Wat betekent Trumps vlotte zege voor onze economie en uw portemonnee?

De vlotte verkiezingsoverwinning van Donald Trump zorgde ervoor dat de dollar sterker werd. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de Europese economie en onze portemonnee. © Getty Images
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

De meeste financiële markten reageren enthousiast op de duidelijke verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Beurzen open hoger, de dollar wordt sterker, de bitcoin staat op recordhoogte.

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwam verrassend snel en is ook duidelijk: Donald Trump wordt de nieuwe president. Hertellingen zijn overbodig. Dat er geen dagen of maanden onzekerheid heerst over wie straks het Witte Huis betrekt, wordt op de financiële markten goed onthaald. Investeerders vinden niets zo erg als aanslepende twijfel.

Alle beleggingen die een link hebben met de beleidsvoorstellen van Trump gingen er de voorbije maanden fel op vooruit. Beleggers anticipeerden al op een verkiezingsoverwinning van de Republikeinse presidentskandidaat, en met de uitslag schakelt de zogenaamde Trump-trade nog een versnelling hoger. Nu het ernaar uitziet dat de Republikeinen niet alleen in de Senaat maar ook in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid zullen behalen, staat niets Trump nog in de weg om zijn economische plannen door te voeren.

Inflatie

De verwachting is dat Trump als president de belastingen zal verlagen, en dat zou hogere bedrijfswinsten moeten opleveren. Aan de andere kant zal zijn ‘America First’-beleid zorgen voor hogere Amerikaanse importtarieven, moeilijkere handelsrelaties en misschien zelfs handelsoorlogen. Trump viseert daarbij vooral China, maar ook Europa kan daardoor getroffen worden. De Europese economie kan dus lijden onder het beleid van Trump. In elk geval is het geen goed nieuws voor de wereldhandel en de groei van de wereldeconomie.

Veel economen denken dat de belastingverlagingen en de grote overheidsuitgaven die Trump in petto heeft prijsstijgingen en dus inflatie met zich mee zullen brengen in de VS. Het gevolg zou dan zijn dat de Amerikaanse centrale bank, de FED, de rente niet verder zou kunnen verlagen om de inflatie niet nog meer op te zwepen.

Dollar

In elk geval werd de dollar sterker naarmate de verkiezingsuitslag duidelijker werd. Andere munten, zoals de euro, yen en Australische dollar, werden zwakker tegenover de dollar, de Mexicaanse peso verloor zelfs 3 procent.

Dat de dollar sterker wordt, heeft belangrijke gevolgen, aangezien de Amerikaanse munt nog steeds de dominante valuta is in de financiële wereld en voor de wereldhandel. De stijgende dollar is goed nieuws voor Europese beleggers die aandelen in Amerikaanse bedrijven hebben, want het omzetten van sterke dollars levert meer euro’s op.

Ingevoerde producten waarvoor je in dollar betaalt, zullen duurder worden.

Een zwakke euro zorgt in principe dan weer voor een betere concurrentiepositie voor Europese exportbedrijven: de Europese producten worden goedkoper. De keerzijde is dat de prijs van ingevoerde producten waarvoor in dollar moet worden betaald, duurder zal worden.

Zo wordt bijvoorbeeld de prijs van olie, maar ook van veel andere grondstoffen, steevast in dollar uitgedrukt. Aangezien de euro terrein verloor tegenover de dollar zullen er dus meer euro’s moeten worden betaald voor een barrel olie. Een duurdere dollar maakt dus de import duurder voor niet-Amerikanen en dus ook voor Europa.

Aandelen

De meeste beurzen gingen hoger naarmate de verkiezingsresultaten binnenliepen. Ook de Europese beurzen stegen woensdagochtend lichtjes met 0,6 procent. De Bel20, de index met de voornaamste aandelen van de Brusselse beurs, ging bij opening meteen 1,2 procent hoger. Het is afwachten hoe de overwinning van Trump de Europese beurzen verder zal beïnvloeden. Wel wordt verwacht dat de Amerikaans beurzen de volgende dagen hoger zullen klimmen.

Bitcoin

Vooral de koersen van de cryptomunten stegen met de zege van Trump. De bitcoin werd bijvoorbeeld meer dan 75.000 dollar waard, een nieuw record. Dat is niet zo verbazingwekkend, want het voorbije halfjaar presenteerde Trump zich als een ‘cryptopresident’.

Trump beloofde met transparantere richtlijnen te komen voor de cryptosector, waarvoor hij in de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn een bitcoin- en crypto-adviesraad wil oprichten in het Witte Huis. En hij kondigde ook aan dat hij op zijn eerste dag als president Gary Gensler zal ontslaan – Gensler is de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond. Dat werd toegejuicht door veel cryptoliefhebbers, want Gensler toonde zich een tegenstander van digitale munten en verklaarde herhaaldelijk dat de cryptosector wemelt van ‘misbruik en fraude’.

Nog belangrijker is Trumps plan om de bitcoin deel te laten uitmaken van de Amerikaanse schatkist. De Amerikaanse overheid bezit op dit moment voor zo’n 13 miljard dollar aan in beslag genomen bitcoins. Die maken nu geen deel uit van de reserves, en dat wil Trump veranderen. Het zou de bitcoin meteen een grote geloofwaardigheid geven, al blijft het zo dat de bitcoin geen onderliggende waarde heeft en de koers bepaald wordt door het spel van vraag en aanbod.

Partner Content