Wereldoorlog I Wereldoorlog I De operatie Alberich : nooit geziene strategische terugtocht van het Duitse leger In maart 1917 verrassen de Duitsers vriend en vijand door een stuk bezet gebied in Frankrijk op te geven en zich 25 km terug te plooien op hun nagelnieuwe Siegfriedstellung. Deze operatie is het gevolg van een grondige herziening van het Duitse defensieve systeem: van evenwijdige loopgravenlinies naar een elastische verdediging in de diepte.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Eerste Wereldoorlog in Afrika : bevolking betaalt een zware tol De Duitsers hebben in 1914 vier kolonies in Afrika: Togoland (Togo), Kameroen, Duits Zuidwest-Afrika (Namibië) en Duits Oost-Afrika (Rwanda, Burundi en Tanzania). Meteen na de eerste oorlogsverklaringen rijst de vraag of ook de kolonies meegesleurd zullen worden in het conflict.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Zwitserland in WO I : de slappe koord van de neutraliteit De Eerste Wereldoorlog spaart ook het neutrale Zwitserland niet. Het leger bewaakt de grenzen, de buitenlandse politiek en de economie staan in dienst van de oorlog en het Internationale Rode Kruis barst uit zijn voegen. Stijgende armoede en sociale onrusten monden uit in een staking in 1918.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Latijns-Amerika aan de zijlijn van de Eerste Wereldoorlog Tijdens de eerste jaren van WO I kijkt het westelijk halfrond toe hoe er in Europa een industriële strijd wordt uitgevochten. Pas in 1917 mengen een aantal Amerikaanse landen zich in het gevecht. Toch had deze wereldoorlog al langer een grote invloed op het leven in Latijns-Amerika.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Frankrijk in de Eerste Wereldoorlog: scheuren in de Union Sacrée De Fransen zijn in augustus 1914 met grote eensgezindheid aan de Eerste Wereldoorlog begonnen, maar er zijn grenzen aan hun veerkracht. Na de bloedige lenteoffensieven van 1917 verschijnen er scheuren in de Union Sacrée.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Roma herdenken de Holocaust in Auschwitz: ‘Volgend jaar nodigen we Conner Rousseau opnieuw uit’ Meer dan een half miljoen Roma werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s omgebracht. Naar aanleiding van de European Roma Holocaust Memorial Day brengt het vijfdaagse herdenkingsprogramma Bikh He Na Bister (Kijk en vergeet niet) honderden Romajongeren uit heel Europa samen in het Poolse Krakau, nabij Auschwitz-Birkenau.
Boeken Boeken Weerzin en fascinatie: 100 jaar geleden liep schrijver Curzio Malaparte mee in de befaamde Mars op Rome Van de gasaanvallen van de Grote Oorlog tot Mussolini’s opkomst en val, van Duitse slachtpartijen in Oekraïne tot diners met Himmler: weinig schrijvers wisten de wonden van Europa zo te vatten als de Italiaan Curzio Malaparte. Tot op vandaag is hij een controversiële figuur.