Factcheck: nee, Indiase econoom Amartya Sen is niet overleden
Een Twitteraccount met de naam van econome Claudia Goldin kondigt aan dat de Indiase econoom Amartya Sen overleden is. Dat klopt niet. Het nieuws werd ontkend door de dochter van Sen. Het profiel werd aangemaakt door meesterhoaxer Tomasso Debenedetti.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 10 oktober post een Twitteraccount onder de naam van economiste Claudia Goldin een foto van de Indiase econoom en filosoof Amartya Sen. ‘Vreselijk nieuws. Mijn beste professor Amartya Sen is tien minuten geleden overleden. Geen woorden’, lezen we in de tweet (hier gearchiveerd).
Onder meer de Indiase kranten Deccan Herald en The Times of India namen het nieuws gebaseerd op de tweet over.
De dochter van Sen, Nandana Dev Sen, ontkende het nieuws ondertussen op haar Twitteraccount en in de Indiase krant India Today.
Drie kwartier later verstuurde het Twitteraccount dat het foutieve bericht verspreidde opnieuw een tweet met de volgende boodschap: ‘Dit profiel is gecreëerd door de Italiaanse journalist Tommaso Debenedetti.’
Debenedetti, een Italiaanse journalist, is niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd bekend door zijn uitgevonden interviews met grootheden zoals de schrijvers Mario Vargas Llosa en John Grisham. Hij maakt ook regelmatig valse Twitterprofielen aan, waarin hij bekende mensen dood verklaart. Zo tweette hij in 2012 dat de Syrische president Bashar al-Assad was overleden. In 2022 maakte hij een vals Twitter-account aan waarin hij beweerde dat paus Benedictus XVI was overleden.
Het profiel en de tweets onder de naam van Goldin werden ondertussen verwijderd.
Conclusie
Een Twitteraccount met de naam van econome Claudia Goldin kondigde aan dat de Indiase econoom Amartya Sen overleden is. Dat klopt niet. Het nieuws werd ontkend door de dochter van Sen. Het profiel dat het foutieve bericht verspreidde, werd aangemaakt door de Italiaanse meesterhoaxer Tomasso Debenedetti. We beoordelen de bewering dat Amartya Sen overleden zou zijn als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 11 oktober 2023.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.