Factcheck: nee, zonnepanelen vallen niet uit door hitte
Een artikel op de website Dissident One claimt dat het Verenigd Koninkrijk recent zijn kolencentrales moest herstarten omdat de zonnepanelen het lieten afweten door de hitte. Dat klopt niet. Zonnepanelen kunnen niet uitvallen door de warmte, zeggen experts. De kolencentrales werden herstart omdat andere energiebronnen zoals gas, wind en zon tijdelijk niet genoeg energie opleverden.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 14 juni publiceerde de valse nieuwssite Dissident One een artikel met de titel ‘Verenigd Koninkrijk start kolencentrales op omdat het te warm is voor zonnepanelen’ (hier gearchiveerd). In het artikel lezen we dat ‘Groot-Brittannië voor het eerst in anderhalve maand tijd begonnen is met het verbranden van kolen om elektriciteit op te wekken, nadat de hittegolf ervoor zorgde dat zonnepanelen te heet werden om efficiënt te werken.’ Knack schreef al eerder factchecks over artikels gepubliceerd op Dissident One.
Voor zijn artikel baseert Dissident One zich op een tweet van het Britse parlementslid Sammy Wilson. Hij stelde op 14 juni dat ‘het Verenigd Koninkrijk kolengestookte generatoren heeft moeten opstarten tijdens deze hittegolf omdat de zon te sterk is en zonnepanelen offline moesten worden gehaald’ (hier gearchiveerd).
Klopt dat?
Nee, zo blijkt. Op 15 juni publiceerde de Britse openbare omroep BBC een artikel waarin de tweet van Wilson werd ontkracht. Zo werden de zonnepanelen niet ‘offline’ gehaald. Wel werd er een ernstige daling van de productie vastgesteld. We lezen ook dat zonnepanelen inderdaad minder efficiënt worden bij hete temperaturen. Volgens het Britse bedrijf Solar Energy UK daalt het rendement van zonnepanelen met 0,34 procentpunt voor elke graad boven de 25 graden.
Dat bevestigt ook professor energietechnologie Bart Vermang (Universiteit Hasselt, Imec). ‘Als de temperatuur zich tussen de 15 en 35 graden Celsius bevindt,’ zegt Vermang, ‘dan zien we dat de efficiëntie van het zonnepaneel maximaal en vrij stabiel is. Met de efficiëntie bedoelen we hoeveel deeltjes van de zon, fotonen, worden omgezet in elektriciteit, of elektronen. Bij de beste zonnepanelen ligt dat ruim boven de 20 procent. Als we richting de 40 à 80 graden Celsius gaan, is er minder efficiëntie, maar dat verval is relatief. Als je een zonnepaneel hebt met een efficiëntie van vijfentwintig procent, neemt die met 0,2 à 0,3 procent af per graad Celsius. En daarnaast, in de zomer heb je meer zonuren, waardoor het beperkte efficiëntieverlies gecompenseerd wordt.’
En wat met het uitvallen van zonnepanelen door hitte? ‘Zonnepanelen vallen nooit uit door de warmte’, zegt Vermang. ‘Er bestaan heel wat zonnepaneelparken in woestijnen, waar de temperatuur met gemak de zeventig graden Celsius overschrijdt, en die panelen blijven werken.’
Samenloop van omstandigheden
Waarom werden de kolencentrales dan wel weer opgestart? Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, zo blijkt uit het stuk van de BBC. Door de warme temperaturen gebruikten meer Britten airconditioning, wat leidde tot een hogere elektriciteitsvraag. Het waaide minder hard, waardoor de Britse windmolenparken minder elektriciteit leverden. Tegelijkertijd werd er onderhoud uitgevoerd in verschillende gascentrales, waardoor er minder gas ter beschikking was. Ook was er een technische storing aan de elektriciteitsverbindingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, waardoor er minder elektriciteit geïmporteerd kon worden.
Conclusie
Een artikel op de website Dissident One claimt dat het Verenigd Koninkrijk recent zijn kolencentrales moest herstarten omdat de zonnepanelen het lieten afweten door de hitte. Dat klopt niet. Zonnepanelen kunnen niet uitvallen door de warmte, stellen experts. De kolencentrales werden herstart omdat andere energiebronnen zoals gas, wind en zon tijdelijk niet genoeg energie leverden. We beoordelen het artikel dan ook als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 21 juni 2023.
Bovendien werden voor deze factcheck de volgende mensen gecontacteerd:
– Videogesprek met Bart Vermang op 19 juni 2023.
Debat!
Op dinsdag 1 augustus organiseert Knack op Theater Aan Zee in Oostende een debat over factchecking en AI. Het panel bestaat uit Kristin Van Damme (onderzoekster, UGent), Rien Emmery (De Arbiter, VRT/Knack), Brecht Castel (Factchecker, Knack) en Elisa Hulstaert (Journaliste, Knack).
De factcheckers van Knack leverden ook input voor fektsjek van Simone Milsdochter. Die voorstelling, een zogenaamde ‘lecture performance’, speelt elke dag van 28 juli tot 4 augustus.
TAZ#23 vindt plaats van 26 juli tot 5 augustus in Oostende. Info en tickets: theateraanzee.be.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.