Factcheck: nee, Robert De Niro heeft niet aangekondigd dat hij de Verenigde Staten verlaat na de herverkiezing van Donald Trump
Op sociale media gaat het bericht rond dat de Amerikaanse acteur en filmproducent Robert De Niro de Verenigde Staten zou verlaten na de herverkiezing van Donald Trump als president. Er is echter geen bewijs dat De Niro die aankondiging zou hebben gedaan. Het gerucht blijkt gebaseerd op artikels van satirische media, die nogal wat mensen voor waar hebben aangenomen.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 17 november post een Nederlandstalige Facebookgebruiker onderstaand bericht. ‘Robert De Niro verlaat Amerika’, schrijft de auteur.
In de Verenigde Staten ging in de voorbije weken het gerucht rond dat acteur en filmproducent Robert De Niro zou hebben aangekondigd dat hij, na de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het land zou verlaten.
Zo was er bijvoorbeeld de post van 17 november op de Facebookpagina The Patriots Network (hier gearchiveerd), met een foto van Bruce Springsteen en daarbij de tekst: ‘Bruce Springsteen verlaat de VS, samen met Robert De Niro. “Er is hier geen respect voor ons”’. De post was goed voor 16.000 reacties en 6400 commentaren.
In een van de commentaren postte een beheerder van de pagina een link naar een artikel (hier gearchiveerd) dat op 18 november verscheen op SpaceXMania.com, een aan de Facebookpagina gelieerde website. In dat artikel worden meer details gegeven. Zo zou De Niro verhuizen naar Italië, waar ‘het eten beter is’.
Nog op 17 november plaatste de Facebook-pagina SpaceX Fanclub een post (hier gearchiveerd) met een collage van foto’s van Springsteen en De Niro, met als bijschrift ‘Bruce Springsteen en Robert De Niro zeggen vaarwel aan de VS. “Geen respect hier”’. Op de website Esspots.com (hier gearchiveerd) verscheen op 18 november een soortgelijk artikel als dat van SpaceXMania.
Satire
Terwijl in het artikel letterlijk wordt aangegeven dat het om satire gaat, lijken nogal wat lezers het verhaal voor waar aan te nemen. Eén Facebookgebruiker liet bijvoorbeeld volgende reactie achter op het Patriots Network-bericht: ‘Het enige verzoek dat ik heb, is dat hun staatsburgerschap wordt ingetrokken en dat ze nooit meer in Amerika kunnen wonen.’ Als reactie op de SpaceX Fanclub-post schreef een andere gebruiker: ‘Alsof ze respect verdienen. Tot ziens. Loop niet tegen de deur wanneer je naar buiten gaat.’
Ook andere Facebookpagina’s brachten het bericht. Nochtans is er geen geloofwaardig bewijs dat een van beide sterren een dergelijke aankondiging zou hebben gedaan.
De Facebookaccounts The Patriots Network en SpaceX Fanclub en de eraan gelinkte websites SpaceXMania.com en Esspots.com, die het bericht als eersten verspreidden, maken deel uit van een netwerk dat zichzelf omschrijft als ‘satirisch’.
Dat blijkt duidelijk uit de informatiesectie van The Patriots Network, waar we ‘Satire/Parodie’ lezen. Datzelfde geldt voor de websites van SpacexMania en Esspots.
Steun voor Harris
Toch verspreidde het fictieve verhaal zich op grote schaal in de weken nadat Trump de presidentsverkiezingen van 2024 won. Tijdens de campagne hebben zowel Springsteen als De Niro hun steun uitgesproken voor de Democratische presidentskandidate Kamala Harris.
In 2016 kreeg De Niro van een journalist de vraag of hij de VS zou verlaten als Trump president zou worden. ‘Dat is een goede vraag, ik weet het niet’, was toen zijn antwoord. Er bestaat geen enkel bewijs dat Springsteen of De Niro iets zouden hebben gezegd over het verlaten van de VS na de presidentsverkiezingen van 2024.
Ook Politifact en de Amerikaanse factcheckers van Snopes namen de geruchten hierover onder de loep, en kwamen tot conclusie dat ze onjuist zijn.
Conclusie
– Op sociale media gaat het bericht rond dat de Amerikaanse acteur en filmproducent Robert De Niro de Verenigde Staten zou verlaten na de herverkiezing van Donald Trump als president.
– Er is geen bewijs dat De Niro die aankondiging zou hebben gedaan.
– Het gerucht blijkt gebaseerd op artikels op satirische media, die nogal wat mensen onterecht voor waar hebben aangenomen.
– We beoordelen de claim als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 27 november 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.