Van alle Europeanen zijn de Belgen het minst te spreken over de beschikbaarheid van geldautomaten. Maar liefst 23 procent vindt het moeilijk om in ons land aan cash te raken.
Belgen blijven Europees kampioen mopperen over de beschikbaarheid van geldautomaten. Dat blijkt uit een nieuw grootschalig Europees onderzoek, waarover de Nationale Bank van België communiceert.
Sinds 2019 peilt de Europese Centrale Bank (ECB) samen met de nationale centrale banken om de 2 jaar naar de evolutie van het betaalgedrag in de eurozone.
Twee jaar geleden klaagde de Belg in dat ‘Space’-onderzoek (Study on the Payment Attitude in the Eurozone) ook al steen en been over de beschikbaarheid van geldautomaten. Nergens anders in Europa klonk toen zoveel kritiek. Ook in de nieuwe studie blijft België het klachtenpeloton aanvoeren.
Terwijl in de eurozone 13 procent van de ondervraagden het moeilijk of zeer moeilijk vindt om aan cash te raken, is dat in ons land 23 procent. Een lichte verbetering (met 4 procentpunten) tegenover 2022, maar toch nog altijd een pak meer dan de nummer 2 en 3 qua klachten over bankautomaten: de Spanjaarden (19 procent) en de Nederlanders (15 procent).
‘Spreidingsplan voor geldautomaten: de banken lijken er ook nu weer de kantjes af te lopen’
Cash blijft populair
Het verdwijnen van heel wat bankautomaten in België leidt dus nog altijd tot grote frustratie. Begrijpelijk, want ondanks de digitalisering blijkt cash geld goed bestand tegen de tand des tijds.
Cash blijft in 2024 in fysieke verkooppunten in de eurozone het meest gebruikte betaalmiddel. 52 procent van de betaaltransacties verloopt met biljetten en munten.
Betaalkaarten en mobiele applicaties worden wel almaar populairder. Zo was cash in 2022 nog het favoriete betaalmiddel van 59 procent van de ondervraagde Europeanen. In België is cash in winkels en aan loketten nog goed voor 39 procent van alle aankopen, tegenover bijna 45 procent in 2022.
Jongere consumenten (onder de 40) gebruiken cash veel minder dan oudere consumenten (boven de 65).
Geen cash, wel crypto
Ook interessant is dat de Belg ‘s ochtends gemiddeld 55 euro cash op zak heeft. Dat is minder dan het gemiddelde in de eurozone (59 euro).
Verder beweert 70 procent van de ondervraagde Belgen thuis geen extra cashreserve te bewaren, het op één na hoogste percentage na Frankrijk in de eurozone.
Daar moet stilaan misschien wat verandering in komen, nu overheden hun burgers oproepen zich voor te bereiden op cyberaanvallen en natuurrampen, waarbij het digitale betaalverkeer tijdelijk kan uitvallen.
Geen cash, wel cryptogeld? 12 procent van de Belgen bezit in elk geval wel crypto-assets, en dat is toch meer dan het gemiddelde in de eurozone, dat op 9 procent ligt.