Auschwitz bevrijd

Auschwitz door de Russen bevrijd. Overlevenden verlaten het kamp. (Gettyimages)

Op 27 januari 1945 werden de kampen van Auschwitz bevrijd door het Russische Rode Leger. Zij troffen daar zo’n 7.600 uitgemergelde en zieke gevangenen en 600 lijken aan.

Eenheden van het 28ste en 106de legerkorps van het Eerste Oekraïense Front van het Russische Rode Leger onder bevel van maarschalk Konjev bereiken het in Polen gelegen concentratiekamp Auschwitz (Oswicim in het Pools), een reusachtig complex bestaande uit meerdere kampen. Zij treffen daar zo’n 7.600 uitgemergelde en zieke gevangenen en 600 lijken aan. Op 10 januari was het Rode Leger begonnen met zijn winteroffensief. Een week later bereikte het leger het nabij Auschwitz gelegen Krakau, reden voor de SS een laatste appel te houden. Iets meer dan 67.000 gevangenen werden toen geteld. De volgende dag, 18 januari, kreeg een ieder die nog kon lopen het bevel het kamp te verlaten en naar Loslau te lopen, ruim zeventig kilometer ten westen van Auschwitz, om vandaar in open goederenwagons getransporteerd te worden naar andere kampen. Ongeveer 15.000 van hen kregen onderweg wegens uitputting het genadeschot.

Van de kampbewakers was geen spoor meer te bekennen. Zij hadden zich met de hulp van speciale commando’s de laatste dagen beziggehouden met het uitwissen van zo veel mogelijk sporen door de administratie te verbranden, de vijf crematoria op te blazen, barakken in brand te steken en de enorme askuilen leeg te halen en met graszoden en boompjes te bedekken. Aan het bevel van hogerhand om bij hun vertrek alle nog in de kampen aanwezige gevangenen te doden hebben zij zich evenwel niet gehouden.

Naar schatting zijn in Auschwitz tussen mei 1940 en januari 1945 ongeveer 1,1 miljoen mensen om het leven gebracht, het merendeel van hen Joden. Gaandeweg is Auschwitz hét symbool van de Holocaust of Shoah geworden. Jaarlijks bezoeken nu tussen de één en twee miljoen mensen het kamp, dat in 1979 door de Unesco is toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed. In 2005 is 27 januari door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘International Holocaust Remembrance Day‘.

Partner Content