De Etrusken
Sterke vrouwen, levensvreugde, gewiekste diplomatie: veel kenmerken van onze Westerse samenleving hebben we van de Etrusken overgenomen, niet van de Grieken of Romeinen zoals vaak wordt gedacht. De Etrusken waren de eerste grote beschaving in Italië, hielden het veel langer vol dan de Romeinen. Tot voor kort bleven ze omgeven door raadselen.
VERGETEN GESCHIEDENIS
Olifanten vangen op Ceylon
Eeuwenlang was Nederland de grootste handelsnatie in grote landdieren, zoals olifanten vanuit Ceylon. Soms kwam een kleintje, die op een VOC-schip paste, naar Nederland. Rembrandt schilderde het olifantje Hansken. Zowel in Nederland als Sri Lanka herinneren gevelstenen aan deze handel.
ERFGOED
De Statenvertaling
Eén van de belangrijkste resultaten van de Nationale Synode in Dordrecht, 400 jaar geleden, is het besluit om de Bijbel vanuit de bronnen te vertalen. Een werk van jaren, met als resultaat de Statenbijbel. Een boek dat van enorme invloed is geweest op de Nederlandse taal en cultuur.
TWEEDE WERELDOORLOG
Duivenspionage
Alle technische vooruitgang ten spijt speelden duiven in de Tweede Wereldoorlog nog altijd een cruciale rol in het inlichtingenverkeer, al kwamen van de 5.814 vanuit Engeland boven het continent gedropte vogels er slechts 378 met informatie terugvliegen. Een levensgevaarlijk spel.
UITGELICHT
Louis Couperus in Japan
De reis die Louis Couperus in 1922 door Japan maakte, resulteerde in een reeks lyrische impressies en wondermooie beschrijvingen van boeddhistisch Japan. Vol schoonheid, noodlot en ontferming. Zijn vrouw bundelde de artikelen in een prachtboek, met Japanse prenten die de schrijver inspireerden.
G/Geschiedenis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier