Ewald Pironet

‘Net nu we opnieuw werden uitgeroepen tot wereldkampioen, mogen we opnieuw onze belastingbrief invullen’

Ewald Pironet Senior writer

We mogen als wereldkampioen belastingen-betalen opnieuw onze ingewikkelde belastingbrief invullen. Ondanks vele beloftes over belastingverlaging en -vereenvoudiging.

We wisten het al, maar het is nog eens bevestigd: nergens in de geïndustrialiseerde wereld wordt arbeid zo zwaar belast als in België. Een OESO-rapport vergeleek de belastingdruk in 2023 voor 39 landen, waarvan 22 in de Europese Unie. Er werden acht huishoudtypes vergeleken, van een alleenstaande zonder kinderen met een laag inkomen tot een koppel met twee kinderen en twee gemiddelde inkomens. Bij ons betalen zes van de acht huishoudtypes de meeste belastingen.

België is dus wereldkampioen belastingdruk. In geen enkel ander OESO-land gaat meer dan de helft van het loon naar de fiscus. Voor een alleenstaande met een gemiddeld inkomen bedraagt het verschil tussen de loonkosten en het nettoloon bijna 53 procent. Het gemiddelde in de OESO is 35 procent. Voor een koppel tweeverdieners met twee kinderen wordt dat 45 procent, terwijl het OESO-gemiddelde geen 30 procent is. Dat betekent dat voor elke 100 euro die bedrijven aan loonkosten betalen, in deze gevallen in ons land respectievelijk 47 en 55 euro netto overblijft voor de werknemer. En het is niet zo dat we voor het vele geld dat naar belastingen gaat, een performante overheid of bijvoorbeeld goede wegen en fietspaden in de plaats krijgen.

In de aanloop naar de verkiezingen zeggen alle partijen dat werken meer moet lonen. Dat verklaren ze al jaren, maar hoe dat gefinancierd moet worden, vertellen ze er nooit bij. Dat bleek vorig jaar al toen Knack het aan alle Vlaams partijen vroeg. De antwoorden van de partijen waren gratuit en niet ernstig, en dat zijn ze vandaag nog steeds.

En net nu we weer werden uitgeroepen tot wereldkampioen belastingen-betalen, mogen we opnieuw onze belastingbrief invullen. Die is er ook deze keer met 833 codes niet eenvoudiger op geworden. Dat de meeste mensen het overgrote deel van die codes niet hoeven in te vullen, blijft een zwak excuus. Net daarom zouden ze beter worden afgeschaft. Ook dat veel mensen een vooraf ingevulde belastingbrief krijgen, is niet zo mooi als het lijkt, want uit onderzoek blijkt dat er in één op de vier fouten staan. Bij een vooraf ingevulde belastingaangifte kijkt u dus best zelf alles grondig na. Het werk blijft nagenoeg hetzelfde.

Net zoals de verlaging van de belastingen op arbeid wordt ook een vereenvoudiging van de belastingaangifte al jaren in het vooruitzicht gesteld. De politieke partijen lijken op de kandidaten voor Miss België die zich willen inzetten voor wereldvrede.


Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content