Auschwitz, het symbool van de Holocaust

Op deze verzamelpagina brengt Knack de belangrijkste artikels samen over Auschwitz en de Holocaust, een donkere bladzijde in de geschiedenis. Auschwitz, hét symbool van de Holocaust, blijft een onuitwisbare getuige van het onvoorstelbare leed dat miljoenen mensen werd aangedaan.

De betekenis van Auschwitz

Auschwitz was het grootste van de nazi-concentratie- en vernietigingskampen en is uitgegroeid tot het universele symbool van de Holocaust. De Polen noemen het Oswiecim, de Duitsers Auschwitz. Auschwitz opende officieel de deuren op 14 juni 1940. Hier werden meer dan 1,1 miljoen mensen vermoord, voornamelijk Joden, maar ook Roma, Poolse gevangenen en anderen. Het kamp belichaamt de industriële schaal waarop mensen werden gedehumaniseerd en vernietigd. De drie kampen van Auschwitz werden bevrijd door de Sovjtettroepen op 27 januari 1945. Jaarlijks trekt nog anderhalf miljoen toeristen naar het Poolse gebied. Met zijn gaskamers, crematoria en barakken is Auschwitz een tastbare herinnering aan de gruwelijkheden van deze genocide en een plek van reflectie en rouw.

Overlevers van Auschwitz

Wat u nog niet wist over de Holocaust

27 januari, bevrijding van Auschwitz en internationale herdenkingsdag van de Holocaust

Kaart van Auschwitz

Kaart van Auschwitz en de kampen rond de stad.
De kampen rond de stad Auschwitz (in het rood).

Wat is de Holocaust ?

De Holocaust verwijst naar de systematische vervolging en uitroeiing van 6 miljoen Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werden miljoenen anderen, zoals Roma, gehandicapten, politieke tegenstanders, en LGBTQ+-personen, eveneens het slachtoffer van dit genocidale regime. Deze massamoord was het gevolg van een ideologie die bepaalde groepen bestempelde als inferieur of bedreigend. De Holocaust symboliseert de extremen waartoe haat, discriminatie en onverschilligheid kunnen leiden.

De tien gruwelijkste dodenkampen

Meer over Auschwitz en de Holocaust