Financiën Wat kunt u doen met uw spaargeld nu de rente daalt? En is het verstandig om meer cash in huis te halen?
Financiën Financiën Trump jaagt bitcoin door het dak: 'Zolang er nieuwe mensen instappen, blijft de bubbel bestaan' De waarde van de bitcoin is sinds begin dit jaar met 126 procent gestegen, tot boven de 100.000 dollar. De verkiezing van Donald Trump gaf de cryptomunt nog een laatste boost. Hans Degryse (KU Leuven) waarschuwt voor de crash: 'Op het moment dat iedereen naar de uitgang wil – en dat moment zál er komen – kan het heel snel gedaan kan zijn.'
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Met de kritiek van Theo Francken op de meerwaardebelasting zit het wijsvingertje weer bij rechts’ ‘De meerwaardebelasting op zich vind ik gewoon immoreel en onethisch’, zei N-VA-onderhandelaar Theo Francken afgelopen vrijdag in het Canvas-programma De afspraak. De redenering van Francken is niet moeilijk. Ondernemen betekent risico nemen, of in het Engels: ‘skin in the game’ hebben. Als je faalt, dan bloed je, of scheur je minstens je broek. Als je …
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘Dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten?’ Een eenvoudige vraag, het antwoord is nogal ideologisch bepaald.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Op een sluipende manier haalt een sterke dollar ook meer euro’s uit onze portemonnee' De sterke dollar is niet alleen te wijten aan de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump.
Financiën Financiën De meerwaardebelasting op aandelen komt eraan In België bestaan er al heel wat belastingen op vermogens, maar geen meerwaardebelasting op aandelen. Daarover wordt nu gediscussieerd bij de regeringsvorming.
Financiën Financiën Het vermogenskadaster is straks een feit: de fiscus zal weten hoeveel geld u hebt Wat weet de fiscus over uw geld en beleggingen? Veel, héél veel zelfs. ‘Het vermogenskadaster bestaat de facto al voor 80 procent’, zegt professor fiscaal recht Michel Maus. ‘En straks zal dat 100 procent zijn.’
Financiën Financiën Belgisch gezin heeft gemiddeld 555.000 euro en is rijker dan elders in Europa Een gemiddeld gezin in België bezit 555.000 euro en is daarmee een stuk rijker dan huishoudens in de meeste andere landen. Op het vlak van ongelijkheid bevinden we ons in de middenmoot, maar vooral alleenstaande vrouwen zijn kwetsbaar.
Financiën Financiën Professor Luc De Broe over managementvennootschappen: ‘Zodra mensen recht hebben op privileges, willen ze die niet meer afgeven’ Steeds meer goedverdienende kaderleden in loondienst stappen over naar een zelfstandigenstatuut. Door te factureren vanuit een zogenaamde managementvennootschap betalen ze een pak minder belastingen. De Hoge Raad voor Financiën pleit voor een hervorming van het populaire systeem. Ook formateur Bart De Wever (N-VA) stelde in zijn laatste nota een aanpassing voor. ‘Maar de impact daarvan zou heel beperkt zijn’, zegt hoogleraar fiscaal recht Luc De Broe (KU Leuven).
Financiën Financiën Wat betekent Trumps vlotte zege voor onze economie en uw portemonnee? De meeste financiële markten reageren enthousiast op de duidelijke verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Beurzen open hoger, de dollar wordt sterker, de bitcoin staat op recordhoogte.
Opinie | Christophe Heyndrickx Opinie | Christophe Heyndrickx 'Hoe de erfbelasting mensen verdeelt en inkomen herverdeelt' 'Successierechten staan wereldwijd onder druk, vooral omdat ze worden gezien als een oneerlijke dubbele belasting op arbeidsinkomsten, waarvan de middenklasse de dupe is', schrijft Christophe Heyndrickx van denktank Eleni. 'Wij betogen echter dat successierechten kunnen worden gebruikt om excessieve rendementen op kapitaal te corrigeren, die schadelijk kunnen zijn voor zowel inkomensverdeling als economische groei.'
Financiën Financiën Beleggen in angst: is het nu nog interessant om goud te kopen? De goudprijs steeg dit jaar met meer dan 30 procent en sommigen zien aan die rally nog geen einde komen. Wat is er aan de hand en hoe interessant is goud als belegging?
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Officieel moet de ECB alleen naar de inflatie kijken, maar op de achtergrond speelt nog zeker iets anders mee' Wereldwijd verlagen de centrale banken de rente, ook de Europese Centrale Bank doet mee. Waarom?
Politiek Politiek Van jobbonus tot wegenvignet: de grote vraagtekens bij de Vlaamse begrotingstabel De Vlaamse regering wil een begrotingsevenwicht tegen 2027. Of dat gehaald zal worden, is op basis van de net bekendgemaakte begrotingstabel onzeker.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De rentedalingen zouden moeten zorgen voor een economische opkikker' De Europese en de Amerikaanse centrale bank verlaagden deze maand de rente. Wat wil dat zeggen en wat betekent dat voor uw portemonnee?
Financiën Financiën Hoeveel schulden heeft uw gemeente? Op minder dan een maand voor de verkiezingen maakt Knack de financiële balans op van de Vlaamse gemeenten. Ook gemeenten kunnen schulden maken. Hoeveel schuld per inwoner uw gemeente heeft, vindt u hier.
Financiën Financiën Hoeveel opcentiemen betaalt u in uw gemeente? Op minder dan een maand voor de verkiezingen maakt Knack de financiële balans op van de Vlaamse gemeenten. Bovenop de onroerende voorheffing die u betaalt aan de Vlaamse overheid, mogen gemeenten ook zelf een belasting heffen. Die belasting wordt uitgedrukt in een factor van de belasting aan de Vlaamse overheid die u moet betalen. Hoeveel die opcentiemen voor uw gemeente bedragen, vindt u hier.
Financiën Financiën Hoeveel aanvullende personenbelasting betaalt u in uw gemeente? Op minder dan een maand voor de verkiezingen maakt Knack de financiële balans op van de Vlaamse gemeenten. In Vlaanderen mogen gemeenten aanvullende personenbelasting heffen op hun inwoners. Hoeveel die belastingvoet voor uw gemeente bedraagt, vindt u hier.
Financiën Financiën Wat is de autofinancieringsmarge voor uw gemeente? Op minder dan een maand voor de verkiezingen maakt Knack de financiële balans op van de Vlaamse gemeenten. De autofinancieringsmarge is het verschil tussen de ontvangsten van een stad en alle uitgaven en interestlasten. Hoeveel die autofinancieringsmarge voor uw gemeente bedraagt, vindt u hier.
Politiek Politiek Welke Vlaamse steden heffen het meest en het minst belastingen? En wie zit het diepst in het rood? Op minder dan een maand voor de verkiezingen maakt Knack de financiële balans op van de grote Vlaams steden. Wie heft de meeste belastingen? Wie torst de hoogste schuld? En wie krijgt het meeste geld van de Vlaamse regering?
Maatschappij Maatschappij Het leven van de superrijken: ‘Zoveel geld kan ook een last zijn’ Zorgenvrij misschien, maar gelukkig? Maandenlang dook de Duitse journaliste Julia Friedrichs in de wereld van miljonairs en miljardairs. Ze was alleen jaloers op hun privéjet.
Financiën Financiën Hoe aantrekkelijk is de nieuwe staatsbon en wat zijn de veilige alternatieven? Wie intekent op de nieuwe staatsbon met een looptijd van één jaar mag rekenen op een netto rente van 1,925 procent. Wat bieden vergelijkbare financiële producten van de banken? Waar belegt u nu het best veilig uw spaarcenten?
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘Het gedrag van de banken is het voorbije jaar niet echt veranderd, al willen ze u graag het tegendeel laten geloven’ Het grote succes van de staatsbon een jaar geleden zorgde niet voor een echte gedragswijziging van de banken.
Financiën Financiën Goed nieuws voor uw portemonnee: het leven wordt minder snel duurder De inflatie lijkt steeds meer onder controle, de prijsstijgingen zijn zowel in België als in Europa minder fel. Het normaal niveau van prijsstijgingen komt opnieuw in zicht.
Bijgedachte | Financiën Bijgedachte | Financiën Erfbelasting op de schop? 'Nu profiteren vooral rijke families van lage erfenis- en schenkingstarieven' De erfbelasting staat op de agenda van de Vlaamse onderhandelaars die onder leiding van Matthias Diependaele (N-VA) werken aan een nieuwe Vlaams regeerakkoord. Het is een belasting die velen beroert en voor velen ook pijnlijk is.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘Grootbanken zouden een beetje beschaamd moeten zijn over hun lage rente’ Gaat u even zitten: dit jaar krijgen de Belgische banken bijna 10 miljard euro van de Nationale Bank. Professor internationale economie Paul De Grauwe (London School of Economics) omschrijft dat als ‘een cadeau op kap van de belastingbetaler’. Banken hebben bij de centrale bank een soort zichtrekening, en terwijl u en ik nul procent rente …
Financiën Financiën Nu u binnenkort uw staatsbonwinst krijgt: wat doet u het best met uw vrijgekomen geld? Begin september krijgen de mensen die een jaar geleden investeerden in de staatsbon meer dan 22 miljard euro op hun zichtrekeningen gestort. Banken knokken om dat geld te recupereren. En toch komt de spaarder er bekaaid af.
Financiën Financiën Decathlon: de Aldi van de vrije tijd wil Adidas en Nike naar de kroon steken Decathlon is dankzij onophoudelijke kortingen uitgegroeid tot de grootste sportwinkelketen ter wereld. Maar de mysterieuze eigenaren en de nieuwe ceo hebben nog ambitieuzere doelen. ‘Er breekt een nieuw tijdperk aan.’
Financiën Financiën Econoom Gertjan Verdickt: ‘Whisky heeft een gemiddeld beleggingsrendement van 17,5 procent' Hoepel toch op met je bitcoins en aandelen. De Leuvense professor financiële economie Gertjan Verdickt onderzoekt nu in Nieuw-Zeeland het potentieel van wijn als belegging.
Financiën Financiën Waarom uw dure kopje koffie straks nog prijziger wordt De koffieprijs stijgt verder, terwijl hij al historisch hoog is. Hoe komt dat, en gaat de Belg nu minderen? ‘Koffie zit nu eenmaal in onze cultuur’, zegt landbouweconoom Xavier Gellynck.
Opinie | Hielke Van Doorslaer Opinie | Hielke Van Doorslaer 'Gefabriceerde wooncrisis? De onderbelichte rol van het monetair beleid' 'De wooncrisis draagt de vingerafdrukken van het gevoerde monetair beleid', schrijft Hielke Van Doorslaer van Denktank Minerva. Deze bijdrage is de eerste aflevering van onze zomerreeks: De doordenkers van Knack.be: Betaalbaar wonen.
Europa Europa Wat betekent de renteverlaging van de ECB voor uw portemonnee? De Europese Centrale Bank verlaagt voor het eerst in bijna vijf jaar de rente. Wat betekent dat voor uw spaarboekje en voor hypotheekleningen? Is de inflatie al echt onder controle? En volgen er nog renteverlagingen?
Politiek Politiek Wat zijn de gevolgen van de verkiezingsbeloftes voor uw koopkracht? De koopkracht is een van de voornaamste thema’s in de strijd om uw stem. Hoe is het gesteld met de koopkracht? Wat zeggen de partijen erover? Wat beloven ze? En wat betekent dat concreet voor uw portemonnee?
Bijgedachte | Financiën Bijgedachte | Financiën ‘Beste banken, kunnen jullie alsjeblieft een beetje meer respect voor ons opbrengen?’ Ze sluiten overal filialen, bouwen hun service af en weigeren nu ook nog eens om gedupeerden van online fraude te vergoeden. Alles wijst erop dat grootbanken alleen nog in hun gewone klanten geïnteresseerd zijn wanneer die geld willen beleggen.
Financiën Financiën Afscheid van Jim Simons (86): de miljardair zonder kousen Gelauwerd wiskundige, lid van de American Philosophical Society, notoir filantroop en ‘de slimste miljardair ter wereld’ volgens de Financial Times. Dat was de in New York overleden Jim Simons (86).
Financiën Financiën Onderzoek UGent: ‘Vier op de tien gezinnen verloor koopkracht onder de regering-De Croo’ De 40 procent armsten in onze samenleving ging er tijdens de huidige regeerperiode op achteruit, blijkt uit Gents onderzoek. Dat is veel meer dan gedacht.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Net nu we opnieuw werden uitgeroepen tot wereldkampioen, mogen we opnieuw onze belastingbrief invullen' We mogen als wereldkampioen belastingen-betalen opnieuw onze ingewikkelde belastingbrief invullen. Ondanks vele beloftes over belastingverlaging en -vereenvoudiging.
Financiën Financiën Hoe doet u best aan pensioensparen? Veel mensen doen aan pensioensparen. Dat gebeurt dan via een bank of verzekering en die doen dat niet gratis, de kosten kunnen oplopen tot 10 procent. Kan u dan niet beter zelf uw pensioensparen organiseren? Of zijn er andere mogelijkheden?
Financiën Financiën Passief beleggen: ‘Soms is het beter om je beleggingen maandenlang niet te checken’ Hangmatbelegger Tim Nijsmans geeft zijn cliëntèle altijd hetzelfde advies: ‘Beleg passief en doe zelf zo weinig mogelijk. Probeer de beurs nooit te kloppen.’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘De overheid is arm, maar niet alle Belgen zijn rijk’ De Belgen werden vorig jaar 62 miljard euro rijker. Dat is nog zonder hun vastgoed gerekend. Maar het vraagt wel wat nuance.
Europa Europa Uw spaargeld moet de Europese economie redden Donkere wolken pakken zich samen boven de Europese economie, aldus de Italiaanse ex-premier Enrico Letta. Zonder drastische maatregelen zal de Europese welvaart verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Financiën Financiën Econoom Gert Peersman: ‘De banken kunnen de spaarders gerust wat meer geven’ Worden de banken slapend rijk dankzij de hoge rente van de Europese Centrale Bank (ECB)? ‘Ja,’ zegt econoom Gert Peersman (UGent), ‘maar dat is het gevolg van het jarenlange gratis-geldbeleid.’
Financiën Financiën Allerrijksten werden dit jaar 1500 miljard dollar rijker De allerrijksten ter wereld zijn met nog twee dagen te gaan dit jaar 1500 miljard dollar (1356 miljard euro) rijker geworden. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Bloomberg Billionaires Index van de 500 rijkste mensen in 2023. In 2022 verloren ze gezamenlijk nog zo'n 1400 miljard dollar.
Financiën Financiën Econome Selien De Schryder: ‘De staatsbon was een véél te groot succes’ ‘Je zou verwachten dat de grootbanken na de staatsbon gaan vechten om het geld van de spaarder, maar dat doen ze niet’, zegt econoom Selien De Schryder.
Financiën Financiën Opnieuw staatsbon op 1 jaar in 2024: schatkist wil zo 13,5 miljard euro ophalen Er zal in 2024 opnieuw een staatsbon worden uitgegeven met een looptijd van een jaar. Dat heeft Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, donderdag bevestigd.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Succesrijke staatsbon op één jaar zorgde niet voor hogere spaarrentes bij de grootbanken' De succesrijke staatsbon op één jaar zorgde niet voor hogere spaarrentes bij de grootbanken.