Factcheck: tandpasta met muntsmaak verstoort slaap niet

© Sarah Yu Zeebroek

‘De verkeerde tandpasta kan je wakker houden’, zo lazen we in The Sun. Volgens slaapexperts is dat vergezocht. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

In de Britse krant The Sun lazen we een artikel met tien mogelijke redenen die volgens dr. Nguru, een Britse arts en slaapexpert, kunnen verklaren waarom u moeilijk in slaap valt, ‘van te veel seks tot slapen aan de verkeerde kant’. Een andere is ‘de verkeerde tandpasta’. De kans bestaat dat u nooit hebt nagedacht over de tandpasta die u gebruikt voor het slapengaan, zo lezen we. Maar volgens dr. Nguru stimuleren producten met veel munt het brein, wat u ’s nachts wakker kan houden. ‘We weten dat sterke smaken ons wakker kunnen houden – een pikante curry die blijft nazinderen op je tong, bijvoorbeeld. Munt veroorzaakt alertheid, en door kauwgom kan je brein het associëren met wakker blijven, in plaats van ontspannen’, zo klinkt het verder.

Wetenschappelijk onderzoek dat een verband aantoont tussen tandpasta met muntsmaak en slaap, vinden we niet terug. Online vinden we wel veel artikelen met ‘opvallende oorzaken’ van slapeloosheid, waaronder tandpasta met muntsmaak. Zo lezen we in een artikel op de website Sleep.com dat pepermunt stimulerend werkt voor aandacht, geheugen en reactietijd, en het dus waarschijnlijk niet erg geschikt zou zijn ‘om de geest te laten ontspannen en te slapen.’ Er wordt verwezen naar een Iraanse studie uit 2013 over de effecten van essentiële pepermuntolie. In die (zeer kleinschalige) studie wordt aangetoond dat proefpersonen die 50 microliter pepermuntolie innamen – een veel hogere dosis dan wat je bij tandpasta binnenkrijgt – beter konden grijpen en springen. Hun reactietijden versnelden ook. Daarnaast vinden we nog een andere studie uit 2005, waaruit blijkt dat pepermuntolie slaperigheid overdag kan doen afnemen.

‘Het is inderdaad bekend dat munt een stimulerende stof is’, zegt professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum in het UZA. ‘Als je vlak voor het slapengaan muntthee zou drinken, of een hele dag pepermuntjes eet, kan dat wel wat activerend werken en dus mogelijk de slaap verstoren. Maar in tandpasta zit sowieso maar een beperkte hoeveelheid munt. Bovendien eet je dat niet op, je krijgt er alleen een – opnieuw – beperkte hoeveelheid van in je mond en op je tong. Dat zoiets de slaap zou verstoren, lijkt me héél vergezocht. Tenzij je er supergevoelig voor zou zijn, maar in de wetenschappelijke literatuur of in mijn eigen praktijk ben ik dat nog nooit tegengekomen. Deze uitspraak lijkt me dus klinisch niet relevant.’

Ook slaapexpert dr. Johan Newell (UVC Brugmann-ziekenhuis) vindt de uitspraak erg vergezocht. ‘Alles met pepermunt heeft een stimulerend effect. Dus het is niet uitgesloten dat mensen die extreem gevoelig zijn voor deze stof de invloed van tandpasta zouden kunnen voelen. Maar het zou me verwonderen, mocht dit een groot probleem voor de volksgezondheid zijn. Ik denk niet dat de gemiddelde mens hier iets van merkt. Mocht je er toch gevoelig voor zijn, zou ik adviseren dat je ’s avonds voor tandpasta met een andere smaak kiest, of je tanden al enkele uren voor het slapengaan poetst.’

Is het waar?

Pepermunt staat bekend als een stimulerende stof. Maar dat tandpasta met muntsmaak de slaap zou verstoren, is volgens slaapexperts vergezocht. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Bovendien werden voor deze factcheck de volgende mensen gecontacteerd:

Telefoongesprek en mailverkeer met Johan Verbraecken (UZA), 19-20 februari 2024

Telefoongesprek en mailverkeer met Johan Newell (UVC Brugmann-ziekenhuis), 19-20 februari 2024

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 20 februari 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content