Ewald Pironet
‘Trump geeft de regering-De Wever een lesje om werk te maken van een doordachte meerwaardebelasting’
De grote verliezen op de beurzen zorgen voor extra vragen over de meerwaardebelasting.
De regering-De Wever krijgt van Donald Trump meer tijd om alsnog een fatsoenlijke meerwaardebelasting uit te bouwen. Nadat de Amerikaanse president zijn invoertarieven had aangekondigd, kleurden de beurzen bloedrood.
De Belgische sterindex Bel20 verloor 7 procent, de Amerikaanse industriebarometer Dow Jones 8 procent en de technologie-index Nasdaq 10 procent. Die verliezen zouden de Belgische regering ertoe moeten aanzetten haar ontwerp van meerwaardebelasting nog eens goed te overdenken.
Dat beurzen zware verliezen optekenen, is niet uitzonderlijk. In 2000-2002 barstte de dotcom-zeepbel, in 2008 was er de financiële crisis, in 2020 overviel ons corona en nu is er dus Trump met zijn invoertarieven en onvoorspelbaar gedrag. Dat betekent dat minwaarden op aandelen ook niet uitzonderlijk zijn.
Het regeerakkoord-De Wever besteedt een tiental zinnetjes aan de meerwaardebelasting op financiële activa. Eén zin gaat over de minwaarden: ‘Er wordt voorzien in een aftrekbaarheid van minderwaarden binnen het jaar, zonder overdraagbaarheid.’
Hoe die aftrekbaarheid er precies uitziet, valt af te wachten, maar ze kunnen dus niet naar volgend jaar worden overgeheveld. Dat is opmerkelijk, want in de meeste andere landen waar een meerwaardebelasting bestaat, kunnen niet-gebruikte verliezen wel worden overgedragen.
‘De meerwaardebelasting zoals die beschreven staat in het regeerakkoord is niet transparant, niet rechtvaardig en niet efficiënt.’
In de VS, Canada, Australië, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en Noorwegen kan dat zelfs onbeperkt in de tijd.
Wat gebeurt er met de minwaarden als je ze niet mag overhevelen? In sommige landen, zoals de VS, Zweden en Finland, kun je (een deel van) de minwaarden aftrekken van de andere inkomsten, zodat je bespaart op belastingen die je anders zou betalen.
Of de regering-De Wever zoiets mogelijk zal maken, is hoogst twijfelachtig. Gezien de staat van onze overheidsfinanciën is het allicht niet de bedoeling om in slechte beursjaren naast nauwelijks meerwaardebelasting ook nog minder inkomensbelasting binnen te halen.
De voorbije weken leren dat een regering niet kan rekenen op de inkomsten van een meerwaardebelasting. Tenzij je ze uitbouwt zoals in Nederland, waar je een vermogensrendementsheffing betaalt op basis van een fictief rendement, ongeacht de echte winsten of verliezen.
Daarnaast moet er een evenwicht bestaan tussen het belonen van investeringen en het innen van belastingen op de winsten. Dat is nu niet het geval, de meerwaardebelasting zoals die beschreven staat in het regeerakkoord is niet transparant, niet rechtvaardig en niet efficiënt. Trump geeft de regering-De Wever een lesje om werk te maken van een doordachte meerwaardebelasting, in plaats van het gebroddel dat nu voorligt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier