Factcheck: nee, foto van menigte die Kamala Harris verwelkomt in Detroit is niet AI-gegenereerd

Karin Eeckhout

Op het internet gaat een foto viraal van een menigte die de Democratische presidentskandidate Kamala Harris en haar running mate Tim Walz opwacht op de luchthaven van Detroit. Volgens sommigen zouden de Democraten de mensenmassa aan het beeld hebben toegevoegd. Dat klopt niet: de foto is authentiek. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 7 augustus waren de Amerikaanse presidentskandidate voor de Democraten Kamala Harris en haar vicepresidentskandidaat en huidig gouverneur van Minnesota Tim Walz op bezoek in Detroit, in de staat Michigan, een van de zogenaamde swing states

Op sociale media, zoals Facebook, gaat een foto rond waarop een grote menigte te zien is die Kamala Harris en haar running mate opwacht op de luchthaven. 

Volgens sommige bijschriften zou de foto echter niet authentiek zijn: de Democraten zouden de mensenmassa later aan het beeld hebben toegevoegd met behulp van artificiële intelligentie (AI).

Trump

Op zijn eigen socialemediaplatform, Truth Social, beschuldigt ook de Republikeinse presidentskandidaat en de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de Democraten ervan het beeld met artificiële intelligentie te hebben bewerkt, om het te doen lijken dat er ‘een massa volgers aanwezig was’. ‘Maar die waren niet’, schrijft Trump.

Ook in de zogeheten community notes bij X-berichten waarin de foto is gedeeld, staat dat het beeld AI-gegenereerd zou zijn.

Dat klopt niet. Online is er veel beeldmateriaal terug te vinden over de aankomst van Harris en Walz in Detroit Metropolitan Airport op 7 augustus 2024, en daaruit blijkt duidelijk dat er een grote mensenmassa aanwezig was op de luchthaven.

TikTok

Er zijn X-posts en TV-reportages van lokale media uit Detroit. Op de TikTokpagina van de Democraten is een video te vinden van de aankomst op het vliegveld. Ook de Britse krant The Guardian bracht verslag uit van het evenement, en heeft het daarin over de aanwezigheid van duizenden mensen. Een lokaal medium uit Michigan schat het aantal aanwezigen op 15.000.

Ook op foto’s die het persagentschap Reuters maakte op Detroit Metropolitan Wayne County Airport (zoals de luchthaven voluit heet) in Romulus op 7 augustus 2024 is een mensenmassa te zien, net als op een luchtbeeld van de verkiezingsrally gemaakt door Getty Images. Ook op TikTok is heel wat beeldmateriaal terug te vinden van de bijeenkomst, opgenomen vanuit verschillende perspectieven. Uit die beelden blijkt opnieuw dat de opkomst voor Harris en Walz groot was. 

Authentiek

Aan de BBC heeft een woordvoerder van het team Harris-Walz bevestigd dat de originele foto authentiek is, dat hij is gemaakt door een lid van het campagneteam en dat hij niet werd gemanipuleerd of gecreëerd met AI-tools.

Op de foto is ook niets te zien dat AI-bewerking doet vermoeden, en volgens de AI-detectiesoftware die onder meer de Amerikaanse factcheckers van Snopes op het beeld loslieten, is het onwaarschijnlijk dat de foto met AI zou zijn gemaakt.

Ook forensische beeldanalisten verklaarden dat er geen indicaties zijn dat de foto met AI zou zijn gemaakt. Professor computerwetenschappen Hany Farid, expert beeldanalyse aan de University of California, Berkeley, schreef er een LinkedInpost over waarin hij bevestigde dat er geen bewijs is dat de foto met AI zou zijn gegenereerd of bewerkt.

Conclusie


– Op het internet gaat een foto viraal waarop we een menigte zien die de Democratische presidentskandidate Kamala Harris en haar running mate Tim Walz opwacht op de luchthaven van Detroit.

– Volgens sommigen zouden de Democraten de mensenmassa aan het beeld hebben toegevoegd. 

– Dat klopt niet: de foto is authentiek en Harris en Walz werden wel degelijk door een grote menigte ontvangen in Detroit. Dat blijkt uit de vele andere beelden van het evenement.   Bovendien hebben beeldspecialisten en AI-detectiesoftware geen bewijs gevonden dat de foto’s met AI zouden zijn gemaakt of bewerkt.

– We beoordelen de claim dat de foto niet authentiek zou zijn als onwaar.

Partner Content