Beleggen in tijden van chaos: ‘Blijf kalm! Laat je niet van de wijs brengen door elk nieuwsfeit’

Het onvoorspelbare destructieve optreden van president Trump bezorgt iedereen die wat spaargeld heeft veel hoofdbrekens: wat doet u best als u 100 euro per maand kunt sparen, 500 euro, 1000 euro, 2500 euro of zelfs 5000 euro? Vier experten geven goede raad.
‘Al 35 jaar zit ik op een boot’, vertelt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro Private Banking. ‘En in die 35 jaar ben ik al eens in zwaar weer terechtgekomen. Dat kan ook niet anders, er is soms storm op zee. Af en toe duiken er mistbanken op. Maar gelukkig weet je dan meestal dat de storm voorbijtrekt en heb je toch nog een beetje zicht.
Vandaag kan ik dat niet zeggen. Ooit is de storm over, de vraag is alleen wanneer. Wat we nu meemaken met de Amerikaanse president Donald Trump leidt tot ongeziene taferelen, we weten niet wat het morgen zal zijn. Goede raad om de boot door deze spectaculaire storm te loodsen is dan ook geld waard.’
En dan is er natuurlijk Knack om u een handje te helpen. Wat moet u nu doen als u 100 euro, 500 euro, 1000 euro, 2500 euro of zelfs 5000 euro per maand kunt opzijleggen? ‘Doet het er eigenlijk toe hoeveel geld iemand kan sparen om goede raad te geven?’ vraagt Hans Bevers, hoofdeconoom van vermogensbankier Degroof Petercam zich af.
‘De enige zekerheid vandaag is dat de inflatie zal stijgen, dus op je spaarboekje verlies je aan koopkracht.’
Vincent Juvyns, ING
‘Ik denk dat je eerst moet nagaan hoe lang je je geld kunt missen’, zegt Bevers. ‘Met andere woorden, wat is je beleggingshorizon? Denk je het geld over een jaar of pas over zeven jaar nodig te hebben? Ben je iemand die het risico niet schuwt of lig je wakker als je tegen wat verlies aankijkt? Welk rendement wil je halen? En waar wil je dat geld aan besteden? Dient het om straks je huis te renoveren of om later een spaarpotje te hebben als je met pensioen gaat? Dat zijn vragen die elke spaarder eerst moet beantwoorden, om weloverwogen te kunnen beslissen wat hij of zij met de spaarcenten gaat doen.’
Vincent Juvyns, hoofd investeringsstrategie bij ING en Danny Reweghs, directeur strategie van Trends Beleggen, zijn het daarmee volmondig eens. ‘Natuurlijk hangt het af van het profiel van de spaarder, zijn risicobereidheid en beleggingshorizon’, zeggen ze allemaal.
‘Het is evident dat je met het geld dat je binnen 12 of 24 maanden denkt nodig te hebben geen risico mag lopen, om het even welk bedrag je maandelijks kunt sparen. Dat kun je zeker vandaag, in deze onzekere tijden, niet genoeg benadrukken.’
Wat doet u het best met uw spaargeld?
Bufferbedrag
‘Iedereen moet eerst sowieso berekenen hoeveel buffer er best in cash wordt aangehouden, voor moeilijkere tijden en onvoorziene omstandigheden’, zegt Juvyns. ‘Dat bedrag is voor iedereen anders en heeft niet zozeer te maken met wat je maandelijks kunt sparen, wel waar je jezelf comfortabel bij voelt.’
Het bufferbedrag is dus voor iedereen verschillend, maar het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) probeert toch een gids te zijn bij het bepalen van hoeveel u nodig hebt om onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven onmiddellijk te kunnen betalen. Zonder dat u daarvoor een lening moet aangaan of uw levensstijl moet aanpassen. Op de site nibud.nl kunt u zelf uw adviesbuffer berekenen. Het is de bedoeling dat de financiële buffer de vervanging van uw inboedel dekt, naast het onderhoud van huis en tuin, onverwachte rekeningen en de vervanging en reparaties van uw auto.
U spaart 100 per maand, 1200 euro per jaar
‘Eens je voor die spaarbuffer hebt gezorgd, kun je extra beginnen sparen’, zegt Bevers. ‘Een van de eerste zaken waar ik dan aan denk is pensioensparen. Als je dat nog niet doet, zou ik daarmee beginnen.’
Met pensioensparen bouwt u een extra spaarpotje op tegen dat u met pensioen gaat. Dit wordt fiscaal gestimuleerd als u dat via een bank of verzekeringsmaatschappij doet. U kunt daarbij kiezen. U kunt maximaal 1050 euro per jaar (87,50 euro per maand) storten en dan krijgt u een belastingvermindering van 30 procent, dus maximaal 315 euro. U kunt ook maximaal 1350 euro (112,50 euro per maand) storten en dat levert u een belastingvermindering van 25 procent op, dus maximaal 337,50 euro.
Let op: de keuze om voor een bedrag van meer dan 1050 euro per jaar te sparen is fiscaal alleen voordelig als u meer dan 1260 euro spaart. Spaart u tussen de 1050 en 1260 euro dan hebt u met 25 procent belastingvermindering toch minder voordeel dan als u 1050 euro spaart en 30 procent belastingvermindering vangt. En besef ook dat u pas uw geld krijgt als u 65 jaar bent, als u eerder dat geld opvraagt wordt u fiscaal gestraft.
‘Af en toe is er storm op zee, maar gelukkig weet je meestal dat het onweer voorbijtrekt. Vandaag kan ik dat niet zeggen.’
Erik Joly, ABN Amro Private Banking
Hoeveel brengt dat pensioensparen u op? Stel dat u van uw 25e tot uw 65e voor 1050 euro aan pensioensparen doet, dan levert dat na 40 jaar een spaarpotje van 42.000 euro op, plus het rendement. Dat rendement is afhankelijk van waar uw bank of verzekeringsmaatschappij uw pensioenspaargeld in belegt en wat de opbrengst daarvan is. Stel dat u een rendement haalt van 2 procent, dan levert u dat op uw 67e in totaal bijna 67.000 euro op. Daarop moet u wel 8 procent belastingen betalen, dus komt u op afgerond 61.000 euro.
Nog een belangrijke opmerking: om fiscaal voordeel te hebben aan het pensioensparen moet u dat doen via een bank of verzekeringsmaatschappij. Die rekent u daarvoor kosten aan. Die kosten gaan af van uw rendement. U kan dus zeggen dat het fiscaal voordeel (voor een deel) gaat naar die kosten.
U zou ook op uw eentje kunnen sparen, en het fiscaal voordeel én de kosten aan u laten voorbijgaan. Dat vergt wel discipline om in goede en kwade dagen een som te sparen én ook enige wijsheid om dat geld dan goed te beleggen. Beschikt u daarover niet, dan is pensioensparen allicht het verstandigste.
U spaart 500 per maand, 6000 euro per jaar
Wat te doen als u een spaarbuffer hebt en al aan pensioensparen doet? ‘Als ik maximaal 1000 euro per maand kan sparen, zou ik dat geld op een spaarboekje zetten’, zegt Joly. ‘Je moet je er dan wel bewust van zijn dat de rente die je op je spaarboekje zal ontvangen lager zal liggen dan de inflatie, de stijging van de levensduurte. Je zult dus aan koopkracht inboeten, maar dat is de prijs die je betaalt om geen risico te lopen.’
De hoogste totale rente die u vandaag op een spaarrekening kunt krijgen bedraagt 2,80 procent. VDK biedt 1,35 procent basisrente en 1,45 procent getrouwheidspremie (dus op het bedrag dat één jaar onaangeroerd op de spaarrekening blijft staan) en is ietsepietsje voordeliger dan Belfius dat 1,30 procent basisrente geeft en een getrouwheidspremie van 1,50 procent.
Op de website spaargids.be vindt u welke rente de verschillende banken bieden, maar kijk dan zeker ook naar de voorwaarden. Zo kunt u bij VDK Bank maximaal 500 euro per maand op zo’n spaarrekening zetten, bij Belfius 600 euro.
Termijnrekeningen, waarbij u het geld voor een bepaalde periode vastlegt, bieden vandaag niet meer rente dan een spaarboekje. En vergeet niet dat u op die intresten ook nog 30 procent roerende voorheffing moet betalen. Juvyns: ‘De enige zekerheid die we vandaag hebben is dat de inflatie zal stijgen, dus op je spaarboekje en termijnrekening zul je gegarandeerd aan koopkracht verliezen.’
Daarom wijst Juvyns erop dat u niet over heel veel spaargeld moet beschikken om te beleggen: ‘Je kunt al beginnen met 10 euro per maand. Dan houd je best de twee gouden regels voor ogen, die trouwens voor iedereen gelden, ook als je maandelijks duizenden euro’s te beleggen hebt. Ten eerste, spreid je beleggingen in de tijd. Koop bijvoorbeeld elke maand voor een bepaald bedrag, wat er ook gebeurt. Ten tweede, spreid tussen activaklassen: denk bijvoorbeeld aan een gemengd fonds.’
Zo’n gemengd fonds spreidt de beleggingen over aandelen, obligaties en liquiditeiten in welbepaalde sectoren, in welbepaalde landen, in welbepaalde munten of wereldwijd. U kunt zo’n gemengd fonds bij de bank aanschaffen, maar die rekent u wellicht wel beheers-, in- en uitstap- en eventueel andere kosten aan. Informeer u goed, want die kosten knabbelen aan uw rendement.
U spaart 1000 euro per maand, 12.000 euro per jaar
‘Met meer dan 1000 euro spaargeld per maand zou ik een tracker op de MSCI World kopen, eventueel aangevuld met een tracker op de Euro Stocks 50 en de S&P 500’, zegt Joly.
Misschien klinkt dit voor u als Chinees. Een tracker of Exchange Traded Fund (ETF) schaduwt een beursindex of een bepaalde korf van aandelen. Een tracker op de MSCI World volgt dus de beweging van een korf van wereldwijde aandelen samengesteld door Morgan Stanley Capital International (MSCI), met daarin zo’n 1395 verschillende aandelen uit 23 ontwikkelde landen.
Een tracker op de Euro Stocks 50 doet dit voor vijftig grote Europese bedrijven, gaande van AB Inbev en Adidas over Ferrari en Mercedes-Benz tot Total Energies en Wolters Kluwer. Het weerspiegelt de Europese economie. De S&P 500 bestaat uit de 500 grootste bedrijven die op Wall Street genoteerd zijn en geeft een beeld van de Amerikaanse economie. Daarin zitten bedrijven als Apple, Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Meta Platforms en Tesla.
‘Is nu een goed moment om aandelen te kopen? Ik zou zeer voorzichtig zijn, wie weet escaleert het nog.’
Danny Reweghs, Trends Beleggen
Het grote voordeel van trackers is dat u zelf helemaal niets hoeft op te volgen en dat het goedkoper is dan een beleggingsfonds dat uw bank zal voorstellen. Maar ook hier moet u goed nagaan wat de transactie- en andere kosten zijn bij de verschillende aanbieders. Het grote nadeel van trackers is dat u overgeleverd bent aan de grillen van de beurs: gaat Wall Street naar beneden, dan zakt de tracker op de S&P 500 natuurlijk ook.
Bevers: ‘Als je in trackers belegt, moet je er tegen kunnen dat ze op bepaalde momenten in het rood staan. Je moet dan naar de lange termijn kijken. Het gaat er niet om wat ze vandaag waard zijn, maar wel over pakweg zeven jaar. En de geschiedenis leert dat, ondanks alle beurscrashes, een goede korf aandelen op lange termijn het meeste rendement biedt.’
Natuurlijk rijst dan de vraag of het vandaag het ideale moment is om aandelen te kopen. Daarop komen we straks terug, maar eerst nog even kijken wat u kunt doen als u 2500 euro of zelfs 5000 euro per maand kunt sparen.
U spaart 2500 euro per maand, 30.000 euro per jaar
‘Als je wilt beleggen op lange termijn en je hebt daarvoor pakweg 2500 euro per maand ter beschikking, zou ik denken aan wat de “core-satellite strategy” wordt genoemd’, zegt Bevers. Die core-satellite-strategie is het nieuwe hippe woord in financiële kringen en verwijst naar ons zonnestelsel, waarbij de planeten rond de zon draaien.
Bij beleggen betekent dit dat u de beleggingsportefeuille uitbouwt met een vaste kern (core), met daaromheen een aantal andere, wat meer risicovolle beleggingen (satellites). Concreet kunnen dan als vaste kern de eerder genoemde trackers van de MSCI World, Euro Stocks 50 en de S&P 500 worden aangehouden. Daarnaast kunt u dan een aantal aandelen of beleggingsfondsen uitkiezen die inspelen op een bepaald land, thema of sector.
‘Ik denk dat een viertal thema’s in het oog springen’, zegt Bevers. ‘Eén, vergrijzing en dan kom je uit bij aandelen die verband houden met gezondheidszorg en farmaceutische producten. Twee, artificiële intelligentie en robotica en alle bedrijven die daarmee bezig zijn. Drie, klimaat en duurzame energie, op lange termijn zal dat nog aan belang winnen. En vier is misschien een iets controversiëler thema: defensie. Met de spanningen die zich in de wereld voordoen, kunnen defensiebedrijven een goede belegging zijn.’
Juvyns: ‘Wij denken dat naast ondernemingen die inspelen op de gezondheidszorg vooral de banken en nutsbedrijven zoals energiebedrijven het goed zullen doen.’ Joly: ‘Wij schuiven de farmaceutische sector naar voren omdat de bevolking vergrijst. En daarnaast geloven we in de financials, de banken, omdat we verwachten dat die gezien de evolutie van de rente meer winst zullen maken. En om het risico in de beleggingen wat te temperen zou ik dat aanvullen met obligaties.’
‘Trackers zijn een relatief makkelijke manier van beleggen. ‘Maar je moet je er tegen kunnen dat ze op bepaalde momenten in het rood staan.’
Hans Bevers, Degroof Petercam
Obligaties kennen niet de grote pieken en dalen zoals we die bij aandelen soms zien. Als u een obligatie koopt, leent u voor een bepaalde tijd geld uit aan een bedrijf of een overheid (dan wordt er gesproken van een ‘staatsbon’). Aan het eind van de looptijd krijgt u uw geld terug plus de beloofde intrest. Joly: ‘Ik zou het rustig houden en op veilig spelen, en daarom obligaties kopen van de kernlanden in de eurozone, zoals Duitsland en Nederland.’
Juvyns gaat daarin mee: ‘Nu de beurzen zo hard op en neer gaan, zijn obligaties een goed alternatief voor aandelen.’ Hij zou dan ook kijken naar obligaties van sterke bedrijven, met een stevige balans: ‘Er zijn ondernemingen die vandaag 4 procent rente bieden, lang niet slecht.’
‘Wat meer obligaties dan gewoonlijk is nu geen slecht idee’, vindt ook Reweghs. ‘Het komt erop aan om je portefeuille goed uit te balanceren. In 2024 was “hangmatbelegger” het woord van het jaar, je kocht wat grote trackers en voor de rest moest je je er niet om bekommeren, maar dat geldt nu niet meer. Vandaag moet je met je beleggingen bezig zijn, je moet je goed informeren om tot een evenwichtige beleggingsportefeuille te komen. “Balanceren” is dan ook voor mij het woord van 2025.’
U spaart meer dan 5000 euro per maand, of 60.000 euro per jaar
Meer dan 5000 euro sparen per maand is niet voor veel mensen weggelegd, maar het zou kunnen dat u via een schenking of erfenis plots een groot bedrag ontvangt. Wat dan? ‘Ik zou dezelfde core-satellite-strategie hanteren als bij iemand die 2500 euro per maand aan spaargeld heeft’, zegt Bevers. ‘Misschien dat je nog iets meer in risicovolle beleggingen kunt investeren, als je beleggingshorizon lang genoeg is.’ Joly: ‘Je zou dan inderdaad meer in individuele aandelen kunnen beleggen.’
En wat met goud? ‘Goud is de voorbije maanden al sterk in prijs gestegen’, zegt Reweghs, ‘wat aangeeft dat mensen op zoek zijn naar een veilige haven. Een beetje goud heeft zijn plaats in elke gediversifieerde portefeuille, maar ik zou nu zeker niet massaal switchen naar goud.’ Juvyns: ‘Zolang er geopolitieke spanningen zijn, zal goud populair blijven, maar als die spanningen wegebben, zal goud minder aantrekkelijk worden. In een gemengd fonds heeft goud wel zijn plaats.’
De vraag is of u zelf wilt en kunt uitpluizen wat de juiste beleggingen zijn om uit te kiezen, en die dan ook nog goed te balanceren. Banken zijn natuurlijk bereid om tegen een vergoeding u daarbij te helpen en om samen een plan op te stellen.
‘Een beetje goud heeft zijn plaats in een gemengd fonds, maar ik zou nu zeker niet massaal switchen naar goud.’
Danny Reweghs, Trends Beleggen
‘Alle respect voor iemand die dat zelf wil doen’, zegt Juvyns, ‘maar ik vergelijk het steeds als volgt: natuurlijk is het leuk om thuis zelf een klus op te knappen als je er de tijd en de passie voor hebt. Dat neemt niet weg dat een herstelling aan je huis vaak toch beter gebeurt door een deskundige. Als ik het zelf doe, zal het allicht goedkoper zijn, maar is het waarschijnlijk ook minder goed gedaan.’
‘Zo is het ook met beleggen’, vervolgt Juvyns. ‘Misschien kun je toch beter een beroep doen op iemand die er dag in dag uit professioneel mee bezig is. Want we zijn vaak de grootste vijand van onze eigen beleggingsportefeuille. Zeker vandaag, nu het minder goed gaat op de beurs, want dan lopen de emoties al eens hoog op en is de verleiding groot om ook maar snel aandelen te verkopen. Maar als je het beheer van je portefeuille hebt uitbesteed aan een derde partij, zal daar minder emotie mee gemoeid zijn en zullen de beslissingen rationeler worden genomen.’
Wat kunt u doen met uw spaargeld nu de rente daalt? En is het verstandig om meer cash in huis te halen?
Is het nu het ideale moment om te kopen?
‘Nu de beurzen zo fel zijn gezakt, krijg ik van beleggers vaak de vraag of dit het moment is om aandelen te kopen’, zegt Reweghs. ‘Ik zou toch zeer voorzichtig zijn, je moet er rekening mee houden dat het allemaal nog erger kan worden, wie weet escaleert het nog.’
‘Aan de andere kant moet je ook niet panikeren en alles verkopen’, meent Reweghs. ‘Ik denk dat Trump zich geen beurscrash kan permitteren. Volgend jaar zijn er midterm-verkiezingen in de VS waarbij de politieke machtsverhoudingen in het Congres op het spel staan en die ook gezien kunnen worden als een referendum over het beleid van de president. Trump moet maken dat de Amerikanen dan niet veel geld op de beurs verloren zijn.’
‘Maar natuurlijk zijn er die invoerheffingen, die nu 90 dagen zijn uitgesteld waardoor we in een zeer onzekere periode zitten’, vervolgt Reweghs. ‘Dat weegt op de internationale handel, de economische groei zal vertragen en ondertussen zullen de prijzen stijgen. Zo dreigen we met stagflatie te maken te krijgen, een stagnerende economie met een hoge inflatie. We weten hoe moeilijk het is om daaruit te raken: als de centrale bank de rente verlaagt om de economie aan te vuren, zullen de prijzen nog meer stijgen. En als ze de rente verhoogt om de inflatie af te remmen, zal de economie nog meer vertragen.’
‘Wie geld wil beleggen, doet beter een beroep op een professional. We zijn vaak de grootste vijand van onze eigen beleggingsportefeuille.’
Vincent Juvyns, ING
Reweghs besluit: ‘De beslissingen die Trump en zijn administratie vandaag nemen zijn zeer radicaal, maar dat wil niet zeggen dat we ook radicaal met onze beleggingsportefeuille moeten beginnen jongleren. Blijf kalm, verlies de trappers niet, is nu het devies. Je moet nu vooral het hoofd koel houden.’ Joly: ‘Ik denk dat het vandaag gevaarlijk is om grote bewegingen te doen in je beleggingen. Het sentiment kan snel omslaan.’
‘De aandelen staan trouwens nog steeds vrij hoog genoteerd’, vindt Reweghs. ‘Het is nog geen tijd voor koopjes. Daarom zou ik doen wat je best altijd doet: elke maand eenzelfde bedrag beleggen. Dan koop je nu eens op een dieptepunt en een andere keer op een hoogtepunt, die elkaar uitvlakken. Maar je mag er niet mee stoppen, wat dat zie je vaak. Als het goed gaat is iedereen enthousiast over de beurs, gaat het slecht, gooien ze de handdoek in de ring. Dat is niet de beste strategie.’
‘Je houdt best een consistente beleggingsaanpak aan’, zegt ook Bevers. ‘Het is niet goed om op elk nieuwsfeit emotioneel te reageren, want de ene maand bombardeert Rusland een stad in Oekraïne, dan laat Trump weer een verrassende uitspraak noteren en daarna laait het gerucht dat China Taiwan zal binnenvallen weer op… Laat je daardoor niet van de wijs brengen, maar beleg op vaste moment een bepaald bedrag dat je met jezelf hebt afgesproken.’