Factcheck: van 100 euro bonus houd je 40 euro over, al betaalt werkgever stuk meer
‘Als een bedrijf een bonus uitreikt, dan houdt een werknemer daar weinig van over. Als de bonus 100 euro bedraagt, dan houdt hij misschien 30 euro over’, zo zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in Krant van West-Vlaanderen. Volgens experts houd je iets meer over, maar inderdaad slechts 30 procent van de reële kost van zo’n bonus. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
In Krant van West-Vlaanderen pleit premier Alexander De Croo (Open VLD) ervoor om werknemers beter te belonen. ‘Als een bedrijf dan toch een bonus uitreikt, dan houdt een werknemer daar weinig van over. Als de bonus 100 euro bedraagt, dan houdt hij misschien 30 euro over.’
Wanneer we contact opnemen met de woordvoerder van De Croo, verwijst hij als bron naar een artikel in De Tijd, waarin staat: ‘Als een werkgever een bonus van 100 euro in cash wil geven, kost hem dat zo’n 153 euro en krijgt de werknemer ongeveer 50 euro netto in handen.’ Dat is meer dan de 30 euro waarvan sprake. ‘Maar het punt van de premier was de kostprijs van zo’n bonus versus wat er netto overblijft voor de werknemer, en dat is ongeveer 30 procent’, aldus zijn woordvoerder.
Volgens Xavier Baeten, professor remuneratie en duurzaamheid aan de Vlerick Business School, houdt een werknemer van een brutobonus van 100 euro ongeveer 40 euro over. ‘Op die 100 euro moet de werknemer 13,07 procent solidariteitsbijdrage afstaan, en op het bedrag dat dan nog overblijft (86,93 euro) moet hij bedrijfsvoorheffing afstaan, een voorschot op de personenbelasting. Als hij in de hoogste belastingschijf valt − wat absoluut niet uitzonderlijk is −, dan is dat 53,5 procent. Zo blijft er 40,42 euro over.’
Er zijn fiscaal interessantere opties, maar een individuele cash-bonus wordt erg zwaar belast.
Maar Baeten begrijpt ook de redenering van de premier. ‘Boven op een bruto bonus moet de werkgever nog extra kosten betalen. Als die werkgever in totaal 100 euro zou willen uitgeven, alle kosten inclusief, dan betaalt hij een bruto bonus van 80 euro, waarop 25 procent aan werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid verschuldigd zijn. Van die bruto bonus van 80 euro gaat voor de werknemer dan nog eens 13,07 procent solidariteitsbijdrage af, en vervolgens nog de bedrijfsvoorheffing. Zo blijft er inderdaad maar 32 euro over, tegenover een reële kost van 100 euro.’ Al zijn er wel alternatieven die fiscaal een pak gunstiger zijn. ‘Zo beschikken werkgevers in België over twee systemen om collectieve bonussen uit te keren: de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus en de winstpremie. Die worden minder belast, maar ze kunnen alleen voor collectieve, en dus niet voor individuele prestaties worden uitgedeeld. Daarnaast heb je ook nog de “cafetariaplannen”, waarbij de werknemer zijn bonus bijvoorbeeld kan gebruiken om extra vakantiedagen of een opleiding te “kopen”. Er zijn dus fiscaal interessantere opties, maar een individuele cash-bonus wordt inderdaad erg zwaar belast.’
Dat beaamt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). ‘Bij een klassieke cashbonus is het, voor iemand die al veel verdient − zeker als die alleenstaande is en dus niet kan rekenen op het huwelijksquotiënt− goed mogelijk dat er slechts zo’n 30 euro aan netto koopkracht overblijft van de 100 euro die een baas betaalt. Maar er zijn gelukkig ook fiscaal interessantere systemen waarmee je daar helemaal niet bij in de buurt komt, zoals de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen, waarop je geen personenbelastingen betaalt, of de winstpremie.’
Is het waar?
Van een bruto cashbonus van 100 euro houdt een werknemer zo’n 40 euro over. Als wordt gekeken naar de reële kost voor de werkgever, blijft inderdaad maar 30 procent over. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen. Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende mensen:
– Telefoongesprek en mailverkeer met Xavier Baeten (Vlerick Business School), 9-13 februari 2024
– Mailverkeer met Stijn Baert (UGent), 9-12 februari 2024
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 13 februari 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.