Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Tot afgrijzen van een goed deel van zijn familie stelt Robert F. Kennedy Jr. een erg trumpiaans programma voor' Robert F. Kennedy Jr. wil president van Amerika worden. Winnen kan hij niet, maar hij loopt wel Joe Biden en Donald Trump in de weg.
Gezondheid Gezondheid Perkt de VS abortus verder in? ‘Een vlotte toegang tot abortus is een sociale maatregel’ Ondanks een wereldwijde trend naar liberalere abortuswetten leeft de vrees dat het tij snel kan keren. ‘Alles staat of valt met het maatschappelijk klimaat.’
Wereld Wereld Flaters van Biden en Trump op een rijtje: van het aantal kleinkinderen tot president Argentinië Wekenlang ging het in VS-media uitvoerig over de verminderde verstandelijke vermogens van de twee presidentskandidaten, die welhaast zeker de nominatie van hun partij binnenhalen: Donald Trump en Joe Biden. Vooral voor Biden groeien de twijfels bij kiezers, al vinden niet alle specialisten dat terecht.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Argentijns president Javier Milei heeft niet opgeroepen tot de vernietiging van een Palestijnse Moskee Op sociale media circuleert de bewering dat de Argentijnse president Javier Milei zou hebben opgeroepen de Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem te verwoesten. Milei zou die uitspraken gedaan hebben tijdens een recent bezoek aan Israël. Dat klopt niet. Milei vertelde een verhaal waarin hij alludeert op de bouw van een nieuwe tempel, maar deed geen directe oproep tot de vernietiging van de moskee die er momenteel staat.
Geschiedenis Geschiedenis Biograaf van 'antizioniste' Hannah Arendt: 'Ze was midden jaren 30 een regelrechte heldin' De Duitse filosofe Hannah Arendt werd altijd opnieuw als kroongetuige van de Israëlkritiek beschreven. 'Problematisch', zegt haar biograaf Thomas Meyer. Want Arendt had een complexe relatie met de Joodse staat, ze was tegelijk denker én activiste.
Opinie | Vincent Scheltiens Opinie | Vincent Scheltiens 'Het is eenzelfde wind die door Nederland en Argentinië waait' 'Afgedwongen sociale en democratische rechten en vrijheden moeten verdedigd worden maar dat mag van links niet de verdedigers van de status quo maken', schrijft historicus Vincent Scheltiens na de verkiezingsuitslag in Nederland en Argentinië. 'Zoals in het verleden steeds het geval is geweest moet die strijd gepaard gaan met een perspectief van radicale maatschappijverandering.'
Wereld Wereld De man met de kettingzaag: wie is de nieuwe Argentijnse president Javier Milei? Javier Milei, de nieuwe president van Argentinië, verwierf bekendheid door op de televisie de politieke klasse van het land de mantel uit te vegen. Nu zal de radicaal-liberale leider wellicht bewijzen dat het makkelijker is om kritiek te leveren dan om de zaken aan te pakken.
Wereld Wereld Verkiezingen Argentinië: ultrarechtse Milei nieuwe president Javier Milei, ultraliberaal en populist, wordt vanaf 10 december de nieuwe president van Argentinië. Zijn tegenkandidaat Sergio Massa, de huidige minister van Economie, heeft zondagavond zijn nederlaag in de tweede ronde erkend en Milei gelukgewenst. 'Een meerderheid van de Argentijnen heeft voor hem gekozen', zei Massa vooraleer de eerste uitslagen bekend raakten. Uit voorlopige cijfers, …
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Oekraïne is beter af zonder hulp van de paus' Het Vaticaan probeert zich al sinds het begin van de oorlog op te werpen als neutrale bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne. Maar gezien zijn bepaald niet neutrale optredens zou deze paus zich beter kunnen richten op niet-wereldse zaken, schrijft Robbert de Witt.
Politiek Politiek Wat als we morgen de opkomstplicht afschaffen? Sinds 1893 zijn alle stemgerechtigde Belgen verplicht op te dagen voor de stemming. De Belgische politicologe Ruth Dassonneville (Universiteit van Montreal) bestudeerde wat er gebeurt als we de opkomstplicht afschaffen. ‘Als de opkomstplicht voor alle verkiezingen in België wordt afgeschaft, zal de opkomst 15 à 20 procentpunt dalen.’
Wielrennen Wielrennen De vlucht van de feniks: hoe Remco Evenepoel verrees dankzij de les van Michael Jordan De manier waarop Remco Evenepoel rechtstond na zijn inzinking in de Vuelta was bewonderenswaardig. Nu moet hij ervoor zorgen dat hij niet meer valt. Een analyse van een opmerkelijke wederopstanding.
Factcheck Factcheck Factcheck: niet bewezen dat vogels die op een lithiumveld landen binnen enkele minuten sterven Volgens een populair bericht op sociale media zouden vogels die landen op een lithiumveld, binnen enkele minuten sterven. Studies tonen aan dat de lithiumwinning een negatieve invloed heeft op het leefmilieu, maar voor de claim over vogels bestaat geen bewijs.
Europa Europa Pauselijke diplomatie: waarom Oekraïne kwaad is op Franciscus Zelfs bij Oekraïense katholieken kunnen de pogingen van paus Franciscus om vrede te stichten tussen Kiev en Moskou op weinig steun rekenen. ‘Deze paus snapt niets van de geschiedenis van Oost-Europa.’
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Nu zijn economie hapert, had Xi Jinping internationaal een succesje nodig en dat kreeg hij in Zuid-Afrika' Met zes nieuwe leden erbij willen de BRICS-landen zwaarder wegen in de wereldpolitiek.
Wereld Wereld Frans Timmermans: 'Oekraïne moet zo snel mogelijk bij de EU komen’ 'Ik denk dat een succes maken van Oekraïne een van de weinige kansen is die we hebben om Rusland de andere kant op te duwen.' Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over Europa, Rusland, China, migratie en het klimaat.
Wereld Wereld De luxereis die VS-opperrechter Alito achtervolgt Samuel Alito, een van de negen rechters van het VS-Hooggerechtshof, maakte in 2008 een luxevistrip naar Alaska, die hem geen cent kostte. Later verdiende een van de gulle schenkers 2,4 miljard dollar aan een uitspraak van het Hooggerechtshof.
Wetenschap Wetenschap 'De mens is niet gemaakt voor polygamie. We zijn geen gorilla's' Volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten is monogamie een evolutionair raadsel. Het zou slechts in uitzonderlijke gevallen voordelig zijn. De mens heeft het zichzelf nodeloos moeilijk gemaakt.
Opinie | Guilherme Casarões Opinie | Guilherme Casarões 'Kan Lula Brazilië internationaal weer op de kaart zetten?' 'De Braziliaanse president Lula da Silva wil een politieke erfenis nalaten op het wereldtoneel. Zijn tanende populariteit en de polarisering in eigen land en in de wereld dreigen die ambities in de kiem te smoren', schrijft Guilherme Casarões, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de São Paulo School of Business Administration.
Cultuur Cultuur Acteur Aimé Claeys (1985): 'Soms droom ik van een leven in Zweden, dichter bij de natuur' Aimé Claeys is acteur. Hij speelde een hoofdrol in 1985.
Technologie Technologie Onzichtbare uitbuiting: 'Om AI bruikbaar te maken, is er heel wat menselijke arbeid nodig' Achter artificiële intelligentie schuilt heel wat mensenwerk. Vaak wordt het uitgevoerd door werknemers in lagelonenlanden en onder erbarmelijke arbeidsvoorwaarden. Niet alleen techbedrijven, maar ook wij profiteren daarvan. ‘De getraumatiseerde arbeiders die onze surfervaring aangenaam maken, blijven onzichtbaar’, zegt computerwetenschapper Timnit Gebru.
Wereld Wereld Vliegtuig stort neer in Nepal: 'minstens 67 passagiers gestorven' Een passagiersvliegtuig is neergestort vlak voor de landing op Pokhara International Airport in Nepal. De luchthaven is tijdelijk gesloten en de reddingsoperaties zijn aan de gang. Dat hebben lokale autoriteiten, politie en luchtvaartmaatschappij Yeti Airlines zondag bevestigd.
België België Ethisch hacker Tom Van de Wiele: ‘Antwerpen was helemaal niet op een cyberaanval voorbereid’ Antwerpen is de eerste grote stad in Vlaanderen die aangevallen werd door hackers. Het zal niet de laatste zijn, en straks is zelfs uw auto een doelwit.
Sport Sport 'FIFA wint al tientallen jaren de World Cup of Fraud': wie stopt de wereldvoetbalbond nog? Terwijl het gecontesteerde WK voetbal in Qatar stilaan zijn laatste week ingaat, rekenen ex-bonzen van de FIFA met elkaar af in een spraakmakende docuserie.