Pierre Wunsch (NBB): ‘De marge voor een loonsverhoging zal zeer beperkt zijn’

Pierre Wunsch: ‘Op een bepaald moment lagen onze loonkosten vier procent hoger dan in de ons omringende landen, maar die zijn ons aan het bijbenen’. Vandaag bedraagt onze loonkostenhandicap grosso modo nog zowat de helft van toen.’ © BELGA
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

Er is weinig marge voor een loonsverhoging boven op de index, zegt gouverneur Pierre Wunsch in een exclusief interview met Knack. Daar denkt het ABVV anders over. De socialistische vakbond zag gisteren ‘genoeg ruimte’ voor hogere lonen.

De voorbije weken en maanden waren er veel onheilsberichten over de teloorgang van onze industrie, met bijvoorbeeld de sluiting van autoassemblagebedrijf Audi. In een exclusief gesprek met Knack wil gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank de collectieve ontslagen niet dramatiseren.

‘Ooit was België een van de belangrijkste autoproducenten ter wereld, vandaag zijn we twee derde van die productie kwijtgespeeld’, constateert Wunsch. ‘Tot nu toe had dat weinig impact op de tewerkstelling. Veel mensen die bij busbouwer Van Hool hun baan verloren, vonden snel nieuw werk. Ik verwacht voor de arbeiders van Audi hetzelfde.’

Maar de gouverneur ziet wel nog altijd een loonhandicap in ons land: ‘Op een bepaald moment lagen onze loonkosten vier procent hoger dan in de ons omringende landen, maar die zijn ons aan het bijbenen’, aldus Wunsch. ‘Vandaag bedraagt onze loonkostenhandicap grosso modo nog zowat de helft van toen. Dat blijft natuurlijk een handicap: de marge voor een loonsverhoging volgend jaar boven op de index zal zeer beperkt zijn.’

Sluiting Audi Vorst: ‘Elektrische auto’s zijn voor Volkswagen niet rendabel’

‘Uitbodemende’ winstmarges

Dat is een heel ander geluid dan gisteren te horen was bij de socialistische vakbond ABVV. Die pleitte voor hogere lonen, boven op de index. Dat er ruimte voor loonsverhogingen is, leidt de vakbond af uit zijn sociaal-economische barometer, die een overzicht geeft van de recentste economische data. Volgens het ABVV blijkt daaruit dat de Belgische economie veerkrachtig is, dat de bedrijfswinsten op een ‘historisch hoog niveau’ staan en dat de werknemers daar nauwelijks van profiteren.

Of de bedrijfswinsten echt op een ‘historisch hoog niveau’ staan, zoals het ABVV beweert, is zeer twijfelachtig. Uit de cijfers die de Nationale Bank tot nu toe over 2024 publiceerde, blijkt dat de winstmarge van de bedrijven daalt.

Maandag maakt de Nationale Bank haar najaarsprognoses bekend en zullen de cijfers voor het hele jaar duidelijker worden, maar bij de Nationale Bank spreekt men over een ‘uitbodeming’ van de winstmarges, wat wil zeggen dat ze stabiliseren na een periode van neergang. De bestaande loonhandicap en de ‘uitbodemende’ winstmarges lijken niet meteen uitzicht te geven op veel hogere lonen, boven op de index, zoals het ABVV dat zou willen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content