Factcheck: nee, onderhoudsgeld naar buitenland sturen is geen ‘fiscale vluchtroute voor allochtonen’

Wie onderhoudsgeld stuurt naar een familielid in het buitenland, kan dat in België van zijn belastingen aftrekken, het geld daarna zelf terughalen en op die manier makkelijk belastingfraude plegen, stellen populaire Facebookposts en kettingmails. Dat klopt niet helemaal: voor de fiscale aftrek gelden strikte voorwaarden en op onderhoudsgeld dat naar het buitenland gaat, betaal je bedrijfsvoorheffing. Bovendien kan de fiscus steeds meer Belgische en buitenlandse bankrekeningen inkijken, wat de pakkans sterk verhoogt.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 3 oktober komt bij deCheckers een vraag binnen over een kettingmail. De ontvanger vraagt zich af of de inhoud wel klopt. De titel van de mail is ‘Fiscaal trucje’, en de tekst gaat als volgt:

FISCAAL TRUCJE !!

Wanneer een vreemdeling geld opstuurt naar zijn vader/moeder in zijn thuisland om in hun levensbehoefte te voldoen, dan mag hij dat HIER aftrekken van zijn belastingen. En dat is geen grap hé ! Dus onze economie ziet daar geen cent van terug. Ze zijn hier totaal geschift !

Met dank aan de PS en Vooruit/Allochtoon !!

Hoeveel lijken gaan er nog uit de kasten van de Rooie rakkers vallen??!!

Beste, dit is nagetrokken door een belastingambtenaar en het klopt, blijkt.

Op een dag komt een mevrouw van de hygiënische ploeg van Marokkaanse afkomst vragen of het klopt dat men onderhoudsgeld kan aftrekken voor de familie in het buitenland.Dit was haar verteld door de bankbediende van Marokkaanse afkomst. Dit kan inderdaad.

Ze vertelde dat deze bankbediende had gezegd dat ze dan een rekening moest openen op naam van haar grootouders in dit land en iedere maand 250 euro moet storten. Dit bedrag kon ze dan voor 80 procent inbrengen in haar belastingen.

Als ze dan tijdens de zomer op reis gaat naar dit land kan ze het geld daar afhalen en terug meebrengen naar België. Ondertussen geniet mevrouw dus van een belastingvoordeel en heeft ze geen euro hulp aan haar ouders gegeven.

Raar dat deze mensen zeer veel moeilijkheden hebben met een taal te leren, maar wel onze belastingwetten beter kennen dan wijzelf, niet?

Dit is de puurste fraude die er bestaat!!!

Dit verhaal klopt voor 200 procent.

Stuur zoveel mogelijk door.

De tekst komt ons bekend voor. Hij blijkt ook te circuleren in een oude Facebookpost die nu opnieuw gedeeld wordt.

Die post stelt dat wie onderhoudsgeld stuurt naar een familielid in het buitenland, dat in België van zijn belastingen kan aftrekken, het geld zelf kan terughalen en op die manier makkelijk belastingfraude kan plegen. In de tekst, die al in 2020 viraal ging en sindsdien gedeeld blijft worden, onder meer op Facebook, wordt de beschreven techniek een ‘fiscaal trucje’ genoemd, of een ‘fiscale vluchtroute voor allochtonen’.


Strikte voorwaarden

Maar dat klopt niet helemaal, zo bleek al uit een factcheck die Knack er in 2020 over schreef. Volgens de website van de Federale Overheidsdienst Financiën kun je 80 procent van het betaalde bedrag aan onderhoudsgeld fiscaal aftrekken. Onderhoudsgeld of alimentatie is, volgens de FOD Financiën, ‘een som geld die iemand regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks…) stort aan een verwante of (ex-)familielid (kind, ouder, ex-echtgenoot…) die niet zelf voor zijn eigen behoeften kan instaan’.

Voor die fiscale aftrek gelden wel strikte voorwaarden:


– Het onderhoudsgeld wordt betaald in uitvoering van een onderhoudsverplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek of op grond van vergelijkbare buitenlandse wetgeving.

– De persoon die het onderhoudsgeld krijgt is behoeftig.

– De persoon die het onderhoudsgeld krijgt maakt geen deel uit van het gezin van de persoon die de uitkering betaalt.

– Het onderhoudsgeld wordt regelmatig betaald.

– Er zijn bewijzen dat het geld effectief betaald is.

Die voorwaarden gelden evenzeer voor wie onderhoudsgeld betaalt aan personen die in het buitenland wonen, zo lezen we op de website van de FOD Financiën.

‘Al is er één groot verschil’, benadrukte Florence Angelici, woordvoerster van de FOD Financiën in een reactie aan Knack. ‘Wie onderhoudsgeld doorstort naar het buitenland, moet daar bedrijfsvoorheffing op betalen.’ Die bedrijfsvoorheffing bedraagt 26,75 procent op 80 procent van de uitkeringen.

Aan de hand van een cijfervoorbeeld legde Jan Van Hemelen, advocaat gespecialiseerd in fiscaal recht en medewerker bij Antaxius Advocaten, in 2020 aan Knack uit dat de mogelijke opbrengst van dit soort fraude klein is, terwijl de pakkans groot is en de boetes hoog zijn.

Is er ondertussen iets veranderd ?


We nemen contact op met woordvoerder van de FOD Financiën Francis Adyns. Die bevestigt via e-mail aan Knack dat alles wat we in 2020 schreven nog actueel is, en verwijst naar de pagina op de website van de FOD Financiën die gaat over onderhoudsgeld dat inwoners van België betalen aan inwoners van andere landen.

Ook aan fiscaal advocaat Jan Van Hemelen vragen we of de informatie die hij ons toen bezorgde nog altijd actueel is. ‘In essentie klopt wat ik toen zei nog, al zijn er wel enkele interessante nuances’, laat hij via e-mail weten. ‘In 2020 was er met Marokko nog geen automatische gegevensuitwisseling en de fiscus had toen geen onbeperkte toegang tot de bankgegevens van Belgische inwoners. Marokko is eind 2019 toegetreden tot het multilateraal verdrag dat de uitwisseling van financiële gegevens mogelijk maakt, en heeft aan de OESO laten weten dat het in 2025 zal starten met de (automatische) gegevensuitwisseling. Dat wil zeggen dat, als een Belgische inwoner een rekening in Marokko opent, de Belgische fiscus daar automatisch van op de hoogte zal worden gebracht.’Daarnaast is het voor de fiscus ondertussen ook gemakkelijker geworden om de Belgische bankrekeningen in te kijken dan pakweg vijf jaar geleden, laat Van Hemelen weten. Verder stipt hij nog iets belangrijks aan wat hij in 2020 niet had toegelicht: ‘De bewijslast voor de aftrek van de onderhoudsgelden ligt bij de belastingplichtige die de aftrek wil toepassen. Bij een controle zal de fiscus dus verwachten dat de belastingplichtige met stukken aantoont dat is voldaan aan alle voorwaarden die hierboven werden opgesomd. De fiscus is daarbij streng en zal bij de minste twijfel de aftrek weigeren.’

‘Hoewel het naïef is om te stellen dat praktijken zoals in de Facebookpost niet kunnen gebeuren, blijf ik dan ook bij het standpunt dat deze vorm van fiscale fraude helemaal niet zo makkelijk is’, zegt Van Hemelen. ‘Om te beginnen is de kwestie erg zichtbaar voor de fiscus vanwege de aangiftes in de personenbelasting en de bedrijfsvoorheffing die betaald moet worden. Verder ligt de bewijslast bij de belastingplichtige en is die moeilijk in te vullen. De fiscus heeft bovendien uitgebreide controlemogelijkheden en kan zowel de Belgische als de (meeste) buitenlandse bankrekeningen vlot inkijken. En voor wie tegen de lamp loopt zijn de sancties erg zwaar.’

Conclusie

– Wie onderhoudsgeld stuurt naar een familielid in het buitenland, kan dat in België van zijn belastingen aftrekken, het geld daarna zelf terughalen en op die manier makkelijk belastingfraude plegen, stellen populaire Facebookposts en kettingmails.

– Het klopt dat onderhoudsgeld voor familieleden in het buitenland fiscaal aftrekbaar is, net zoals dat het geval is voor onderhoudsgeld dat in ons land blijft.

– Wel moet de persoon die onderhoudsgeld stort naar het buitenland daar bedrijfsvoorheffing op betalen.

– De fiscus heeft steeds meer mogelijkheden om Belgische en buitenlandse bankrekeningen in te kijken.

– Dat alles maakt dat de mogelijke opbrengst van dit soort fraude klein is, terwijl de pakkans groot is en de boetes hoog.

– We beoordelen het Facebookbericht daarom als eerder onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Bovendien namen we voor deze factcheck contact op met de volgende mensen:

– Mailverkeer met Francis Adyns op 4 oktober 2024

– Mailverkeer met Jan Van Hemelen tussen 4 en 8 oktober 2024

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 8 oktober 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content