Factcheck: screenshot artikel over Groen is getrukeerd
Online circuleert een screenshot van een artikel op Het Laatste Nieuws, waarin wordt geopperd dat politieke partij Groen ‘piano’s racistisch vindt’ en daarom minder zwarte pianotoetsen wil. Dat klopt niet. Het gaat om een getrukeerde afbeelding.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op Twitter verschijnt er op 23 februari een screenshot van wat een artikel van de krant Het Laatste Nieuws zou zijn (hier gearchiveerd). ‘Groen wil minder witte toetsen op een piano, Nadia Naji: ‘Pianio’s (sic) vandaag zijn racistisch en dat kan niet!’. Op de afbeelding zien we Groen-voorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji. Een van de tweets met de afbeelding wordt ruim 15.000 keer gezien en ruim 300 keer geliket.
De afbeelding circuleert ook op Facebook. ‘Dit moet een grap zijn’, reageert een Facebookgebruiker. ‘Armzalig België’, reageert een andere (hier gearchiveerd).
We nemen een screenshot van de afbeelding en laden die op bij Google Afbeeldingen. Zo komen we terecht op de website van Het Laatste Nieuws, waar we een artikel met dezelfde foto terugvinden.
Het stuk heeft niets te maken met pianotoetsen, maar gaat over de stijgende energiefactuur. Groen vraagt om mensen die buiten het sociaal tarief vallen 300 euro netto extra per maand te geven.
De maker van het screenshot zou Twittergebruiker Mark Salden zijn. Dat lezen we in een Twitterconversatie, waarin een Twittergebruiker vraagt aan VTM Nieuws en persagentschap Belga of zij effectief de bron van het nieuws zijn, zoals vermeld in het artikel.
De man, die grafisch ontwerper is, maakt wel meer satirische afbeeldingen, zien we op zijn Twitteraccount. De originele tweet met het screenshot werd ondertussen verwijderd.
Conclusie
Online circuleert een screenshot van een artikel op Het Laatste Nieuws, waarin wordt geopperd dat de politieke partij Groen minder zwarte toetsen op een piano wil. Dat klopt niet. De afbeelding is getrukeerd. We beoordelen de afbeelding dan ook als onecht, of onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 24 februari 2023.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.