Het leven is een geschenk
‘Omdat ik voelde dat ik voor het andere geslacht ben geboren, heb ik dat altijd lief gehad.’ Als verleider is ons Casanova vertrouwd, maar wat weten we eigenlijk van hem? Hij was zeker geen versierder, of pick-up artist zoals men mannen op vrouwenjacht tegenwoordig wel pleegt te noemen. Hij had achting en respect voor vrouwen, elegante conversatie hoorde wat hem betreft bij het liefdesspel. Tot de vele schoonheden die hij bewonderde, hoorde ook de jonge Marie-Louise O’Murphy (zie omslagbeeld), tevens geliefde van de Franse koning Lodewijk XV. Galant of niet: achter de losse zeden in deze kringen stak voortdurend het gevaar van syfilis de kop op. Ook Casanova werd slachtoffer van deze ziekte.
Casanova’s buitengewone ontwikkeling en intelligentie zogen menigeen in de ban van deze Venetiaan. Theologie, geneeskunst, scheikunde, hydrauliek, cryptologie; het onderwerp scheen er niet toe te doen, Casanova kon overal vol vervoering over meepraten. Behalve zijn befaamde memoires liet hij een geschiedenis van Polen na, plus een mathematische verhandeling over het zogeheten Delische probleem, een geometrische kwestie rond de verdubbeling van de kubus.
In de kunst van het levensgenieten is Casanova bij uitstek een kind van het galante tijdperk. En vrouwen waren niet zijn enige stoutigheid. Hij hield evenzeer van exquis eten, gokken en mondaine gezelschappen. Ook een bijna aandoenlijke karaktereigenschap: Casanova’s instinctieve, hardnekkige overtuiging dat het lot hem uiteindelijk altijd gunstig gezind was.
Met een abonnement mist u geen enkele uitgave van G-Geschiedenis! Maak gebruik van de abonneerbon op pagina 66, of ga naar www.g-geschiedenis.eu/abonneren.
G/Geschiedenis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier