Wereld Wereld China heft importtarieven tegen VS, Amerikaanse tarieven tegen Canada uitgesteld De Verenigde Staten hebben maandag ook de importtarieven voor Canadese producten 'minstens dertig dagen' uitgesteld in ruil voor extra Canadese grensbewaking. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau aangekondigd. De Chinese regering heeft dinsdag aangekondigd importtarieven te zullen heffen van 15 procent op Amerikaans steenkool en gas en 10 procent op Amerikaanse olie en andere goederen.
Wereld Wereld Vaccinoloog Pierre Van Damme: ‘77 Nobelprijswinnaars hebben zich tegen de benoeming van Robert F. Kennedy verzet. Dat wil wel wat zeggen’ Nu Robert F. Kennedy wellicht de nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid wordt, zal ook Europa zich moeten wapenen tegen een tsunami aan fake news’, waarschuwt vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).
Wereld Wereld Rwanda doet ‘een Poetin’ in Congo Om de inname van de Oost-Congolese stad Goma door Rwanda te begrijpen, moeten we een parallel trekken met Oekraïne.
Wereld Wereld Het einde van de binnenspeeltuin: waarom het geboortecijfer wereldwijd crasht Over de hele wereld krijgen vrouwen steeds minder kinderen. Regio’s waar gezinnen van 5 tot 6 kinderen enkele decennia geleden nog schering en inslag waren, gaan tegenwoordig collectief voor het standaardgezinnetje met 2 kinderen. In westerse landen kiezen koppels vaker voor een leven zónder. Hoe komt dat?
Technologie Technologie Facebook, Tiktok of X ook beu? Waarom alternatieven als Bluesky of Rednote voor u interessant kunnen zijn Terwijl Twitter, Facebook en Instagram lange tijd de onbetwiste socialemediaplatformen waren, maken nu Bluesky, Rednote, Threads en anderen opgang. Maar hoe zit dat nu precies, en wat zijn de verschillende voor- en nadelen? Knack maakte voor u een overzicht van enkele opmerkelijke alternatieven.
Wereld Wereld Hoe China zich voorbereidt op Trumps tweede presidentschap Ondanks Trumps dreigende taal in de campagne lijkt China zich voorlopig niet te veel zorgen te maken over zijn terugkeer naar het presidentschap. ‘Het land staat klaar om krachtig te antwoorden als de VS een nieuwe handsoorlog wil beginnen’, zegt expert internationale politiek Sven Biscop (UGent).
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'We zijn beland in een tijdperk van nieuw imperialisme' Macht schept arrogantie. En als het Donald Trump niet is, die de komende jaren landjepik probeert, zal het geheid wel een andere protagonist zijn.
Maatschappij Maatschappij Wetstraat reageert op beslissing Mark Zuckerberg: 'Vrij spel voor algoritmes die onze kinderen ziek maken' De beslissing van Meta-topman Mark Zuckerberg om de samenwerking met onafhankelijke factcheckers in de Verenigde Staten terug te draaien, maakt ook Belgische politici ongerust. ‘Nog even en de wereldbevolking wordt met een spreekwoordelijke afstandsbediening gestuurd door Elon Musk en Zuckerberg .’
Europa Europa Gaat Meloni in zee met Musk? ‘Dit is een ongezien veiligheidsrisico’ De regering van de Italiaanse premier Meloni voert vergevorderde gesprekken met SpaceX, dat beveiligde telefoon- en internetcommunicatie zou leveren aan de Italiaanse overheid. Niet alleen de Italiaanse oppositie maakt zich grote zorgen, ook Belgische experts wijzen op de gevaren van die beslissing. ‘Door in te tekenen op Starlink draagt Meloni de veiligheid over aan de VS, aan een privébedrijf én aan een onvoorspelbaar figuur als Elon Musk.’
Europa Europa Project 2025 voor Europa: ‘België zal klimaatboetes moeten betalen van makkelijk honderden miljoenen euro’s’ Het is oorlog aan de grenzen van Europa en de industrie heeft het zwaar. De strijd tegen de klimaatopwarming dreigt naar het tweede plan te verschuiven.
Europa Europa Project 2025 voor Europa: Het relanceplan ligt klaar, maar durven we het uitvoeren? Een rammelende economie, een dreigende Trump en te veel Europese regeltjes: erg zonnig is de economische toekomst niet. Maar met 800 miljard per jaar kan het tij worden gekeerd.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze video toont geen drones die in 2024 over de VS vlogen Op sociale media circuleert een video waarin drones zouden te zien zijn die over de Verenigde Staten vlogen in 2024. Dat klopt niet: het filmpje staat al sinds 2022 online en toont drones die desinfectiemiddelen sproeien in China.
Auto Auto Brussels Motor Show 2025: het feest van de automobiel is terug in het land Wat midden vorig jaar niemand voor mogelijk hield, is toch gebeurd. Van 10 tot 19 januari 2025 heeft in Brussels Expo de 101e editie van de Brussels Motor Show plaats. Zo’n 60 automerken presenteren er hun nieuwste modellen.
Wereld Wereld Holslag: 'China en Amerika bereiden zich voor op oorlog’ Jonathan Holslag, ex-professor en burgemeester van Tienen, schetst een zorgwekkend beeld van de wereldorde. In De Zondag waarschuwt hij: 'De migratiedruk in Afrika zal gigantisch worden: in eerste instantie op de steden daar, maar daarna ook op Europa.'
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Wij Europeanen praten onszelf een permanente oorlogsdreiging aan’ ‘Nee, we zijn niet in oorlog. Maar we leven zeker ook niet in vrede.’ Drie weken terug gaf NAVO-baas Mark Rutte een gematigd onheilspellende toespraak in het chique Concert Noble, een achttiende-eeuwse balzaal in de Brusselse Leopoldswijk. De voormalige premier van Nederland, die er in de bijna veertien jaar dat hij zijn land leidde prat …
Opinie | Koen Schoors Opinie | Koen Schoors 'Lang leve de ontgroening van de bevolking' In zijn nieuwste boek Alles wordt anders stelt econoom Koen Schoors voor om de term ‘bevolkingspiramide’ af te schaffen en te vervangen door de term ‘bevolkingszuil’. Wij bieden u hier een fragment aan.
Cultuur Cultuur Robert ‘Fly’ Vliegen (Kamp Waes): ‘Ik denk dat de grootste pacifisten militairen zijn die oorlog hebben meegemaakt' Robert Vliegen, die de tv-geschiedenis ingaat als ‘Fly’ in Kamp Waes, vond antwoorden op de grote levensvragen bij de chimpansees.
Technologie Technologie Zeggen we in 2025 byebye tegen TikTok? ‘Er kan in Europa evengoed een verbod komen’ Zo’n vaart zal het misschien niet lopen, maar als TikTok vanaf 19 januari wordt verboden in Amerika, wordt de video-app een stuk minder leuk, ‘en dat kan wel het begin van het einde betekenen’, zegt expert in digitale markten Olivier Braet.
Wereld Wereld België wordt afhankelijker van China voor strategische goederen De Belgische economie is beperkt afhankelijk van voornamelijk de Verenigde Staten voor de invoer van zogenoemde strategische goederen, zoals metalen, zuren, bepaalde geneesmiddelen of nog vliegtuigonderdelen. De afhankelijkheid van China neemt de laatste jaren toe. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau.
Klimaat Klimaat Op een na warmste november bevestigt dat 2024 warmste jaar ooit wordt De afgelopen maand november was de op een na warmste novembermaand ooit opgetekend, met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 14,10 graden Celsius. Daarmee lag de temperatuur 1,62 graad Celsius boven het pre-industriële gemiddelde en was het de zestiende maand van de afgelopen zeventien maanden waarin de temperatuur meer dan 1,5 graad Celsius boven dat gemiddelde uitkwam.
Nieuws Nieuws Proef bewijst: mannen kunnen pijn van bevalling echt niet aan Kunnen mannen de pijn van een bevalling aan? Om een antwoord te krijgen op die vraag, ontwierp een Chinees ziekenhuis een weeën-simulator.
Europa Europa Grote anti-Russische protesten in Tbilisi doen denken aan Oekraïnes Maidanplein Een afkeer van de EU stort Georgië in een crisis. De Russische president Vladimir Poetin prijst de ‘moed’ van de partij Georgische Droom. Wordt het land het nieuwe Oekraïne?
Wereld Wereld Russische economie in zwaar weer: ‘Russen bewaren opnieuw dollars onder hun matras’ Een wankele roebel, tekorten op de arbeidsmarkt en groeiende politieke druk. Dreigt de Russische economie een rem te zetten op de oorlog in Oekraïne?
Opinie | Naftuli Pollak Opinie | Naftuli Pollak 'Vanaf wanneer bestempelen we kritiek op Israël als antisemitisch? Naftuli Pollak reageert op de column van Jean-Marie Dedecker van vorige week over het aanhoudende geweld in Gaza.
Wereld Wereld Canada en Mexico in het gelid: Trump speelt oefenronde met invoerheffing van 25 procent Deze week liet Donald Trump al een oefenschot horen in zijn plan om met invoertarieven de wereld en de VS-economie naar zijn hand te zetten. Hij kondigde aan Canada, Mexico en China op dag één van zijn presidentschap aan zware invoerbelastingen te zullen onderwerpen. Enkele dagen later werden de branden al een beetje geblust, maar de onzekerheid over wat de wereld en daarbij Europa boven het hoofd hangt, is voelbaar.
Europa Europa Ontslaggolf in Duitsland: 'Het land moet af van zijn industrie-fetisj’ Eerst kondigde Volkswagen aan dat het fabrieken sluit, en deze week maakte staalreus ThyssenKrupp massaontslagen bekend. Hoe kon het zo foutlopen met de gevierde Duitse industrie?
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Benjamin Netanyahu heeft nu een plaats in een rijtje sinistere internationale schurken' Het Internationaal Strafhof in Den Haag vraagt om de arrestatie van premier Benjamin Netanyahu van Israël en zijn voormalige minister van Defensie Yoav Gallant.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Europa wil geen vervuilende mijnbouw: China lacht in het vuistje' Europa wil wel schone energie, maar haalt zijn neus op voor de vervuilende mijnbouw.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘Europa zal nog meer opdraaien voor het trumpiaanse protectionisme’ Europa’s geld verhuist massaal naar de Verenigde Staten. Natuurlijk is het toe te juichen dat Europees kapitaal rendement behaalt. Maar het zou nog veel beter zijn als de Europese markt zelf meer kansen bood.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Scholz verliest de Chinese markt niet uit het oog: de Duitse economie kan een opsteker gebruiken' 'Als de Duitse bondskandelier Olaf Scholz van een kale kermis terugkomt, zou zijn positie binnen de eigen partij wel eens verder onder druk kunnen komen', schrijft Dirk Rochtus over de ontmoeting tussen de Duitse regeringsleider met de Chinese president Xi Jinping.
België België ‘100 tot 200 Chinese journalisten wereldwijd zijn eigenlijk spionnen’ Een Chinese journalist die tien jaar in Brussel werkte, staat volgens meerdere Europese inlichtingenbronnen bekend als een spion. En hij is lang niet de enige Chinese correspondent die verdacht wordt van 007-activiteiten, blijkt uit een onderzoek van Knack in samenwerking met Scandinavische mediapartners.
Ontdekkingsreizen Ontdekkingsreizen De obsessie van de noordoostelijke route naar China De zoektocht naar de noordoostelijke route naar China was waarschijnlijk het ontdekkingsproject dat de verbeelding van de westerlingen in de tweede helft van de 16e eeuw het meest prikkelde. Van de eerste zeevaarders en kooplui die via Siberië naar het oosten trokken, is Olivier Brunel degene die het verst is geraakt.
Wereld Wereld Trump en Poetin, deel 2: lukt het deze keer wel om de banden aan te halen? In 2016 zag Rusland de verkiezing van Donald Trump nog als een overwinning. Nu is er van enthousiasme geen sprake. Zullen Donald Trump en Vladimir Poetin er ditmaal wel in slagen om een deal te sluiten?
Opinie | Jan Deschoolmeester Opinie | Jan Deschoolmeester 'Hoe een mondiale koolstofprijs kan helpen om de klimaatcrisis te bedwingen' 'In plaats van zich met geslepen messen tegenover elkaar te zetten, zouden de deelnemende landen van de klimaattop zich kunnen verenigen om een wereld te creëren waarin economische groei niet wordt afgestraft, maar waarin die groei niet noodzakelijk leidt tot een hogere CO2-uitstoot', schrijft Jan Deschoolmeester naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Bakoe.
Wereld Wereld Van rijkste man ter wereld Elon Musk tot de vrouw die haar eigen hond doodschoot: maak kennis met team-Trump Donald Trump is nog maar net verkozen als 47e president van de Verenigde Staten, maar een aantal namen van het nieuwe kabinet-Trump raakte al bekend. Zo wordt Tom Homan, bekend om zijn harde lijn tegen immigratie, hoofd van de grenscontrole. Notoir LGBTQ-tegenstander Mike Huckabee wordt de Amerikaanse ambassadeur in Israël.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'America First-beleid van Trump dwingt ons in Europa om eindelijk keuzes te maken en hervormingen door te voeren' Europa en België hebben verzuimd om belangrijke keuzes te maken. Aan dat uitstelgedrag lijkt nu een eind te komen, want na de verkiezing van Trump is het van moetens.
Wereld Wereld De angst voor de atoombom is terug Militaire experts maken zich zorgen over een nieuwe wapenwedloop. Studies tonen aan dat de gevolgen van een nucleair conflict nog erger zullen zijn dan gevreesd.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Het isolationisme van Trump zal ons land keihard treffen en onze politiek is daar mentaal gewoon niet klaar voor' Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zit Europa met de handen in het haar.
Wereld Wereld Schrijver Geert Mak: ‘Voor Viktor Orbán en geestverwanten als Wilders is de overwinning van Trump een enorme opsteker' Volgens de gerenommeerde Nederlandse schrijver Geert Mak past de comeback van Donald Trump in een internationale, antidemocratische tendens.
Wereld Wereld Kamala Harris kon niet opboksen tegen de erfenis van Biden en de boodschap van Trump De vrolijke campagne kon niet winnen van dreiging en angst.
Opinie | Bart Van Craeynest Opinie | Bart Van Craeynest 'Donald Trump opnieuw president: dit zijn de vijf grootste risico's voor onze economie' Bart Vancraeynest (Voka) staat stil stil bij wat de gevolgen zullen zijn van een nieuwe ambstermijn voor president Donald Trump.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Door artificiële intelligentie zal de oude manier van oorlog voeren helaas niet verdwijnen' Boven op de uitputtingsslag waarbij grootmachten honderden miljarden uitgeven om hun arsenalen van raketten, schepen en vliegtuigen te moderniseren, komt er een nieuwe uitputtingsslag van vele tientallen miljarden om systemen met AI slimmer en trefzekerder te maken.
Wereld Wereld Finse president Alexander Stubb over oorlog in Oekraïne: ‘Poetin heeft een van de grootste strategische fouten in de recente geschiedenis begaan’ De Finse president Alexander Stubb is een van de belangrijkste supporters van Oekraïne. In dit interview pleit hij voor langeafstandsraketten voor Kiev. Want, zo meent hij, een overwinning van Vladimir Poetin in deze oorlog zou dictators wereldwijd aanmoedigen.
Wereld Wereld Historica Anne Applebaum: ‘Als we Poetin laten bepalen wat escalatie betekent, dan verliezen we’ Peking en Moskou spannen samen tegen het Westen, waarschuwt Anne Applebaum. ‘Met de opkomst van Xi Jinping in China en de Maidan-revolutie in Oekraïne in 2014 zijn Rusland en China de liberale democratie als een bedreiging beginnen te zien.’
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'We moeten ons beter voorbereiden op koerswijzigingen van de grootmachten' Deze week ontvangt de Russische president leiders uit Brazilië, India, China, India en Zuid-Afrika voor topoverleg.
Wetenschap Wetenschap De tien dodelijkste aardbevingen De aardbeving van Japan is een van de zwaarste ooit. Een blik op de dodelijkste aardbevingen in de geschiedenis.
Wereld Wereld De ‘gestoorde’ week van Donald Trump: dansen, afgelasten, het leger afsturen op binnenlandse vijanden Het was zelfs naar maatstaven van Donald Trump een woelige week. Kamala Harris plakte twee termen op het gedrag van de tegenstander: ‘onstabiel en gestoord’.
Wereld Wereld Vier vloten van Chinese kustwacht ingezet rond Taiwan voor "inspecties" De Chinese kustwacht heeft rond Taiwan vier vloten ontplooid voor "inspecties". Dat maakt de kustwacht maandag bekend kort nadat Peking de start van militaire manoeuvres heeft aangekondigd. De Taiwanese kustwacht bevestigt maandag dat ze groepen met boten van de Chinese kustwacht heeft opgemerkt.
Wereld Wereld Hoe het Chinese leger mee profiteert van Belgisch academisch onderzoek Belgische academici werken steeds vaker samen aan gevoelige onderzoeken met wetenschappers van ‘risicovolle’ Chinese universiteiten. Cind Du Bois, professor economie aan de Koninklijke Militaire School (KMS), bindt de kat de bel aan.
Technologie Technologie Nobelprijswinnaar Geoffrey Hinton, ‘peetvader’ van artificiële intelligentie: ‘We zouden erg bang moeten zijn’ De Nobelprijs Natuurkunde ging dinsdag naar John Hopfield en Geoffrey Hinton. Die twee wetenschappers waren de grondleggers van de artificiële neurale netwerken, waarop artificiële intelligentietoepassingen vandaag gebaseerd zijn.