Factcheck: ja, stress kan leiden tot gewichtstoename

© Sarah Yu Zeebroek

‘Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder vet verbranden wanneer ze gestrest zijn’, zo lazen we in Goed Gevoel. Volgens experts kan stress inderdaad tot gewichtstoename leiden, maar nuance is nodig.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

In Goed Gevoel lazen we over het verband tussen menopauze en gewichtstoename, met tips en adviezen van menopauzeconsulent Leen Steyaert. Zij legt uit dat stress een dikmaker is. ‘Stress kan je cortisolspiegel langdurig verhogen, waardoor ook je bloedsuikerspiegel stijgt — zelfs als je niets aan je voeding hebt veranderd. Als je die extra suiker niet verbruikt, wordt hij opgeslagen als vet. Uit onderzoek blijkt verder dat vrouwen ook minder vet verbranden wanneer ze gestrest zijn. En stress beïnvloedt je nachtrust: wie slecht slaapt, grijpt sneller naar een vette en zoete hap.’

Er is vaak een samenspel tussen gedrag en de biochemische component van cortisol.

Volgens Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, is er inderdaad een verband tussen stress, dat een stijging van het hormoon cortisol veroorzaakt, en gewichtstoename. ‘Maar dat is niet alleen zo voor vrouwen. Ik vond wel een studie die 59 vrouwelijke proefpersonen blootstelde aan twee situaties: de ene dag aan een heel stresserende situatie en op een later moment aan een gewone situatie, ter controle. Wat bleek? Vrouwen die op de stressdag veel cortisol aanmaakten, consumeerden die dag ook meer calorieën dan de rest. Op de controledag at iedereen soortgelijke hoeveelheden. Al spelen er bij gewichtstoename ook gedragscomponenten mee. Veel mensen – mannen en vrouwen – gaan bij stress emo-eten en kunnen dus verdikken, terwijl anderen van stress net een knoop in de maag krijgen en eerder gewicht verliezen. Er is dus vaak een samenspel tussen gedrag en de biochemische component van cortisol.’

Volgens professor endocrinologie Roman Vangoitsenhoven (UZ Leuven) is het een genuanceerd verhaal. ‘In principe stimuleert cortisol juist het vet- en koolhydraatmetabolisme. Het stresshormoon maakt ons klaar voor een vechten-of-vluchtenreactie: er worden suiker en vet “vrijgesteld”, zodat die door de spieren kunnen worden verbrand en omgezet in energie. Als ze niet worden gebruikt, komt er niet méér vet bij, zoals in het artikel wordt gesteld. Maar cortisol zorgt er wel voor dat de vrijgekomen suiker moeilijker opnieuw wordt opgenomen. Daardoor heb je op lange termijn een verhoogd risico op suikerziekte. Bij langdurig verhoogde cortisol, onder meer door chronische stress, zien we daarnaast ook vetopstapeling op de verkeerde plaatsen – vooral rond de buik – en verminderde spiermassa.

Bovendien leidt stress tot slechter slapen, meer eetlust en meer zin om te snacken. Er is dus wel degelijk een verband met gewichtstoename, al is dat zeker ook bij mannen het geval. Bovendien is het niet gelinkt aan de menopauze. Wat we wél zien in de menopauze, is dat de hoeveelheid oestrogeen, een typisch vrouwelijk hormoon, sterk afneemt. Daardoor vertraagt het metabolisme, wat kan leiden tot gewichtstoename. En bovendien verschuift de vetverdeling meer naar buikvet, wat de kans op onder meer hart- en vaatziekten vergroot. Als je daarbovenop chronische stress hebt en dus meer cortisol produceert, kan er nog extra vetopstapeling in de buikregio zijn. Maar het ene is niet per definitie gelinkt aan het andere.’

Is het waar?

Stress kan zowel bij mannen als bij vrouwen leiden tot gewichtstoename, al spelen daarin eerder andere factoren dan vetverbranding. We beoordelen de stelling als eerder waar.

Bronnen

‘Jij, je hormonen en je weegschaal’, Goed Gevoel, 17/05/2023, blz. 51.

In het artikel vindt u links naar alle andere gebruikte bronnen.

Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende personen:

– Telefoongesprek en mailverkeer met Roman Vangoitsenhoven (UZ Leuven), 22-23 mei 2022

– Telefoongesprek en mailverkeer met Michaël Sels (UZA), 22-23 mei 2022

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 24 mei 2023.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content