Wat lezers vinden

Schavuit

De bespreking van het mooie boek van Marita Mathijsen over Van Lennep bevestigt het aloude beeld van een suffe tijd, de Biedermeier. Het is een opvallend verschijnsel in het historiografische wereldje dat een eenmaal gevestigd beeld van een persoon of periode hardnekkig in stand blijft, ongeacht wat er bij nader onderzoek tegenin gebracht wordt. In velerlei opzicht is het tweede kwart van de 19de eeuw helemaal niet suf en ingedut. Neem alleen al de politiek: overal om ons heen borrelt het, met erupties in 1830 en 1848 tot gevolg. Misschien aanleiding voor een themanummer?

Gerrit Liebregs, Nijkerk

Dark side of the moon

Als enthousiast ‘gebruiker’ van de tentoonstellingstips van G-Geschiedenis hikte ik wel eventjes aan tegen die The Pink Floyd Exhibition in Dortmund (overigens attent om de ongebruikelijke entreeprijs te vermelden), maar als groot fan van deze geweldige band ben ik toch gegaan met, na enige aandrang, mijn vrouw. Ik heb me geweldig vermaakt: een prachtige tentoonstelling. Ik heb alle platen en kwam ze in tal van zaaltjes ook allemaal weer tegen. Beelden van de vele concerten die ik bezocht kwamen weer boven. Onvergetelijk.

Wat lezers vinden

Jo Vandenwijngaerde, Diest

Verweesde landen

Naar aanleiding van de korte bespreking van het boek over de zogeheten Visegrádlanden wil ik pleiten voor meer aandacht voor Centraal-Europese geschiedenis. Auteur Ivo van de Wijdeven is een van de weinigen die in deze periode van grootschalige WO I-herdenkingen wijst op de akelige na-oorlogse geschiedenis van Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. En die uitlegt waarom deze landen tegenwoordig zo ‘dwarsig’ zijn. Hun oorlog was in 1918 verre van afgelopen en zij, en via de EU ook wij, kampen nog altijd met de naweeën.

Saskia Coremans, Maasmechelen

Reageren op G-Geschiedenis?: mail naar redactie@g-geschiedenis.eu

Wat lezers vinden

Partner Content