Trump jaagt bitcoin door het dak: ‘Zolang er nieuwe mensen instappen, blijft de bubbel bestaan’
De waarde van de bitcoin is sinds begin dit jaar met 126 procent gestegen, tot boven de 100.000 dollar. De verkiezing van Donald Trump gaf de cryptomunt nog een laatste boost. Hans Degryse (KU Leuven) waarschuwt voor de crash: ‘Op het moment dat iedereen naar de uitgang wil – en dat moment zál er komen – kan het heel snel gedaan kan zijn.’
Cryptobro’s aller lande: juicht! De digitale munt bitcoin overschreed donderdagochtend de magische grens van 100.000 dollar. Daarmee bereikt de munt haar hoogste waarde ooit.
Hans Degryse, professor financiën aan de KU Leuven, bekijkt het succes met een meewarige blik. ‘De fikse groei van de bitcoin vond plaats in de loop van het jaar maar heeft een sterke boost gekend met de verkiezing van Donald Trump. Hij omringt zich met cryptobro’s, zoals onder andere Elon Musk. Tijdens zijn verkiezingscampagne benadrukte Trump ook dat hij een soepeler bitcoinregelgeving zou doorvoeren. Dat heeft een eerste stijging veroorzaakt.’
Welke oorzaken voor de sterke stijging zijn er nog?
Hans Degryse: Woensdag heeft Trump ook aangekondigd dat hij Paul Atkins wil aanstellen als hoofd van de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. Atkins is een fervent voorstander van cryptomunten.
Het laatste zetje kwam er wellicht door Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve. Hij verklaarde dat cryptomunten concurrentie kunnen vormen voor goud.
Dat klonk voor sommige mensen als muziek in de oren. Dat alles heeft de bitcoin mee over die grens van de 100.000 dollar gehesen.
Tijdens zijn presidentscampagne beloofde Trump soepeler regels rond crypto. Wat houdt die versoepeling in?
Degryse: Daar zitten verschillende kanten aan. Hij wil de regelgeving aantrekkelijker maken voor wat we de miners noemen, de bedrijven die zich toeleggen op cryptoactiviteit en de transacties regelen. Zij zullen waarschijnlijk beloond worden en aangemoedigd om hun activiteiten in de VS voort te zetten of daar te doen.
De vraag is: waar eindigt dat verhaal?’
Ik veronderstel ook dat de toegang tot en de aankoop van crypto een pak makkelijker zal worden. Je ziet nu al dat bepaalde bedrijven crypto beginnen op te kopen en op te potten.
Dat betekent dat je een enorme toevoer van kapitaal richting crypto gaat, waardoor die nog meer waard wordt. Daardoor zullen de returns voor investeerders ook stijgen, wat nog meer mensen aantrekt en waardoor de prijs nog verder stijgt. De vraag is: waar eindigt dat verhaal?
Is het feit dat Trump nu meer aandacht schenkt aan de bitcoin ook positief voor de geloofwaardigheid van de munt?
Degryse: Dat is natuurlijk de hele contradictie. De bitcoin is begonnen als een anti-munt: het is een protest tegen financiële regelgeving, tegen de banken, tegen het establishment, tegen de overheid. Maar nu zie je dat ze steun van de overheid nodig hebben om verder te kunnen groeien.
Er zijn bijvoorbeeld bitcointrackers om zo de prijs van de bitcoin op een makkelijke manier te volgen en in te beleggen, maar daarbij moet er ook regulering gevolgd worden.
Als er dan een president is die oog heeft voor de bitcoin – ondanks zijn eerdere verklaringen waarin hij zei dat hij heel erg tegen de bitcoin was gekant – dan is dat positief voor bitcoinfanaten en zal dat succes alleen maar groter worden.
‘Op het moment dat iedereen naar de uitgang wil – en dat moment zál er komen – kan het heel snel gedaan zijn.’
Blijft de bitcoin een bubbel?
Degryse: Dat denk ik wel. We zeggen al een tijdje dat de bubbel plotseling gaat barsten, maar zolang er voldoende nieuwe mensen instappen kan die nog een tijdje blijven bestaan.
Sommige overheden spreken over de aanleg van een strategische voorraad. Maar ik denk dat op het moment dat iedereen naar de uitgang wil – en dat moment zál er komen – het heel snel gedaan kan zijn.
De bitcoin blijft enorm speculatief. Je zult er nooit een dividend van krijgen zoals bij een aandeel. Het surft heel sterk mee op reclame door influencers, en zal blijven lopen zolang het mensen blijft aantrekken. De bitcoin zal volatiel blijven.
Let wel: er zijn ook positieve kanten aan het bitcoinverhaal. De bitcoin wordt weliswaar veel gebruikt voor illegale activiteiten, maar hij kan ook gebruikt worden in situaties waar het geloof in bepaalde munten en bepaalde overheden volledig weg is. Men kan dan beleggen in crypto als een soort schuilmiddel.
Wat met andere cryptomunten?
Degryse: Ook daar geldt: voldoende aandacht blijven trekken. Kijk naar Elon Musk en zijn dogecoin, die hij als grap op de markt heeft gebracht maar die ondertussen 65 miljard dollar waard is.
Zolang je influencers hebt die genoeg geloofwaardigheid aan hun munt kunnen schenken, kan zoiets blijven duren. Maar nogmaals: waarop is dat succes gebouwd?
Beleg niet in crypto: 3 geldtips van de (super)rijken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier