | Robin Vandevoordt Opinie | Robin Vandevoordt 'Waarom dit migratiebeleid integratie zal ondermijnen' 'Dit regeerakkoord trekt de scheidslijn tussen ‘échte’ Belgen en niet-Europese nieuwkomers radicaal door. De inspanningen om die scheidslijn te overstijgen, moeten nagenoeg uitsluitend van nieuwkomers zélf komen', schrijven onderzoekers Robin Vandevoordt (onderzoeker UGent), Pascal Debruyne en Dirk Geldof van Odisee.
Voeding Voeding Update Hoe schadelijk zijn aspartaam en andere suikervervangers? De WHO categoriseert aspartaam officieel als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Is het nog wel ok om light frisdranken te drinken?
België België De Wever: 'Sterk democratisch mandaat om antwoord te bieden op uitdagingen van onze tijd' In zijn nieuwjaarstoespraak voor de 'gestelde lichamen', de hoogste gezagsdragers van het land, heeft premier Bart De Wever de 'talrijke uitdagingen' geschetst waar ons land voor staat, maar ook het antwoord dat de nieuwe regering met haar 'sterke democratische mandaat' wil bieden. Koning Filip toonde zich dan weer tevreden met de nieuwe federale regering, maar betreurde dat dat in het Brussels Gewest nog niet het geval is.
Politiek Politiek Econoom Gert Peersman: ‘Deze regering zal de overheidsfinanciën niet gezond maken’ ‘Het regeerakkoord schuift de rekening nog maar eens door naar de volgende generatie’, zegt de Gentse econoom Gert Peersman.
Justitie Justitie Jong talent: Sara Lembrechts verdedigt kinderrechten in asielprocedures ‘Als de asielaanvraag van niet-begeleide minderjarigen wordt afgewezen, kunnen ze daartegen in beroep gaan’, zegt onderzoeker Sara Lembrechts. ‘De zaak wordt dan voor een rechtbank gebracht, dat is de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). Mijn onderzoek laat zien dat de manier waarop de asielprocedure in beroep georganiseerd wordt, voorbijgaat aan bepaalde rechten uit het Kinderrechtenverdrag.’
België België EU dwingt bedrijven om gemiddeld loon bekend te maken: ‘Dit kan schokgolf veroorzaken’ Een Europese richtlijn verplicht bedrijven vanaf 2026 transparanter te communiceren over uw loon. Het exacte loon van uw collega’s blijft geheim, maar hoe uw bedrijf het loon bepaalt en het gemiddelde salaris moet het openbaar maken. ‘De individuele onderhandeling boet zo aan belang in.’
Bijgedachte | Politiek Bijgedachte | Politiek ‘Petra De Sutter heeft geen vechtersmentaliteit. Maar wie bij Groen wél?’ Petra De Sutter wordt liever rector van de UGent dan oppositieleider in de Kamer. De Sutter mist de bezetenheid die Bart De Wever groot maakte, en ze is ter linkerzijde lang niet alleen.
Opinie | Bart Van Craeynest Opinie | Bart Van Craeynest 'Ondanks de sombere verhalen: 10 manieren waarop de Europese economie positief kan verrassen' Ondanks de vele sombere economische vooruitzichten ziet Bart Van Craeynest (Voka) toch tien mogelijkheden voor Europa om de komende jaren beter te doen, zonder dat het daarvoor Donald Trump nodig heeft.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Steeds vaker keren we terug naar de meest brutale en primitieve vormen van kolonisatie' Terwijl Europese landen zich het hoofd breken over de vraag of zij hun roofkunst nu wel of niet moeten restitueren, in welke mate zij zich moeten verontschuldigen voor het historische kolonialisme en hoe geschiedenisboeken moeten uitleggen dat Europa fout was, is alweer een nieuwe episode van ongeremd en genadeloos kolonialisme aangebroken. Deze keer heeft Europa er amper vat op.
Opinie | Matthias Somers Opinie | Matthias Somers 'Hervorming van de index? De mikmak van momenten waarop de lonen stijgen heeft één groot voordeel' Matthias Somers (Denktank Minerva) legt uit waarom de 'harmonisering' van de loonindexatie waarover momenteel onderhandeld wordt, geen goed idee is.
Opinie | David Vansteenbrugge Opinie | David Vansteenbrugge 'Politieke moed betekent vandaag: ook kiezen voor de meest kwetsbaren' 'Kiezen we voor een samenleving waarin enkel de sterken floreren, of bouwen we aan een gemeenschap waarin we ook de meest kwetsbaren beschermen en ondersteunen?' vraagt David Vansteenbrugge (Kom op tegen Kanker) aan de partijen die momenteel onderhandelen over een nieuwe federale regering.
Wereld Wereld Nu Meta stopt met factchecking: kan Europa een vuist maken tegen Mark Zuckerberg? Meta stopt de samenwerking met professionele factcheckers in de Verenigde Staten, naar eigen zeggen om ‘de vrijheid van meningsuiting opnieuw op de voorgrond te zetten’. Beschermt de Digital Services Act (DSA) de Europese Unie tegen eenzelfde beslissing?
Europa Europa Op het versplinterde internet van 2025 kiest iedereen zijn eigen waarheid De aanslag op de kerstmarkt in het Duitse Maagdenburg werd gepleegd door een islamcriticus van Saudische afkomst, met sympathie voor uiterst rechts. Wie dat niet gelooft, vindt een warme thuis in bepaalde hoekjes van het internet. Op 20 december reed Taleb al-Abdulmohsen tegen hoge snelheid over de kerstmarkt van het Duitse Maagdenburg, met 6 doden …
Opinie | Babette Hermans Opinie | Babette Hermans 'Terugschroeven van factchecking door Mark Zuckerberg is een opvallend politiek statement' 'De aankondiging van Facebook-topman Mark Zuckerberg valt netjes te rijmen met het aantreden van een president die de journalistieke praktijk en factchecking van ‘mainstream media’ rechtlijnig tegenover de vrije meningsuiting plaatst', schrijven Babette Hermans, Cato Waeterloos en Michaël Opgenhaffen van de KU Leuven. 'De beslissing om de samenwerking met factcheckers stop te zetten, houdt een risico in voor de democratie om verschillende redenen.'
Europa Europa Project 2025 voor Europa: ‘België zal klimaatboetes moeten betalen van makkelijk honderden miljoenen euro’s’ Het is oorlog aan de grenzen van Europa en de industrie heeft het zwaar. De strijd tegen de klimaatopwarming dreigt naar het tweede plan te verschuiven.