Wereldoorlog II 75 jaar geleden: grote volksraadpleging over de Koningskwestie die leidde tot de troonsafstand van Leopold III
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Stugge Leopold III maakte door zijn voorwaarden zijn terugkeer zelf onmogelijk Vijf jaar lang was koning Leopold III een teken van tegenspraak in het naoorlogse België. In de Koningskwestie bleef Leopold altijd consequent. En dat kostte hem de troon.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Wie was Leopold III, koning van België tijdens de Tweede Wereldoorlog? De geboren dwarsligger koning Leopold III van België regeert niet lang, maar hij brengt het land met de koningskwestie in 1950 wel aan de rand van een burgeroorlog. Wie was deze man eigenlijk ?
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Hoe koning Leopold III zijn land helemaal verdeelde Heel wat Belgen zien de terugkeer van koning Leopold III na de Tweede Wereldoorlog niet zitten. De verdeeldheid rond zijn persoon mondt vijf jaar later uit in de Koningskwestie, die België in rep en roer zette.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Waarom Leopold III geen koning meer kon zijn Een halve eeuw geleden hield België een referendum over de Koningskwestie. Maar dat liep slecht af en bracht het land aan de rand van de afgrond.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Tachtig jaar geleden werd Auschwitz bevrijd Op 27 januari 1945 bevrijdde het Sovjetleger het vernietigingskamp Auschwitz. Elk jaar herdenkt de wereld de gruwel van de Holocaust en de slachtoffers van genocide in het algemeen op deze dag. Lees alles over Auschwitz en de Holocaust in ons dossier ‘Auschwitz, het symbool van de Holocaust’.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Wat is de Holocaust ? De grootste menselijke vernietigingsoperatie uit de geschiedenis van de mensheid. Dat is de Holocaust. Deze term staat voor de systematische vervolging en het uitroeien van maar liefst 6 miljoen Europese Joden. Een groot deel van de slachtoffers wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in Duitse concentratie- en vernietigingskampen, zoals Bergen-Belsen of Auschwitz-Birkenau. Vooral dat laatste kamp is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét symbool van deze genocide die haar gelijke niet kent, het ultieme menselijke kwaad.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De wereld herdenkt de Holocaust op 27 januari, de dag van de bevrijding van Auschwitz 27 januari 1945 : dat is de dag waarop de diverse concentratiekampen van Auschwitz (Auschwitz-Stammlager, Auschwitz-Birkenau en Auschwitz-Monowitz) werden bevrijd door de Sovjettroepen. In 2005 werd die datum door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Op deze dag herdenkt men de ongeveer 6 miljoen Joden die door deze genocide om het leven zijn gekomen, maar ook de andere slachtoffers van de naziperiode.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Transport XX: unieke overval op een trein naar Auschwitz Drie drieste dappere jongeren slaagden er in april 1943 in van een deportatietransport vanuit België naar Auschwitz te saboteren. Bij een al bij al amateuruistische overval op de trein tussen Boortmeerbeek en Haacht slaagden 17 Joden erin van te ontsnappen. Zeven ervan konden naderhand weer worden opgepakt. Een van de helden uit dit verhaal stierf voor het vuurpeloton, de andere twee overleefden een concentratiekamp.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Mussolini blundert op beide oevers van ‘zijn’ zee Adolf Hitler heeft geen enkele belangstelling voor de ‘zandbak’ Noord-Afrika. Zijn bondgenoot Mussolini des te meer: hij droomt ervan een nieuw Romeins Rijk te vestigen op de twee oevers van ‘zijn’ Middellandse Zee, de Mare Nostrum. Het wordt tweemaal een pijnlijke afgang.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Benito Mussolini, 'Il Duce', de fascistische dictator van Italië Benito Mussolini is van 1922 tot 1943 'Il Duce', de leider: hij wordt de fascistische dictator van Italië. Zijn nationalistisch, antidemocratisch en totalitair regime is gebaseerd op geweld, keiharde terreur en propaganda.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De vrouwen van Benito Mussolini Aan de hand van Benito Mussolini's vele amoureuze verhoudingen reconstrueert Frans Denissen in De vrouwen van Mussolini de opkomst en neergang van de Italiaanse Grote Leider.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De raid op de Gran Sasso: Mussolini bevrijd uit 'veiligste gevangenis ter wereld' Op 12 september 1943 werd de fascistische dictator Benito Mussolini door een Duitse commando-eenheid uit zijn superveilig gewaande gevangenis in de Italiaanse Abruzzen bevrijd. Voor de Duitse propagandamachine was deze stunt een opsteker van formaat.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Tweede Wereldoorlog ten einde : een wereldberoemde kus op Times Square Op 14 augustus 1945 hoorde zeeman George Mendonsa dat hij die avond niet terug ‘naar de oorlog’ moest. De kus die erop volgde, in het midden van Times Square in New York, vormt het onderwerp van de bekendste foto die het einde van de Tweede Wereldoorlog verbeeldt. Maar de foto vertelt ook een onverwacht verhaal.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De entourage van Hitler: ‘Hij was zeer loyaal tegenover zijn ondergeschikten’ In Hitlers mensen neemt de Britse historicus Richard Evans de entourage van Adolf Hitler onder de loep. ‘Het waren, hoe onaangenaam dat ook is voor ons, doodgewone mensen.’
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Met de dood voor ogen: de oorlog van het Antwerpse verzet In Stad in Verzet reconstrueert een team historici de geschiedenis van het verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de grootste Vlaamse stad, tevens de feitelijke hoofdstad van de Vlaams-nationalistische collaboratie, was het gevaar van verklikking alomtegenwoordig.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Het grote oorlogsavontuur van August Vermeylen: hoe de Belgische schrijver in Montpellier belandde De Belgische schrijver en politicus August Vermeylen was in Nederland toen het Duitse leger er in mei 1940 binnenviel. Hij pakte zijn koffers en bereikte na tal van omzwervingen het Franse Montpellier. In Stil verzet reconstrueert Hans Vandevoorde (VUB/UGent) op basis van dagboeken de oorlogsjaren van het boegbeeld van de Vlaamse Beweging.
Geschiedenis Geschiedenis Het laatste taboe van WO II: het familiegeheim Los van elkaar speurden politicus Björn Rzoska en journalist Timmie van Diepen naar de oorlogsgeschiedenis van hun eigen familie. Allebei botsten ze op een andere waarheid dan wat hun grootouders hadden verteld. Geloof nooit zomaar familieverhalen.
Sport Sport Claire Guttenstein, de eerste Belgische atlete op de Olympische Spelen De eerste Belgische vrouwelijke olympiër was even bekend door haar prestaties als door haar man.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II 80 jaar na de aanslag op Hitler: ‘We mogen de erfenis niet misbruiken’ 80 jaar geleden, op 20 juli 1944, waren zijn vader en haar grootvader betrokken bij een aanslag op Adolf Hitler: Alfred von Hofacker en Annette von Schlabrendorff getuigen over het belang van die dag voor Duitsland én voor hun familie.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De laatste zorgeloze verjaardag van Anne Frank: ‘Ze fladderde als een vlinder’ Anne Frank zou dit jaar op 12 juni 95 jaar geworden zijn. Haar laatste verjaardag in vrijheid vierde ze als tiener in 1942, met aardbeientaart, een thuisbioscoop en al haar vrienden en familie.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II D-day: hoe 130.000 geallieerde soldaten het Duitse leger om de tuin leidden in de Landing in Normandië Op 6 juni 1944, precies zestig jaar geleden, landden 130.000 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. Hun komst was voor het Duitse leger een volslagen verrassing. Een blik in de militaire, politieke en strategische agenda's die aan de landing voorafgingen.
Boeken Boeken Haatradio tegen de nazi’s: dit was de meestertruc van Der Chef in de Tweede Wereldoorlog Oorlogen worden niet alleen op het slagveld maar ook in de media uitgevochten. Adolf Hitler gebruikte de leugen om zijn doel te bereiken, net zoals Vladimir Poetin nu. In Zo win je een propagandaoorlog ziet journalist en onderzoeker Peter Pomerantsev duidelijke parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne. Een voorpublicatie.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Het buurmeisje van Auschwitz zag de rook van de crematoria niet: ‘Als er wolken zijn, zijn er wolken’ Ingebrigitt Höss, dochter van Auschwitz-commandant Rudolf Höss, groeide op op het terrein van het concentratiekamp. Hoe kan het dat ze de rook van de crematoria nooit zag?
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Holocaust-trauma: ‘De “mopjes” van Schild & Vrienden over de gaskamers raakten me diep’ De 'mopjes' van Schild & Vrienden over de gaskamers van de Holocaust zetten het verborgen trauma in werking bij gepensioneerd magistraat Henri Heimans, wiens ouders allebei de Holocaust hadden overleefd.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Walter Pauli reconstrueert de fatale breuk tussen koning Leopold III en minister Paul-Henri Spaak Koning Leopold III en de invloedrijke minister Paul-Henri Spaak waren voor de oorlog mekaars bondgenoten in hun visie op de toekomst van Europa. Maar eens de Duisters België effectief binnenvielen draaide Spaak helemaal zijn kar, en langzaam maar zeker maakte hij de koning helemaal af.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Getuigenissen over Auschwitz die we nooit mogen vergeten Overlevenden van het dodenkamp Auschwitz keerden terug naar wat voor hen ooit de hel op aarde was. Dit zijn hun verhalen die we nooit mogen vergeten.
Boeken Boeken Een enkel ticket naar Auschwitz: NMBS liet nazi-deportatietreinen tegen betaling rijden In de Senaat heeft historicus Nico Wouters het langverwachte rapport voorgesteld over de rol van de NMBS tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s betaalden de NMBS om Joden, dwangarbeiders, verzetslui en politieke tegenstanders over het spoor te deporteren.
Boeken Boeken Weerzin en fascinatie: 100 jaar geleden liep schrijver Curzio Malaparte mee in de befaamde Mars op Rome Van de gasaanvallen van de Grote Oorlog tot Mussolini’s opkomst en val, van Duitse slachtpartijen in Oekraïne tot diners met Himmler: weinig schrijvers wisten de wonden van Europa zo te vatten als de Italiaan Curzio Malaparte. Tot op vandaag is hij een controversiële figuur.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De tien gruwelijkste dodenkampen van de Tweede Wereldoorlog Dit zijn de tien gruwelijkste van de vele honderden tot duizenden concentratie- en vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Waarom de geallieerden wegkeken van de Holocaust Alle vijanden van Hitler weten van de Holocaust maar kijken er systematisch van weg. Ook al gaat het van kwaad naar erger.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Overlevers getuigen: 'De mensheid heeft niets van de Holocaust geleerd' Anna Erlich Lieberman en Robert Kremer getuigen over hoe zij de Holocaust als kind beleefden. 'En de mensheid heeft niets van de Holocaust geleerd'.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Auschwitz bevrijd op 27 januari 1945 Op 27 januari 1945 werden de kampen van Auschwitz bevrijd door het Russische Rode Leger. Zij troffen daar zo'n 7.600 uitgemergelde en zieke gevangenen en 600 lijken aan.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Het laatste interview met Auschwitz-overlever Paul Sobol: 'Ik wil geen medelijden. Ik wil dat men luistert' Paul Sobol was een van de laatste Belgische overlevenden van Auschwitz. Kort voor zijn dood deed in hij in Knack nog zijn verhaal. Herlees het hier.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Auschwitz.camp: bekijk de beklijvende beelden van de moordfabriek van de nazi's Deze beelden uit de expo Auschwitz.camp geven een inkijk op dé racistische moordfabriek van de nazi's. De Duitse industrie was de echte motor achter het kamp.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Experts Christophe Busch en Hans Citroen: 'Van Krupp tot Siemens: alle grote bedrijven zaten in Auschwitz' De tentoonstelling Auschwitz.camp in Kazerne Dossin wierp een nieuwe blik op Auschwitz. Ja, het was dé racistische moordfabriek van de nazi's, maar het was ontegenzeggelijk ook een koloniaal en industrieel project.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De Holocaust gekwantificeerd: hyperintensief, snel en geruisloos Auschwitz is maar een deel van het verhaal van de Holocaust : minder dan twintig procent van tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden stierf in Auschwitz.
Wereld Wereld Matroos van iconische foto op Times Square in New York overleden (Belga) George Mendonsa, de matroos die wereldberoemd werd door een iconische foto toen hij in 1945 in New York een meisje innig zoende, is overleden. Dat meldt zijn familie aan Amerikaanse media. Mendonsa werd 95 jaar.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De Zuid-Amerikaanse ballingschap van Auschwitz-arts Josef Mengele Reconstructie van de Zuid-Afrikaanse ballingschap van nazidokter Josef Mengele, Eerst als superman, later als een schichtige rat voortdurend op de vlucht
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Vergeet wat u over de Holocaust hebt geleerd Historici kwamen tot de conclusie dat de Holocaust anders is verlopen dan we dachten. Hitler heeft de massamoord op de Joden nooit gepland, en de meeste slachtoffers werden buiten de concentratiekampen vermoord.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II 7 krachtige citaten van Holocaust-overlevende Elie Wiesel Elie Wiesel, Noblprijswinnar voor de Vrede en overlevende van de Holocaust, stierf zaterdag op 87-jarige leeftijd. Zijn woorden hebben miljoenen mensen over de hele wereld geïnspireerd.
Wereld Wereld 'Geweten van de wereld' Elie Wiesel overleden Elie Wiesel, Holocaust-overlever en laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, is op 87-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten.
Nieuws Nieuws Auschwitz-baby op naziproces: 'Ik was te zwak om te huilen. Dat heeft me gered' Een Joodse vrouw heeft op het proces tegen voormalig nazibewaker Reinhold Hanning getuigd over haar geboorte in het uitroeiingskamp Auschwitz.
Nieuws Nieuws 95-jarige Auschwitz-verpleegkundige staat terecht, maar daagt niet op Hubert Zafke is de derde voormalige Auschwitz-nazi die voor de rechtbank verschijnt in een jaar tijd.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Indrukwekkende nieuwe geschiedenis van de nazikampen: 'Ze hebben niks te klagen' Zeventig jaar geleden kwam er een einde aan het Derde Rijk. Tot vandaag gelden Adolf Hitler en zijn nazi's als de incarnatie van het kwaad, vooral door de concentratiekampen en de systematische uitroeiing van miljoenen mensen, Joden en anderen. Over Auschwitz, Buchenwald en de andere kampen schreef de Duitse historicus Nikolaus Wachsmann een monumentaal boek.
Wereld Wereld Auschwitz-comité hekelt gebaar van vergiffenis op naziproces in Duitsland Auschwitz-overlevende Eva Kor heeft de zogenaamde 'boekhouder van Auschwitz', Oskar Gröning, vergiffenis gegeven met een hand en een knuffel.