Factcheck: ‘UFO-filmpje’ is geen gelekte militaire video, maar een 3D-simulatie
Een video van een metalen buisvormige structuur die in de lucht zweeft, blijkt afkomstig van een TikTok-account dat 3D-simulaties post. Het toont geen gelekte militaire video van een UFO die boven Alaska zou zijn neergeschoten, zoals berichten op sociale media ons willen doen geloven.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 28 augustus deelt een gebruiker op X (voorheen Twitter) een videoclip waarin we een metalen buis zien die in de lucht zweeft, met een militair vliegtuig in de buurt (hier gearchiveerd). Het bijschrift luidt: ‘Hackers hebben eindelijk de geheime video vrijgegeven van de metalen buitenaardse UFO neergeschoten in Alaska.’
Op 10 februari 2023 schoot een Amerikaans straalvliegtuig boven Alaska een ongeïdentificeerd object neer. Bovenstaande video toont echter geen beelden van dat incident, zoals sommige berichten op sociale media ons willen doen geloven (hier en hier gearchiveerd).
De bewuste video staat al minstens sinds 12 februari 2023 online. Toen werd het al gedeeld op TikTok, door een account gespecialiseerd in UFO’s en 3D-animatie.
Het gaat dus om een ‘fake video, gecreëerd door TikTokker en 3D-artiest Franklin Gladson’, lezen we ook op het X-account @UFOofInterest, dat wel vaker bericht over ‘UFO-video’s’ die met visuele effecten zijn gemaakt.
In de video zelf (vanaf 00:58) verschijnt trouwens de tekst ‘Simulação 3D’ in beeld, en dat is Portugees voor ‘3D-simulatie’.
Conclusie
Een video van een metalen buisvormige structuur die in de lucht zweeft, blijkt afkomstig van een TikTok-account dat 3D-simulaties post. Het toont geen gelekte militaire video van een UFO die boven Alaska zou zijn neergeschoten, zoals sommige berichten op sociale media stellen. We beoordelen die berichten daarom als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 31 augustus 2023.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.