Factcheck: nee, het WEF wil geen ‘tijdperk van schokkende gebeurtenissen’ ontketenen
De alternatieve nieuwssite Frontnieuws kopt dat het World Economic Forum (WEF) een tijdperk van schokkende gebeurtenissen zou willen ontketenen. Dat klopt niet. Het verhaal gaat terug op een gastbijdrage op de website van het WEF, die slechts waarschuwt voor mogelijke schokkende gebeurtenissen het komende decennium.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op de alternatieve nieuwssite Frontnieuws verscheen op 27 augustus een artikel met de kop: ‘Klaus Schwab zegt dat WEF “een tijdperk van schokkende gebeurtenissen” zal ontketenen om een globalistische nieuwe wereldorde te bewerkstelligen.’
Klaus Schwab is de oprichter van het World Economic Forum (WEF), een organisatie die publiek-private samenwerking wil bevorderen en jaarlijks politici en bedrijfswereld samenbrengt in het Zwitserse bergdorp Davos. Schwab gaf eerder dit jaar aan begin 2025 te zullen stoppen als voorzitter van het WEF, lezen we bij De Tijd.
Online circuleert er heel wat desinformatie over Klaus Schwab en zijn WEF. Zo denken mensen onterecht dat de vader van Schwab een nazi-functionaris was en dat het WEF het eigendomsrecht zou willen afschaffen.
De stelling dat het WEF een ’tijdperk van schokkende gebeurtenissen’ wil ontketenen werd duchtig gedeeld op sociale media. Zo verschenen er posts op X (hier, hier en hier) en op Facebook (hier en hier).
Maar wat is er juist van aan? Heeft Klaus Schwab gezegd een tijdperk van schokkende gebeurtenissen te willen ontketenen?
Foute interpretatie van gastbijdrage
Het artikel van Frontnieuws verwijst naar een artikel met dezelfde titel dat op 27 augustus op een Engelstalige alternatieve nieuwssite was verschenen. Dat artikel linkt op zijn beurt door naar een andere alternatieve nieuwssite waar een soortgelijk artikel verscheen op 22 augustus.
Het artikel dat reeds op 22 augustus werd gepubliceerd, heeft een voorzichtigere titel: ‘Klaus Schwab waarschuwt voor een tijdperk van schokkende gebeurtenissen.’
De artikels linken zelf naar de website van het WEF. Daar publiceerde het WEF op 19 augustus een opiniestuk met de titel ‘Vier globale risico’s om voor uit te kijken in het postpandemietijdperk’. Het artikel werd geschreven door Maha Hosain Aziz, een professor internationale relaties aan New York University die onderzoek doet naar wereldwijde risico’s. Aziz werkt niet voor het WEF; haar artikel is dus een gastbijdrage.
Bovenaan het artikel waarschuwt het WEF zelf voor de desinformatie die erover rondgaat. ‘Dit artikel wordt bewust fout gebracht op andere websites die desinformatie delen. Lees het artikel eerst zelf, voordat je het deelt of er commentaar op geeft’, staat er.
Het opiniestuk kwam tot stand als onderdeel van een project van New York University waarbij masterstudenten samenwerkten met experts. Zo probeerden ze de grootste gevaren voor de wereld van dit decennium te bepalen.
De vierde en laatste voorspelling in het artikel van Aziz is dat dit decennium een tijdperk van schokkende gebeurtenissen zou kunnen worden. Met dit punt gingen de alternatieve nieuwssites dus aan de haal. Aziz lijst drie mogelijke schokken op die de wereldwijde stabiliteit zouden kunnen onderuithalen: nieuwe extremistische groepen, een cyberpandemie en dat de eerste eilandstaten zullen verloren gaan ten gevolge van de klimaatverandering.
Nergens in het artikel staat dat het WEF als organisatie zelf overtuigd is dat deze gebeurtenissen ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden, noch dat de organisatie ze zelf zou willen veroorzaken. Het artikel is eerder een waarschuwing en vormt absoluut geen bewijs dat het WEF deze gebeurtenissen zelf zou willen ontketenen.
Conclusie
– De alternatieve nieuwssite Frontnieuws kopt dat het World Economic Forum een tijdperk van schokkende gebeurtenissen zou willen ontketenen.
– Dat klopt niet. Het verhaal gaat terug op een gastbijdrage op de website van het WEF die slechts waarschuwt voor mogelijke schokkende gebeurtenissen het komende decennium.
– We beoordelen de stelling bijgevolg als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 30 augustus 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.