Goed nieuws voor uw portemonnee: het leven wordt minder snel duurder

Ewald Pironet

IN ‘T KORT

– De inflatie in België is gedaald van 3,6 procent in juli naar 2,9 procent in augustus.

– De inflatie in België is voor het eerst sinds januari onder de 3 procent.

– De stijging van de voedselprijzen is bijna stilgevallen, met een stijging van slechts 0,04 procent.

– Elektriciteit en gas werden duurder in vergelijking met vorig jaar, maar oliën en vetten, sigaretten, onderhoudsdiensten, kranten en bankkosten werden duurder in vergelijking met juli.

– De ECB zal waarschijnlijk de rente verlagen, aangezien de inflatie in een neerwaartse trend zit.

De inflatie lijkt steeds meer onder controle, de prijsstijgingen zijn zowel in België als in Europa minder fel. Het normaal niveau van prijsstijgingen komt opnieuw in zicht.

De inflatie in ons land bedraagt nu 2,9 procent en dat is heel wat lager dan de 3,6 procent een maand eerder. Een inflatie van 2,9 procent betekent dat een gemiddeld gezin dat een jaar geleden, in augustus 2023, 100 euro uitgaf, nu 102,9 euro betaalt voor dezelfde producten.

De inflatie is een belangrijk economisch cijfer, dat iedereen raakt. Een hoge inflatie is immers slecht nieuws voor wie spaargeld heeft, want het vreet de koopkracht aan, het geld wordt minder waard. Hoge inflatie is wel leuk voor wie hoge schulden heeft, want de waarde van de schuld neemt af naarmate de inflatie stijgt.

Het is de eerste keer sinds januari dat de inflatie in België onder de 3 procent zakt. Over het algemeen wordt een inflatie van 2 procent als ideaal gezien. De Europese Centrale Bank heeft ook als opdracht om er voor te zorgen dat de inflatie in Europa 2 procent is.

10 procent inflatie is pijnlijk, maar wat is dan wel het ideale cijfer?

Voedselprijzen

Bij de Belgische inflatiecijfers valt op dat de stijging van de voedselprijzen bijna is stilgevallen. Voeding is amper 0,04 procent duurder dan een jaar geleden.

In augustus werden vooral elektriciteit en gas duurder in vergelijking met vorig jaar, respectievelijk 11,3 procent en 97 procent. Niet omdat deze duurder werden op de markten, wel omdat de steunmaatregelen die een jaar geleden nog van kracht waren ondertussen zijn weggevallen. Veel mensen moeten dus meer betalen voor hun energie.

Werden de voorbije maand ook nog duurder in vergelijking met juli: oliën en vetten (plus 11,5 procent), sigaretten en andere tabakswaren (plus 24,2 procent), onderhoudsdiensten en huishoudelijke hulp (plus 10,3 procent), kranten en tijdschriften (plus 14,5 procent) en bankkosten (plus 10,5 procent).

Sommige producten werden de voorbije maand dan weer goedkoper in vergelijking met juli, zoals diesel (min 4,5 procent) en benzine (min 3,6 procent). Ook grote huishoudapparaten (min 7,3 procent), smartphones (min 5,6 procent), planten en bloemen (min 4,7 procent) en schrijf- en tekenwaren (min 3,9 procent) werden deze maand goedkoper.

Samenvattend is het zo dat huisvesting, water en energie 1,15 procentpunt duurder werd in vergelijking met juli en het meest bijdroegen aan de inflatie. De groep voeding en alcoholvrije dranken werd dan weer 0,75 procentpunt goedkoper en remde de inflatie het meest af.

Europa

Ook elders in Europa neemt de inflatie af. In Duitsland zakte de inflatie van 2,3 procent in juli tot 1,9 procent. Het is voor het eerst sinds maart 2021 dat de Duitse inflatie minder dan 2 procent bedraagt. In Frankrijk nam de inflatie af van 2,7 naar 2,2 procent.

Nu werd het inflatiecijfer voor heel Europa bekend en zoals verwacht, daalde dit van 2,6 naar 2,2 procent. Dat is belangrijk. De ECB heeft zoals gezegd als opdracht om ervoor te zorgen dat de inflatie 2 procent bedraagt. Ze kan dat onder meer doen door de rente te verhogen of te verlagen. Hogere rente maakt het geld duurder en remt de inflatie af, lagere rente maakt het geld goedkoper en stimuleert de economie.

Nu de inflatie in een neerwaartse trend zit, ziet het ernaar uit dat de ECB de rente zal verlagen. Daarover beslist ze binnen twee weken.

Als de ECB de rente verlaagt, zullen de banken waarschijnlijk niet lang wachten om ook de rente op bijvoorbeeld spaarboekjes te verlagen. Het moment waarop de banken dan ook de rente verlagen van bijvoorbeeld hypotheekleningen laat meestal wat langer op zich wachten, zoals we ondertussen hebben geleerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content