Factcheck: virale vacature voor verpleegkundige die Arabisch spreekt is elf jaar oud

Karin Eeckhout

Op Facebook wordt een jobadvertentie gedeeld waarin, voor een Aalsters ziekenhuis, een verpleegkundige wordt gezocht die Arabisch kent. Socialemediagebruikers reageren misnoegd. De vacature blijkt authentiek maar werd al in 2013 gepubliceerd. Ze kaderde in een specifiek project waaraan het bewuste ziekenhuis wilde deelnemen.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op de Facebookpagina Vlaams Nieuws verschijnt op 20 augustus onderstaande post.

We zien een screenshot van een jobadvertentie voor een ‘Verpleegkunde regio Aalst’. De geschikte kandidaat zal werken in een ziekenhuisomgeving, zegt de advertentie, moet een diploma verpleegkunde bezitten én de Arabische taal machtig zijn.

‘Vergeet Frans als tweede taal, hold your horses’, zegt het bijschrift bij de foto van de advertentie. Die laatste is gepubliceerd op de website van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB maar komt oorspronkelijk van het uitzendbedrijf Randstad, zo blijkt uit de slogan (‘Good to know you’) en het logo. De post bevat geen link naar de bewuste advertentie.

De post lokt veel reacties uit. Hij wordt in minder dan 24 uur 134 keer gedeeld en bereikt op die manier tienduizenden Facebookgebruikers. In de commentaren tonen heel wat mensen zich verontwaardigd over de gevraagde kennis van het Arabisch. 

Een aantal mensen reageert echter kritisch. Sommigen denken dat de advertentie fake is. 

Anderen stellen dat het gaat om een oude vacature, die al in 2013 werd gepubliceerd. Die laatsten hebben het bij het rechte eind, bevestigt woordvoerder Wim Van der Linden van Randstad via e-mail aan Knack: ‘De desbetreffende vacature dateert van 2013. Er is toen ook – met name op sociale media – heel wat ophef ontstaan, maar de vraag was volkomen legitiem.’

‘Het komt inderdaad niet vaak voor in de zorgsector dat kennis van het Arabisch gevraagd wordt’, bevestigt Van der Linden. ‘Het gebeurt altijd in het kader van een specifieke job. Het  Aalsterse ziekenhuis was kandidaat om deel te nemen aan een Europees programma via de vzw Healthcare Belgium om niet-Westerse patiënten hier te laten opereren. In hun land van herkomst ontbreken vaak de nodige apparatuur en chirurgen om dergelijke moeilijke ingrepen uit te voeren. Die patiënten spreken uiteraard geen Nederlands of Frans en verblijven maar korte tijd in België. Vandaar de noodzaak om iemand in het ziekenhuis te hebben die hun taal spreekt. Om voorbereid te zijn, had het ziekenhuis ons de opdracht gegeven om proactief op zoek te gaan naar een verpleegkundige die het Arabisch machtig is om, als ze het project zouden toegewezen krijgen, mensen uit die landen te kunnen bijstaan tijdens hun verblijf in België. In dit geval was de Arabische taalvereiste dus volkomen wettelijk. Het ziekenhuis wilde die buitenlandse patiënten die alleen Arabisch kennen in de beste omstandigheden opvangen en dan heb je gekwalificeerd personeel nodig.’

Van segregatie was volgens Van der Linden geen sprake. ‘Er werd geen verpleegkundige aangeworven die Arabisch kent omdat er patiënten zijn van allochtone afkomst die geen Nederlands spreken. In dergelijke gevallen zijn er andere oplossingen. Onder meer in de Brusselse regio werken er  verpleegkundigen van allochtone afkomst die de Arabische taal machtig zijn.’

Heisa

Over de vacature en de ophef erover verschenen destijds ook artikels in de pers, onder meer in Het Nieuwsblad op 31 augustus 2013. In dat artikel vertelde woordvoerder Chris Van Raemdonck van het O.L.Vrouw-ziekenhuis dat het om een misverstand ging. ‘De reden waarom we zoeken naar een verpleegkundige die Arabisch spreekt, is omdat we kandidaat zijn om deel te nemen aan een project (Healthcare Belgium), waarbij patiënten uit onder andere Libië naar ons land komen om geopereerd te worden. Het gaat om patiënten die terugkeren, en die niet de intentie hebben om hier te blijven wonen.’ 

Conclusie

– Op Facebook wordt een jobadvertentie gedeeld waarin, voor een Aalsters ziekenhuis, een verpleegkundige wordt gezocht die Arabisch kent.

– Socialemediagebruikers reageren misnoegd. Ze vinden dat ‘allochtonen zich moeten aanpassen en niet andersom’.

– De vacature blijkt al in 2013 te zijn gepubliceerd en paste in een specifiek project waaraan het ziekenhuis wilde deelnemen. In het kader van dat project zouden Arabischsprekende patiënten tijdelijk naar ons land komen, om hier geopereerd te worden. Die context ontbreekt.

– In de Facebookpost wordt ook nergens gezegd dat het om een oude advertentie gaat. 

– Omdat de post zelf wel authentiek is maar de context voor een juiste interpretatie ontbreekt, beoordelen we de post als eerder waar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Bovendien namen we voor deze factcheck contact op met de volgende mensen:

Mailverkeer met Wim Van der Linden op 21 augustus 2024

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 21 augustus 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content