Factcheck: nee, foto toont geen slapende Trump tijdens de conventie

Lotte Lambrecht

Op sociale media wordt gretig een afbeelding gedeeld van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, waarop die aan het slapen zou zijn tijdens de Republikeinse Nationale Conventie. Maar het beeld is misleidend. Trump was aan het bidden, niet aan het slapen.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media worden video’s en foto’s van een slapende Donald Trump gedeeld. De beelden zouden gemaakt zijn tijdens de Republikeinse Nationale Conventie, die van 15 tot en met 18 juli plaatsvindt in de Amerikaanse stad Milwaukee. Trump wordt er officieel aangewezen als presidentskandidaat voor de Republikeinen. 

Ook Nederlandstalige X-gebruikers delen de video van Trump.

Screenshot X

Klopt het dat de presidentskandidaat sliep tijdens de Republikeinse Nationale Conventie?

Gebed

We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. Zo komen we terecht op de website van de Amerikaanse nieuwszender C-Span. Het fragment toont een gebed van de Amerikaanse predikant James Roemke. Op minuut 1:38 begint Roemke met een gebed, waarna de aanwezigen hun ogen sluiten (1:48). Op minuut 1:58 is Trump te zien, terwijl hij met de ogen knippert. Op minuut 2:03 sluit hij zijn ogen, wat ook meteen het beeld is dat gedeeld wordt op sociale media. Aan zijn linkerkant is J.D. Vance, Trumps running mate, te zien. Ook hij sluit zijn ogen.

Screenshot C-Span

Trump was dus niet aan het slapen, maar aan het bidden. 

Ook in video’s van onder meer het Amerikaanse magazine Forbes (1:55) en de Amerikaanse nieuwszender ABC News (1:22) zijn dezelfde beelden te zien.

Conclusie
– Op sociale media wordt gretig een afbeelding van Donald Trump gedeeld, waarop hij aan het slapen zou zijn tijdens de Republikeinse Nationale Conventie.
– Maar het beeld is misleidend. Trump slaapt niet, maar bidt.
– We beoordelen de stelling dat Trump sliep tijdens de Conventie als onwaar.

Bronnen
Links naar alle gebruikte bronnen kunt u vinden in het artikel.
Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 18 juli 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content