Factcheck: nee, er werd geen Duitse piloot gearresteerd omdat hij weigerde ‘chemtrails’ te spuiten

© Belga

Op sociale media circuleert een video van een Duitstalige televisie-uitzending. Volgens socialemediagebruikers zou de video een piloot tonen die in een rechtszaak met Lufthansa verwikkeld was nadat hij had geweigerd ‘chemtrails’ in de atmosfeer te spuiten. Dat klopt niet. De video is afkomstig van de Duitse satirische krant Der Postillon.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media circuleert een fragment uit wat lijkt op een televisie-uitzending. ‘In Neurenberg sleept een piloot zijn voormalige werkgever voor het gerecht’, horen we in de video in het Duits (0:01). ‘Ik ben piloot geworden om te vliegen en niet om mensen met chemicaliën te besproeien’, vertelt een zekere Christoph W. later in de uitzending (0:24).

© X

‘Lufthansa-piloot weigert chemtrailing’, schrijft een socialemediagebruiker op X bij de video. ‘Lufthansa-piloot verdedigt zich momenteel tegen zijn beroep bij de arbeidsrechtbank in Neurenberg nadat de 36-jarige man weigerde chemtrails te spuiten tijdens de vlucht vanwege gewetensbezwaren.’ Deze post werd door bijna 600 mensen gedeeld en ruim 61.000 mensen zagen de video via deze post op hun tijdlijn.

De X-post wordt ook gedeeld door de beruchte plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. ‘Het was toch allemaal een complottheorie?’ schrijft hij erbij. 
‘Chemtrails’ bestaan volgens een wijdverspreide complottheorie uit giftige chemicaliën die door vliegtuigen in de atmosfeer worden gespoten. De witte strepen die vliegtuigen in de atmosfeer achterlaten zouden volgens de aanhangers van deze theorie geen waterdamp zijn zoals algemeen wordt aangenomen, maar uit chemische stoffen bestaan. Knack schreef in het verleden al factchecks over dit onderwerp (hier, hier en hier).

Maar vormt deze televisie-uitzending dan wel bewijs voor het bestaan van ‘chemtrails’?

Waar komt de video vandaan?

Onder een van de posts op X heeft iemand een community note achtergelaten. Een community note is een opmerking die gebruikers bij posts van andere X-gebruikers kunnen achterlaten als waarschuwing of nuancering. ‘Dit is satire van een satirische krant genaamd “Der Postillon”‘, lezen we daar. 

We googelen ‘Der Postillon’ en ‘Chemtrails’ om te kijken of dit klopt. Zo komen we terecht bij een Instagrampost die inderdaad de man uit de video linkt aan Der Postillon. Het watermerk dat rechtsboven in beeld is, komt overeen met het logo van Der Postillon.

We geven de titel die zichtbaar is in de Instagrampost in op Google en komen zo bij het artikel met de video terecht op de website van Der Postillon. Uit de ‘Over’-sectie op de website van de krant blijkt dat het inderdaad gaat om een satirische krant. De man die in de video aan bod komt, is dus helemaal geen piloot die ontslagen is, omdat hij geen ‘chemtrails’ wou spuiten. 

De factcheckers van Correctiv en dpa kwamen tot dezelfde conclusie.

Conclusie
– Op sociale media circuleert een video van een Duitstalige televisie-uitzending. Volgens socialemediagebruikers zou het gaan over een piloot die in een rechtszaak met Lufthansa verwikkeld was nadat hij had geweigerd ‘chemtrails’ in de atmosfeer te spuiten.
– Dat klopt niet. De video is afkomstig van de Duitse satirische krant Der Postillon.
– We beoordelen de beweringen bij de video daarom als onwaar.

Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 30 november 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content