Ketters en kruistochten
Niet alle wegen leiden naar Rome. Lang voor Luther op het toneel verscheen, kende de katholieke kerk tegenbewegingen, die meestal met harde hand de kop in werden gedrukt. Vaak ging het daarbij niet om religieuze kwesties, maar om macht en politieke vrijheden.
TWISTAPPEL
Aan wie behoort Taiwan?
Voor de vastelander-Chinezen is het nooit een vraag geweest: Taiwan is integraal onderdeel van de Volksrepubliek China. De meeste landen erkennen het eiland niet als zelfstandige staat, Nederland en België ook niet. Er is evenveel wat China en Taiwan bindt als scheidt.
ENGELACHTIGE
STEMMEN Castraten
Vanaf de 17de tot ver in de 19de eeuw genoten castraten vaak een ongekende sterrenstatus. Alessandro Moreschi was de laatste van de castraten. Hoewel paus Pius X in 1903 castraten in kerkkoren verbood, mocht Moreschi nog tot Pasen 1913 zingen in het koor van de Sixtijnse Kapel.
UITGELICHT
Shakespeare forever
De toneelstukken van ‘Shakespeare the Player’ worden nog altijd opgevoerd. In de Lage Landen zijn delen van Shakespeares oeuvre sinds 1997 spraakmakend hertaald door Tom Lanoye en in Antwerpen en Rotterdam op de planken gezet. De bard blijft hip.
PORTRET
Cornelis Pijnacker
Geleerd, ambitieus, avontuurlijk, reislustig, ongedurig, dat kenmerkt Cornelis Pijnacker (1570-1645). Als ambassadeur van de Republiek sloot hij een akkoord met de Barbarijse kapers, kwam terecht in de Drentse ontginningen en eindigde als professor in Franeker.
G/Geschiedenis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier