Factcheck: nee, korte microwandelingen zorgen er niet per se voor dat je gezonder wordt

© Sarah Yu Zeebroek

Zeer korte microwandelingen van een paar seconden maken je gezonder, claimt De Telegraaf. Experts vinden de interpretatie te ver gezocht. Knack beoordeelt de stelling als eerder onwaar.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

‘Het inbouwen van zeer korte “microwandelingen” op een dag zorgt ervoor dat je gezond wordt’, lezen we in de Nederlandse krant De Telegraaf. ‘Vergeet de 10.000 stappen of het half uur bewegen per dag’, klinkt het in hetzelfde artikel.

De Telegraaf baseert zich op een studie van Italiaanse onderzoekers die op 16 oktober werd gepubliceerd. ‘Wandelingen van 30 seconden consumeren 20 tot 60 procent meer zuurstof dan in extrapolaties voor wandelen in een stabiele toestand’, heet het. De onderzoekers stelden vast dat een mens meer zuurstof nodig heeft wanneer hij begint met wandelen dan wanneer hij al aan het wandelen is.

Met een regelmaat van de klok worden onderzoeken naar wandelen gepubliceerd. De recentste studies komen tot de conclusie dat het niet louter belangrijk is hoeveel je wandelt, maar ook hoe en wanneer je wandelt. Onderzoek uit 2021 toont bijvoorbeeld de voordelen van wandelen tussen het zitten door.

We legden de bewering voor aan professor fysieke activiteit Jan Seghers (KU Leuven). ‘Het klopt dat je meer energie verbruikt wanneer je vaker start en stopt’, zegt hij. ‘Dat is voor bijvoorbeeld auto’s ook het geval. Maar dat korte wandelingen de ultieme manier zijn om aan je gezondheid te werken is erg ver gezocht.’

‘Voor mensen die fysiek niet in staat zijn om lange wandelingen te maken, kunnen microwandelingen wel interessant en motiverend zijn.’

Jan Seghers (KU Leuven)

Seghers hamert erop dat dit inzicht niet genoeg is om de gangbare boodschap van 10.000 stappen per dag of een half uur matig intensief bewegen per dag overboord te gooien. Seghers: ‘Voor mensen die fysiek niet in staat zijn om lange wandelingen te maken, kunnen microwandelingen wel interessant en motiverend zijn.’

Professor inspanningsfysiologie Eline Lievens (UGent) is het evenmin eens met wat De Telegraaf uit het onderzoek afleidt. ‘De interpretatie van de krant is anders dan wat de wetenschappers zelf zeggen in hun onderzoek’, constateert ze.

‘Microwandelingen kunnen goed zijn om langdurig zitten te onderbreken, maar dat dit soort wandelingen alleen ons gezonder kan maken, zou ik niet zeggen. Je moet proberen de homeostase van je lichaam te prikkelen, zodat je lichaam zich aan nieuwe fysieke omstandigheden kan aanpassen. Voor mensen die een lage fysieke fitheid hebben en heel sedentair zijn in hun dagelijkse leven, kunnen die “microwandelingen” daardoor een effect hebben. Voor mensen die al actief zijn, heeft dit een veel kleiner effect op de gezondheid.’

Seghers en Lievens herkennen de principes van High Intensity Interval Training (HIIT) en exercise snacks – korte intensieve trainingen. ‘Dit onderzoek sluit daar een beetje bij aan, maar de korte wandelingen die De Telegraaf beschrijft, zijn eerder tegen een lage intensiteit’, legt Lievens uit. ‘De effecten van dat type training zijn nog niet volledig wetenschappelijk onderbouwd’, voegt Seghers toe.

In een interview met de Nederlandse wetenschapsnieuwssite Scientias benadrukt een van de Italiaanse onderzoekers dat het onderzoek vooral leert dat het goed is om in het dagelijkse leven vaak tussendoor op te staan en een paar stappen te zetten. ‘We raden niet aan om een aaneengesloten wandeling in veel korte stukjes op te delen. Waarschijnlijk loop je daardoor uiteindelijk veel minder kilometers.’

Conclusie
Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf zou het inbouwen van zeer korte “microwandelingen” op een dag ervoor kunnen zorgen dat je gezond wordt. Het onderzoek waar ze zich op baseren toont echter enkel aan dat er relatief meer zuurstof gebruikt wordt bij een korte wandeling dan wanneer je blijft wandelen. Experts vinden de interpretatie van De Telegraaf te ver gezocht. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.

Bronnen

De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.

Voor dit artikel werd met de volgende mensen contact opgenomen:

– Mail- en telefoonverkeer met Jan Seghers op 29 en 30 oktober.

– Mail- en telefoonverkeer met Eline Lievens op 29 en 30 oktober.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 30 oktober 2024.

Partner Content